Zdravý životní styl
Živočišné a rostlinné bílkoviny při onemocnění ledvin
Rozsáhlá dietní doporučení pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin mohou vést až k nedostatečnému příjmu bílkovin ve stravě. Dodržování doporučených omezení při současném zajištění přiměřeného množství kvalitních proteinů proto může být pro pacienty problematické. Jaké jsou tedy hlavní zdroje kvalitních proteinů v ledvinné dietě?
Ideální poměr půl na půl
Nedávná studie u pacientů s chronickým onemocněním ledvin naznačuje, že mohou těžit ze stravy, kde 50 % bílkovin pochází z živočišných zdrojů a z 50 % z rostlinných zdrojů. Tento přístup by mohl představovat optimální příjem bílkovin zabraňující nežádoucímu zvýšenému odbourávání bílkovin při současném zachování funkce ledvin v časných fázích chronického onemocnění ledvin.
Živočišné zdroje bílkovin
Poskytují kvalitní a dobře vstřebatelné bílkoviny, avšak zároveň jsou také zdrojem fosforu, který je nutné ve stravě omezovat. Patří sem zejména maso (hovězí, vepřové, drůbeží a ryby) a mléko a mléčné výrobky (např. jogurt nebo sýry). Významným zdrojem vysoce kvalitních živočišných bílkovin jsou také vejce.
Rostlinné zdroje bílkovin
Pacienti s chronickým onemocněním ledviny by neměli zapomínat ani na hodnotné rostlinné zdroje bílkovin. I když jsou také zdrojem draslíku a fosforu, je možné je v rozumném množství zahrnout jako součást ledvinné diety. Patří sem zejména luštěniny, jako je fazole, čočka nebo hrách. Bohatým zdrojem bílkovin je také sója, např. v podobě sójového mléka, sójového jogurtu nebo tofu. Zdrojem rostlinných bílkovin jsou také nejrůznější oříšky nebo semínka.