Poškození ledvin spojeno s užíváním protizánětlivých léků

Nadměrné užívání nesteroidních protizánětlivých léků (tzv. NSAID) zřejmě zvyšuje riziko vzniku onemocnění ledvin. Z nedávné studie vědců ze Stanfordovy univerzity v Kalifornii totiž vyplývá, že jedinci, kteří užívali každý měsíc více než 7 doporučených denních dávek NSAID, měli významně vyšší riziko vzniku akutního selhání ledvin a chronického onemocnění ledvin než ti, kteří žádné léky nebrali. Nadměrné užívání NSAID vedlo k onemocnění ledvin.

Vědci použili k analýze údaje více než 760 tisíc amerických vojáků v aktivní službě (asi 86 % mužů, průměrný vek přibližně 27 let). Zjistili, že 17,9 % z nich užívalo měsíčně 1 až 7 doporučených denních dávek nesteroidních protizánětlivých léků (tzv. NSAID) a 16,3 % dokonce více než 7 takových dávek měsíčně. NSAID jsou běžně užívané léky proti bolesti, zánětu a zvýšené teplotě. Nejčastěji předepisovanými NSAID ve studii byly ibuprofen (800 mg, 3 nebo vícekrát denně) a naproxen (500 mg dvakrát nebo vícekrát denně). Jedinci užívající více než 7 dávek NSAID za měsíc měli ve srovnání s těmi, kteří žádné léky neužívali, o 20 % vyšší riziko jak akutního selhání ledvin, tak chronického onemocnění ledvin. Riziko poškození ledvin také výrazně zvyšovaly další zdravotní potíže, jako hypertenze, diabetes či obezita a riziko rovněž narůstalo s věkem. Léky mohou zvyšovat riziko i u mladých jedinců.

Autoři výzkumu upozorňují, že stavy jako je akutní selhání ledvin a chronické onemocnění ledvin se obvykle vyskytují spíše u starších dospělých, většina vojáků však byla mladší než 35 let. Důvodem je podle nich pravděpodobně skutečnost, že vojáci častěji musí čelit přerušované dehydrataci, která snižuje objem tekutin v těle a zvyšuje zátěž ledvin. Uvedená zjištění tak naznačují potenciální riziko vyšších dávek NSAID ve spojitosti s onemocněním ledvin, a to i u mladých aktivních jedinců. 

Zdroj: 
https://www.renalandurologynews.com
https://www.jamanetwork.com

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme