Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyAktuality Potraviny s přídavkem vlákniny snižují hladinu kreatininu v séru

Potraviny s přídavkem vlákniny snižují hladinu kreatininu v séru

Cílem výzkumu bylo zjistit, jaký vliv mají potraviny s přídavkem vlákniny na hladinu dusíku močoviny v krvi a koncentraci kreatininu v séru u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Pacienti konzumovali v rámci své obvyklé stravy vybrané druhy potravin (cereálie, sušenky, tyčinky), které jim dodaly 1,6 g vlákniny denně po dobu 2 týdnů. Následně pak zařadili do jídelníčku podobné potraviny avšak obohacené o vlákninu, které poskytovaly celých 23 g vlákniny denně, a to po dobu 4 týdnů. Konzumace potravin s přídavkem vlákniny měla za následek 10,6% snížení průměrné koncentrace dusíku močoviny v krvi, výrazné snížení hladiny kreatininu v séru a vyšší glomerulární filtraci.

Z výsledků studie vyplývá, že zvýšený příjem vlákniny u pacientů s chronickým onemocněním ledvin zajištěný konzumací potravin s přídavkem vlákniny může pomoci snížit hladinu sérového kreatininu a zlepšit glomerulární filtraci. K potvrzení těchto zjištění však budou nutné další studie.

červenec 2012

Zdroj: jrnjournal.org

26. 10. 2012 | Redakce Ledviny.cz | Aktuality

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.