Pozor na černý čaj!
Anémie z nedostatku železa je běžným jevem u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Poslední výzkumy naznačují, že nedostatek zásob železa může být umocněn pitím černého čaje, který výrazně potlačuje vstřebávání nehemového železa (z rostlinných zdrojů). Černý čaj je, podobně jako např. káva nebo kakao, bohatý na polyfenoly (apod.), tedy na látky, které s železem tvoří komplexy a zabraňují tak jeho vstřebávání. U černého čaje je navíc tento účinek ze všech uvedených nápojů nejsilnější. Pití černého čaje k jídlu obsahujícímu železo může jeho vstřebávání snížit až o 60–70 %, pití čaje mezi jednotlivými jídly pak snižuje vstřebávání železa o 20 %.
červen 2013
Zdroje: http://renalfellow.blogspot.cz/2013/05/does-she-drink-tea.htm, http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=149&ch=13&typ=1&val=7676