Pozor na černý čaj!

Anémie z nedostatku železa je běžným jevem u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Poslední výzkumy naznačují, že nedostatek zásob železa může být umocněn pitím černého čaje, který výrazně potlačuje vstřebávání nehemového železa (z rostlinných zdrojů). Černý čaj je, podobně jako např. káva nebo kakao, bohatý na polyfenoly (apod.), tedy na látky, které s železem tvoří komplexy a zabraňují tak jeho vstřebávání. U černého čaje je navíc tento účinek ze všech uvedených nápojů nejsilnější. Pití černého čaje k jídlu obsahujícímu železo může jeho vstřebávání snížit až o 60–70 %, pití čaje mezi jednotlivými jídly pak snižuje vstřebávání železa o 20 %.

červen 2013

Zdroje: http://renalfellow.blogspot.cz/2013/05/does-she-drink-tea.htm, http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=149&ch=13&typ=1&val=7676

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme