Jste zde: Ledviny.cz ČlánkyNefrologie pod drobnohledem Sodíku jen s mírou

Sodíku jen s mírou

Sodík je prvek, který hraje významnou roli v mnoha důležitých procesech našeho těla. Většina z nás však přijímá každodenně více sodíku, než naše tělo nezbytně potřebuje, což může způsobit závažné zdravotní potíže. Zvýšený příjem sodíku je nebezpečný zejména pro pacienty trpícími onemocněním ledvin, protože zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku a dalších souvisejících komplikací.

Sodík v přírodě

Čistý sodík (chemická značka Na) je stříbrobílý, lesklý, měkký kov. V přírodě se však vyskytuje pouze ve formě svých sloučenin, z nichž nejznámější a nejrozšířenější je chlorid sodný (NaCl) neboli kuchyňská sůl.

Sodík v organismu

V organismu se sodík vyskytuje ve formě kationtu (kladného jednomocného iontu). Podílí se na udržování tzv. klidového membránového potenciálu buněk, kdy povrch buňky má kladný náboj a její vnitřek je záporný. Tento klidový potenciál je pro buňky nezbytný, neboť zajišťuje stálost vnitřního prostředí. Změnou tohoto klidového potenciálu se sodík podílí na vedení vzruchů v nervové a svalové tkáni, jejichž princip spočívá v tvorbě elektrického napětí na buněčné membráně.

Nebezpečí zvýšeného příjmu

Nedostatek sodíku v organismu je velmi málo pravděpodobný. Naprostá většina potravin obsahuje dostatek sodíku ve formě soli. Jeho případný deficit (např. u nemocných s těžkou podvýživou nebo při nadměrném vylučování sodíku při silných průjmech nebo zvracení) se nejčastěji projevuje nechutenstvím, dehydratací, poruchami metabolismu sacharidů, křečemi nebo nízkým krevním tlakem.

Nejzávažnějším důsledkem dlouhodobého zvýšeného příjmu soli je hypertenze neboli zvýšený krevní tlak, tato souvislost je dnes již dostatečně prokázána. Sodík na sebe váže vodu a zvyšuje tak objem tekutin v organismu, což se projeví vznikem otoků a vysokého krevního tlaku, dochází k přetěžování srdečního svalu a k poškození ledvin.

Spotřeba sodíku

Spotřeba sodíku v naší populaci je 12–14 gramů soli na den. Doporučená denní dávka je však pouze 6 gramů soli. Takové množství představuje jedna čajová lžička. U rizikových pacientů (diabetici, osoby s vysokým krevním tlakem) se doporučují dokonce jen 3 gramy soli denně.

Zdroje: http://www.angis.sk http://www.prvky.com

4. 1. 2012 | Redakce Ledviny.cz | Nefrologie pod drobnohledem

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.