Příliš mnoho soli a vysoký krevní tlak

Dlouhodobá konzumace stravy s vysokým obsahem soli způsobuje podle odborníků poškození krevních cév, což zvyšuje pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku.

Sůl versus vysoký krevní tlak

Vědci primárně neposuzovali vztah mezi příjmem soli a vysokým krevním tlakem. Přesto výsledky studie přinesly další důkazy o známém faktu, že strava bohatá na obsah soli je úzce spojena s vysokým krevním tlakem. A podporují také tvrzení odborníků, kteří doporučují sníženou spotřebu soli pro minimalizaci rizika vzniku vysokého krevního tlaku.

Sodík, kyselina močová a albumin

Nizozemští vědci sledovali příjem sodíku u přibližně 5,5 tisíců mužů a žen. Příjem sodíku byl zjišťován odebráním 24hodinových vzorků moče. V rámci výzkumu byl analyzován vztah mezi spotřebou sodíku a hladinou kyseliny močové a albuminu v moči, což jsou hodnoty určující míru poškození cév.

Příliš mnoho soli škodí cévám

Během průměrné doby sledování 6,4 let bylo diagnostikováno 878 nových případů hypertenze. Vyšší příjem sodíku byl spojen s rostoucí hladinou kyseliny močové a albuminu v průběhu času. Čím vyšší byly hladiny těchto látek v moči, tím větší bylo riziko vzniku vysokého krevního tlaku, pokud byl příjem soli ve stravě vysoký.
Ti, jejichž příjem sodíku byl nejvyšší (6,2 g/den), měli ve srovnání s těmi, jejichž příjem byl naopak nejnižší (2,2 g/den), o 21 % větší pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku. Avšak respondenti, kteří měli vysoké hladiny kyseliny močové a jedli nejvíce soli, měli pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku větší o 32 %. Vysoká hladina albuminu v moči a nejvyšší příjem soli pak zvyšoval pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku dokonce o 86 %.

Zdroj: "sciencedaily.com":http://www.sciencedaily.com/releases/2012/06/120618161714.htm

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme