Fakta o soli a sodíku

Sodík je minerál, který naše tělo nezbytně potřebuje. Pokud je však v těle přítomen v nadměrném množství, může způsobit zdravotní problémy. Negativní působení sodíku je spojováno především s vysokým krevním tlakem, poškozením ledvin, jater či vznikem otoků. Nejvýznamnějším zdrojem sodíku je kuchyňská sůl přidávaná  k dochucení pokrmů a používaná při zpracování potravin.

Kuchyňská sůl

Kuchyňská sůl, z chemického hlediska chlorid sodný (NaCl), je nejrozšířenější sloučenina sodíku v přírodě. Skládá se skládá ze dvou minerálů, přibližně ze 40 % je tvořena sodíkem (Na) a ze 60 % chlórem (Cl). 2,5 g kuchyňské soli představuje 1 g sodíku. Jedna čajová lžička soli obsahuje asi 2,3 g sodíku.

Sodík ano, nebo ne

Sodík je třetím nejčastěji zastoupeným minerálem v těle. Tvoří 0,15–0,30 % tělesné hmotnosti. Většina sodíku je součástí mimobuněčných tekutin (70 %) a jen malá část se nachází přímo v buňkách. Sodík je nejdůležitějším kationtem tělních tekutin, ovlivňuje osmotický tlak, objem krevní plazmy, rovnováhu kyselin, elektrickou aktivitu buněk, přenos nervových vzruchů, přenos látek přes buněčnou membránu a je aktivátorem některých enzymů.

Nedostatek sodíku by mohl způsobit závažné zdravotní potíže, obvyklejší je však spíše jeho nadměrný příjem ve stravě. Ke zvýšeným ztrátám sodíku může docházet při chronickém onemocnění ledvin nebo potem při dlouhodobém pobytu při vysokých teplotách nebo intenzivní fyzické námaze.

Jak udržet sodík na uzdě

Sodík je přirozenou součástí mnohých potravin. Nicméně je zde obsažen v mnohem nižších množstvích než v potravinách průmyslově zpracovaných. Tento typ potravin je tedy hlavním viníkem obecně vysokého příjmu sodíku. Je dobré číst důkladně etikety potravin, abyste měli přehled, kolik sodíku obsahují, a mohli se lépe rozhodovat. Nejlepším způsobem, jak mít příjem sodíku pod kontrolou, je jíst co nejméně průmyslově zpracované potraviny a vařit raději z čerstvých surovin.

Doporučení

Denní příjem sodíku by u zdravého člověka neměl překročit 2,4 g denně. Potřebu sodíku zvyšují ztráty chloridu sodného potem při vysokých teplotách a fyzické práci. U lidí s chronickým onemocněním ledvin by příjem sodíku neměl překročit 1,5 g denně nebo množství předepsané lékařem. Lidé na dialýze mohou snadněji kontrolovat příjem tekutin, pokud mají nižší příjem sodíku.

Zdroje:

http://www.abecedazdravi.cz/doplnky-stravy/sodik-a-sul-vliv-na-organizm…

http://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/?p=2240

http://www.prozdraveziti.cz/sodik-na-

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme