Vitamin D při onemocnění ledvin

Vitamín D má v našem organismu mimo jiné zásadní význam pro zdraví kostí a zároveň úzce souvisí s činností ledvin.

Vitamín D a jeho formy
======================

Vitamin D přijímáme potravou ve formě vitaminu D3 (cholekalciferol) a vitaminu D2 (ergokalciferol). Naše tělo je však také schopno vytvářet vitamin D3 působením slunečního záření na kůži. Ať už však vitamin D získáme potravou nebo vystavením se slunečnímu záření, jedná se vždy o jeho neaktivní formy. V těle pak dochází k jejich transformaci, nejprve v játrech a nakonec v ledvinách, kde vzniká aktivní forma vitaminu D – kalcitriol.
V tomto okamžiku již vitamin D působí jako hormon čili biologicky aktivní látka, která se účastní různých životně důležitých pochodů v těle. Podílí se tak např. na zdraví kostí, ale má význam i pro růst buněk, imunitní funkce nebo protizánětlivé působení.

Onemocnění ledvin a vitamín D
==============================

Výzkumy ukazují, že většina jedinců s chronickým onemocněním ledvin má nedostatek neaktivní formy vitamínu D. Vědci také našli souvislost mezi nízkými hladinami neaktivního vitamínu D a výskytem onemocnění zvaného sekundární hyperparatyreóza (SHPT) u lidí s chronickým onemocněním ledvin.
SHPT je běžnou zdravotní komplikací u pacientů s chronickým onemocněním ledvin, zejména při zhoršování nemoci. Dochází při ní ke zvětšování příštítných tělísek, které uvolňují příliš mnoho parathormonu (PTH). Vysoká hladina tohoto hormonu způsobuje odvádění vápníku z kostí.
V průběhu času tak dochází k odvápnění kostí a hromadění vápníku v tkáních a orgánech. Nebezpečná je zejména kalcifikace srdce, která může omezit průtok krve a způsobit až infarkt. Proto je důležitá prevence nebo léčba SHPT zahrnující užívání přípravků s vitaminem D.

Vitamin D jako lék
===================

Při studiu jedinců s chronickým onemocněním ledvin vědci zjistili pozitivní vztah mezi hladinami neaktivního vitaminu D a hladinami aktivního vitaminu D. Proto, pokud má jedinec nízkou hladinu neaktivního vitamínu D, může její navýšení zlepšit hladinu aktivního vitamínu D. To zase může pomoci předcházet hyperparatyreóze nebo sloužit jako její léčba, pokud již byla diagnostikována.

Zdroj: https://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/vitamin-d-in-chronic-kidney-d…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme