Nízká hladina vitaminu D − časný příznak onemocnění ledvin?

Nízká hladina vitaminu D může předpovídat rané stádium onemocnění ledvin. Výzkumníci zjistili, že lidé trpící nedostatkem vitaminu D měli v průběhu následujících pěti let více než dvakrát vyšší pravděpodobnost rozvoje albuminurie, která je časným příznakem poškození ledvin.

Fakta o albuminurii a vitaminu D

  • Albuminurie neboli přítomnost bílkoviny albuminu v moči ukazuje, že ledviny jsou určitým způsobem poškozeny, což jim brání udržet bílkoviny v těle.
  • Dva pozitivní testy na albuminurii během několika týdnů jsou časným příznakem onemocnění ledvin.
  • U pacientů s diabetem a/nebo s chronickým onemocněním ledvin je albuminurie spojena s rychlejším vývojem jejich onemocnění a větší pravděpodobností selhání ledvin.
  • Vitamin D je důležitý pro zdravé kosti. Jeho nedostatek se může také projevit svalovou slabostí.
  • Hlavním zdrojem vitaminu D je pro většinu lidí sluneční záření, ale zvýšené povědomí o rakovině kůže a stále kratší čas, který lidé tráví venku mimo domov, pravděpodobně přispívají k obecnému nedostatku vitaminu D v populaci.

Dalším zdrojem vitaminu D jsou vitaminové preparáty, některé mořské plody, vejce a výrobky obohacené vitaminem D, jako je mléko nebo pomerančový džus nebo cereálie.

Výsledky výzkumu

Výzkumu se zúčastnilo více než 5800 mužů a žen bez nálezu bílkovin v moči. U 3,8 % z nich se v průběhu následujících 5 let vyvinula albuminurie. Bylo zjištěno, že pacienti trpící deficitem vitaminu D měli o 84 % větší pravděpodobnost výskytu albuminurie než ti, kteří měli hladinu vitaminu D v normě.

Pozor na nedostatek vitaminu D

Uvedená zjištění podporují souvislost mezi nízkou hladinou vitamínu D a onemocněním ledvin. Ukazují, že nízká hladina vitamínu D zvyšuje pravděpodobnost nálezu bílkovin v moči. Není známo, zda nízká hladina vitaminu D je příčinou nebo průvodním jevem poškození ledvin. Výzkum nicméně podporuje důležitost sledování hladiny vitaminu D a její význam pro identifikaci osob s rizikem rozvoje onemocnění ledvin.

Zdroj: http://www.renalbusiness.com/news/2013/06/low-vitamin-d-levels-linked-t…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme