Bezdomovci s chronickým onemocněním ledvin

Američtí nefrologové zjistili, že dospělí bezdomovci trpící chronickým onemocněním ledvin více využívají akutní lékařskou péči a mají vyšší nemocnost a úmrtnost ve srovnání s ostatními pacienty se stejnou diagnózou. Podle autorů byli pacienti bez domova také mladší, většinou mužského pohlaví, bez zdravotního pojištění a častěji se u nich vyskytovala deprese, alkoholismus a drogová závislost.

Studie analyzovala výsledky dospělých pacientů ve 3. až 5. stadiu chronického onemocnění ledvin bez nutnosti dialyzační léčby.

Celkem 858 (6 %) z 15 353 dospělých účastníků studie byli bezdomovci. 83 (10 %) z nich v průběhu výzkumu zemřelo a u 31 (4 %) se vyvinulo chronické selhání ledvin. Ve skupině pacientů mající trvalé bydliště zemřelo 901 (6 %) osob a u 528 (4 %) došlo k ledvinnému selhání. Četnost selhání ledvin nebo smrti tak byla 1,8krát vyšší u bezdomovců. Zatímco pacienti bydlící na trvalé adrese navštívili po dobu trvání studie pohotovost maximálně dvakrát, většina bezdomovců vykonala nejméně 9 návštěv pohotovosti a 25 % z nich dokonce více než 20.

srpen 2012

Zdroj: "journals.lww.com":http://journals.lww.com/nephrologytimes/Fulltext/2012/08000/Homelessnes…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme