Poradna

Zadejte dotaz do poradny

Vyberte si téma, které je pro vás důležité, a napište nám, s čím potřebujete poradit. Nezapomeňte uvést svůj e-mail, abychom vám na něj mohli poslat naši odpověď. Komunikace je důvěrná a vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Form

Filtrace dle štítků

dialýza ledviny cukrovka zánět močových cest nutrice hubnutí neuropatie léky peritoneální dialýza transplantace životní styl otoky nádor těhotenství a ledviny kostní nemoc vitamin D suchá váha potravinový doplněk pracovní schopnost dárce vyšetření cévní přístup arteriovenózní fistule hypertenze dávka dialýzy polycystické ledviny předoperační vyšetření finanční tíseň infekce nárok na sanitku chlopenní vady funkce ledvin CKD imunosuprese srdeční selhání solitární ledvina sport a ledviny kreatinin bolest cycler kontrastní látka koronarografie revmatoidní artritida katétr komplikace draslík čekací listina mozková příhoda oční komplikace jedna ledvina cysta cystatin C Alportův syndrom proteinurie zuby dieta albumin deprese fosfor vlasy hematurie krev v moči nefroskleróza kreatin dárcovství ledviny dušnost anemie acidobazická rovnováha natrium hydrogencarbonicum hydronefroza vývojové vady pracovní volno lázně biopsie ledviny metoda knoflíkové dírky pohybová aktivita svědění parathormon prevence akutní selhání ledvin ALS hospicová péče konzervativní léčba vegetariánství ANCA dříve vyslovené přání odmítnutí léčby hepatitida C alternativní medicína zápach nefrologické vyšetření transplantace srdce erytropoetin váha ukončení dialýzy domácí dialýza COVID-19 koronavirus očkování bílkoviny podkovovitá ledvina IgA nefropatie rekreační dialýza demence kolika kámen ledvinové kameny genetické vyšetření dědičnost Isoprinosin železo dluhy
Zobrazit více
Poradna

Dobrý den, prosím pěkně o radu, čeká mne hysterektomie s odnětím vaječníků i vejcovodů, má transplantovaná ledvina je intraperitoneálně vpravo fixována pruhem omenta, mám velký strach, aby ledvina, či močové cesty nebyly při operaci porušeny, můj nefrolog vše odsouhlasil , přesto..člověk má, pochopitelně z operací už strach..je zbytečný? ..děkuji...

MUDr. Roman Kantor 9. 07. 2022

Dobrý den. Strach je asi zbytečný, protože Vám v ničem nepomůže a obírá Vás o energii, kterou budete potřebovat v rekonvalescenčním období. Jak píšete, rizika samozřejmě jsou, ale pokud vám lékaři operaci doporučili, určitě zvážili rizika jak operace, tak ponechání onemocnění bez operace. Pokud operaci doporučují, vychází riziko operace jako menší než ponechat běžet gynekologické onemocnění dál bez operace. Držím palce

Poradna

Dobrý den, je možné zjistit, zda jsem vhodný dárce ledviny pro přítele, který je po nehodě a přišel o ledvinu? Nebo toto vyšetření lze provést pouze v případě, že by potřeboval dárce? Chtěla bych vědět pouze z preventivních důvodů zda bych pro něho byla vhodný dárce. Ledvinu má zdravou a jsem si vědoma, že to není třeba pokud je ledvina plně funkční. Děkuji Michaela

MUDr. Roman Kantor 6. 06. 2022

Dobrý den, jak správně píšete, jedná se opravdu jen o teoretickou úvahu. Pokud zbylá ledvina příteli funguje, nepotřebuje transplantovat další ledvinu. O darování, krevních skupinách a další se dočtete v brožuře IKEM: http://www.transplantace.eu/brozury/8.pdf První podmínkou je shoda v krevní skupině s tím, že skupina 0 může darovat všem ostatním skupinám a skupina AB může přijmout jakoukoliv skupinu. Další podmínky: nepřítomnost chronických onemocnění typu cukrovky, vysokého krevního tlaku, a podobně a přítomnost dvou zdravých ledvin se zjišťují u dárce při podrobném vyšetření.

Poradna

Dobrý den, prosím pěkně o informaci ohledně nároku na uvolnění ze zaměstnání u lékaře. Jezdím po tx ledviny na kontrolu do FN Olomouc ,z obce Závišice-tj. cca 85km, tato nemocnice s touto specializací sice není nejblíže mému bydlišti, avšak v roce 1991, kdy jsem byla poprvé transplantována to nejbližším střediskem bylo, je mi 45let, od té doby se léčím a transplantuji, pochopitelně, tam, protože tamní lékaři znají a mají osobní zkušenost s celým vývojem péče o mne. Cesta autobusem tam a zpět mi trvá přibližně tři hodiny, vyšetření a čekání na lékaře a výsledky též tři hodiny. Zaměstnavatel mi nařizuje si čtyři hodiny z osmi a půl hodinové pracovní doby nahradit, s tím, že do pracovního výkazu se mám zapsat tak, jako bych v práci byla. Je to takto v pořádku? Předem děkuji za Váš čas.

Mgr. Zuzana Cvrčková 18. 05. 2022

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz zaslaný do naší poradny.

Jdete-li na vyšetření, zaměstnavatel je povinen Vám za tímto účelem poskytnout pracovní volno s náhradou mzdy po nezbytně dlouhou dobou, a to za splnění všech těchto podmínek:

1. vyšetření je provedeno ve zdravotnickém zařízení, které má smlouvu s Vaší pojišťovnou,

2. jde o zdravotnické zařízení poskytující potřebnou péči, které je nejblíže Vašemu bydlišti či pracovišti a

3. vyšetření není možné provést mimo pracovní dobu

Je pochopitelné, že máte zájem pokračovat v kontrolách ve zdravotnickém zařízení (FN Olomouc), které dlouhodobě navštěvujete a Váš zdravotní stav je tak lékařům dobře znám.

Zaměstnavatel je Vám však povinen poskytnout náhradu mzdy pouze za dobu, kterou byste strávila návštěvou nejbližšího zdravotnického zařízení. Jinými slovy, pokud byste cestou do Olomouce strávila navíc 3 hodiny oproti cestě do nejbližšího zdravotnického zařízení, zaměstnavatel není povinen tyto tři hodiny „navíc“ proplatit.

Zaměstnanec je povinen zaměstnavateli překážku v práci prokázat (tedy především doby vyšetření a např. cesty). Váš lékař je Vám povinen poskytnout potřebnou součinnost (např. potvrdit dobu trvání vyšetření).

(Zdroj: zákoník práce č. 262/2006 Sb., v platném znění a vyhláška č. 590/2006 Sb., v platném znění)

S přáním pěkného dne

Mgr. Zuzana Cvrčková

Poradna

Může se transplantovaný člověk stát bezdomovcem? Majitelce domu dlužím za služby a nájem celkem 38 086,- Kč. Bydlím se sestrou, která také dluží ale nechtěla sem aby skončila na ulici. Teď nevím kde vzít peníze. Půjčku už platím dva roky a jinou mi nedají. Na příspěvek na živobytí nemáme nárok, prý máme vysoké příjmy. Sestra má ID. Druhého stupně já třetího stupně pro Tx. a jiné přidružené nemoce. Pomocí charity jsme paní majitelku požádali písemně o splátkový kalendář. Druhý den volala že to nepřichází v úvahu a že nás při nezaplacení celého dluhu vystěhuje na ulici. Celý společný dluh dělá 35082,-KČ. Rodiče už zemřeli a příbuzní nám již nepůjcí, protože máma si u nich půjčila přes 50000,- kč. Dědictví po matce jsme se vzdaly. Po otcovi jsme zdědili peníze, které stačili na vyprávění jeho pohřbu. Bojím se že jako bezdomovec na ulici zemřu. Protože mám po transplantaci ledviny sníženou imunitu. Má majitelka objektu nárok na naše vystěhování. Děkuji za odpověď. LENKA MARKOVÁ Pelhřimov

Mgr. Zuzana Cvrčková 20. 04. 2022

Vážená paní Marková,

děkuji Vám za zaslaný dotaz.

Z dotazu nevyplývá, za jak dlouhou dobu dlužná částka vznikla.

Obecně, pokud nájemce nezaplatil nájemné a náklady na služby za dobu alespoň tří měsíců, může pronajímatel nájem vypovědět bez výpovědní doby. Nájemce v takovém případě musí byt odevzdat bez zbytečného odkladu, nejpozději do jednoho měsíce od skončení nájmu.

Výpověď musí být písemná, musí obsahovat důvod (musí dostatečně specifikovat, kdy a kolik nájemce na nájemném či službách neuhradil). Pronajímatel zároveň musí před doručením výpovědi nájemce vyzvat, aby v přiměřené době dluh zaplatil (pokud by výzvu nájemci nezaslal, je podaná výpověď neplatná).

Pokud by dlužná částka za nájemné a služby byla nižší, alespoň však za dva měsíce, může pronajímatel smlouvu písemně vypovědět s tříměsíční výpovědní dobou. Výpověď musí být opět písemná a obsahovat důvod výpovědi.

Český právní řád bohužel neposkytuje pacientům s transplantovanými orgány v tomto směru zvláštní ochranu.

Pokud byste měla zájem o pomoc s řešením své nepříznivé finanční situace, můžete kontaktovat např. bezplatnou poradnu při finanční tísni (www.financnitisen.cz).

Držím Vám palce k překonání této nelehké životní situace.

Hezký den

Mgr. Zuzana Cvrčková

Poradna

Dobrý den, prosím, jaká alternativa k doplnění železa je možná, nesnesu li Sorbifer, Maltofer.. injekční forma je též menší problém, nedobré žíly......je možná injekční forma, která se píchá do svalu..kůže ? Děkuji <3

MUDr. Roman Kantor 13. 04. 2022

V současné době máme k dispozici pouze 3 injekční preparáty a všechny se aplikují nitrožilně.
V minulosti existoval preparát, který se podával do svalu, v současné době není registrován. Pokud máte problém s žilním přístupem a Váš lékař Vám železo doporučuje na základě provedených vyšetření, zdá se nejvhodnějším preparátem Ferinject. Dají se vykapat až 1000mg železa v pomalé nitrožilní infuzi, což odpovídá zhruba 1/3 zásob železa v těle ženy. podmínkou užití nitrožilního podání železa je právě nesnášenlivost nebo neúčinnost perorálního preparátu železa.

Odkaz: https://mediately.co/cz/atcs/B03AC/zelezo-parenteralni-p-ipravky

Poradna

Dobrý den. V rámci predoperacniho vyšetření (myom dělohy), mi byl zjištěn kreatinin 110,k.mocova 350,urea v normě, moč také v pořádku - jen leukocyty 17,jinak čistá,bez krve, bez bílkovin,atd...KO, jaterní testy, Bi, ionty-vse v pořádku. Mám 47let. Léčím se s hypertenzi, kompenzována, užívám Bigital 10/10 1tbl.denne.V teplejším počasí a hlavně k večeru mi mírně otekaji nohy kolem kotníků, ale to už delší dobu. Mám celiakii, v rámci odběru na ni, cca před měsícem, byl kreatinin 98.Celkem málo piju, asi jen 1 -1,5 l, může zvýšený kreatinin souviset s nižším příjmem tekutin? Jinak žádné obtíže nemám.
Děkuji moc za odpověď. Daniela

MUDr. Roman Kantor 11. 04. 2022

Dobrý den
Při dehydrataci může růst hladina kreatininu a močoviny, ale pokud nemáte zrovna průjmy, pak vyšší kreatinin v krvi znamená buď 1. sníženou funkci ledvin nebo 2.vyšší produkci kreatininu v těle buď v důsledku větší svalové hmoty nebo většího příjmu masa ve stravě. Vzhledem k normální hodnotě močoviny je pravděpodobnější druhá možnost. Přesnou funkci ledvin lze zjistit při vyšetření moči za 24 hodin, případně z hladiny cystatinu C.

Poradna

Dobrý den, lze snížit , či eliminovat nefrotoxicitu způsobenou imunosupresivy? např. pitím kopřivy, či jiných bylinek ? Děkuji <3

MUDr. Roman Kantor 30. 03. 2022

Dobrý den, pitím bylinek nelze případnou nefrotoxicitu elimininovat. Důležité je sledovat hladiny imunosupresiv, především cyklosporinu nebo takrolimu, aby byl v účinných mezích. Stejně důležité je upozornit na užívaná imunosupresiva před nasazením nových léků a zhodnotit případné interakce mezi léčivy. Některá léčiva mohou hladinu imunosupresiv zvýšit, jiná naopak snížit.
U fytoterapie je problém v tom, že i některé rostlinné drogy mohou vést k toxicitě v kombinaci s některými imunosupresivy - ví se to u grapefruitu. Naopak třezalka účinnost snižuje.

Poradna

Dobrý den, mohu se prosím zeptat, jestli pravidelné pití čaje z čerstvého nastrouhaného zázvoru (1 šálek denně) může nějak škodit ledvinám? Vím, že v porovnání s ostatními dotazy na mnohem závažnější problémy, které sem ostatní posílají, je to celkem banalita, ale piju tento čaj každý den a zaslechla jsem, že, přes ostatní pozitiva, ledvinám příliš neprospívá. Děkuji předem za odpověď.

MUDr. Roman Kantor 17. 03. 2022

Dobrý den, zázvor je používán ke zlepšení trávení, při nevolnosti - nucení na zvracení, proběhly studie na cestující lodí nebo těhotných ženách, kde efekt proti zvracení byl prokázán. Zdá se, že dlouhodobé užívání nemá větší rizika, neměl by se užívat u žlučových kamenů. Na druhou stranu chybí data o prospěšnosti nebo škodlivosti vůči ledvinám.

Link: https://www.solen.cz/pdfs/lek/2009/06/09.pdf

https://www.healthpedian.org/ginger-health-benefits-risks-and-uses/#:~:….

Poradna

Dobrý den, prosím , může silná menstruace v době jejího trvání ovlivnit úbytek železa v těle ? Předem moc děkuji .

MUDr. Roman Kantor 16. 02. 2022

Určitě. Jedna silnější menstruace zřejmě nemá větší vliv, ale opakované silnější menstruace mohou vést k poklesu zásob železa. Obecně mají ženy právě kvůli menstruačnímu cyklu častější výskyt nedostatku železa a z toho vyplývající anemii než muži.

Poradna

Dobrý den, mám 9let po tx, kreatinin stabilně do 80ti, dnes to však bylo poprvé 118, dvě hodiny před odběry jsem užila ibalgin rapidcaps 400mg, menstruační bolesti . Muže být toto zvýšení přechodné užitím tohoto léku ? Předem velmi děkuji za odpověď a Váš čas .

MUDr. Roman Kantor 8. 02. 2022

Dobrý den, užívání ibuprofenu a dalších nesteroidních analgetik může přechodně zvýšit kreatininu, ale ke zvýšení nemůže dojít po 2 hodinách od užití tablety. Spíše bude nutné odběr zkontrolovat

Poradna

Dobrý den, je mi 56 let, léčím se s vysokým tlakem, diabetem 2 a mám nemocné ledviny, kreatinin je 409. Mám jít na operaci na TEP kolena a mám velké obavy, že touto operací urychlím dialýzu, a proto Vás chci požádat o radu, jestli mám tuto operaci oddálit, abych mohl být ještě nějaký čas bez dialýzy a jestli lze tuto operaci podstoupit, když už budu dialyzovaný. Děkuji

MUDr. Petr Buček 9. 01. 2022

Stávající hodnota kreatininu již svědčí pro závažné postižení funkce ledvin, které již nyní výrazně
zvyšuje operační riziko. Selhávání ledvin nejen znamená nežádoucí zvyšování koncentrace
metabolických toxinů , ale nepříznivě ovlivňuje i strukturu kostí .
Do budoucna již nelze očekávat , že stav ledvin bude lepší , takže dle mého odklad operace Vám
přinese jen další zvyšování rizika časných i pozdních komplikací .Ortopedickou operaci můžete
podstoupit i po zahájení dialyzační léčby .

Poradna

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na množství léků po tx. Je jasné, že každý pacient je individuální případ. Zaráží mne ale, že mám stále udržovanou vysokou hladinu tacrolimu, cca v hodnotě 9. Po vizitě, kdy jsem musel kvůli zánětu postoupit odstranění vlastní ledviny, řekl primář a zlobil se, že "tak vysokou hladinu nemohl pán zvládnout.. Tehdy to byla hladina přes 8. Beru i dvakrát/třikrát vyšší dávky léku než všichni, které znám. Ledvina mi celé čtyři roky funguje bez problémů a výkyvů. hodnoty kreatininu vždy pod 100.

MUDr. Roman Kantor 10. 11. 2021

Dobrý den, norma hladiny takrolimu dle naší spolupracující laboratoře je tato: Orgánová transplantace (odběr před podáním): 1.-3. měsíc 10-20 ug/I, poté 5-15 ug/I nebo 3-7 ug/I (s kyselinou
mykofenolovou, mTORinhibitory nebo monoklonální protilátkou);

Jak vidíte z normy, záleží také na tom, zda k takrolimu užíváte jiné léky.
U našich pacientů vidíme, že k dosažení požadované hladiny léků jsou potřebné zcela odlišné dávky léků u 2 různých pacientů - proto je účinnost léčby kontrolována hladinou léku.

Poradna

Dobry den,
otec je v predialyzačním stadiu, zapsán na WL. Chtěla jsem se zeptat, jak je to s občasným pitím alkoholu cca 2x týdně sklenice piva? Nikde jsem na to odpověď nenašla, mně se to nelíbí, snažím se, aby dodržoval nizkobilkovinovou stravu a snažím se mu to rozmlouvat.
Děkuji za odpověď

MUDr. Roman Kantor 11. 08. 2021

Dobrý den, 2x týdně sklenice piva nemůže škodit, ale v doporučeních to nenajdete. Alkohol obecně doporučovaný není a velmi těžko se určuje hranice, kolik alkoholu nevadí a kolik je už špatně. Pivo nemá vliv na nízkobilkovinnou dietu.

Poradna

Dobry den, jsem +č let dialyzovana a snazim se dodrzovat dietu sialyzovanych hodne presne. Za ty roky uz vim co muzu a co ne. Posledni dobou jsem zacala mit hodne vysoky Fosfor i kdyz leky beru dokonce i 12 tablet dennne.
Trpim pritom prujmy, v ramci zkraceneho streva.
Napadlo me jestli Fosfor neni vysoky diky lekum , ktere beru. Myslim tim sedativa, ktera nesnasim.Pokud se vysadi fosfor se dostane na normalni hranici.Pri stejne diete a i pri mensim mnozstvi leku na fosfor. Mam to vyzkousene.Nejsem diabetik a tak nemam problemy s cevami, vsak lide kteri problemy maji s diabetem prichazi o nohy. Na dialyze v Bohunicich je celkem vysoke procento amputaci koncetin i u mladch lidi.Stalo by to za overeni.Nemelo by se poskozovat ale pomoci co nejdrive k transplantaci, uzdraveni a hlavne pomoci pacientum. dekuji

MUDr. Roman Kantor 4. 08. 2021

Dobrý den. Máte pravdu v tom, že léky mohou obsahovat přídavek fosforu a to v různé výši - od 0 až např. po 200 mg. Přítomnost pomocných látek je uváděna u složení léků v tzv SPC (summary of product characteristics) v bodě 6.1, bohužel není uváděné množství látky. Tyto informace lze najít v databázi léků: https://mediately.co/cz

Anglicky psaný článek o výskytu fosforu v lécích:
Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7264818/

Poradna

Dobrý den, dotaz se asi někam ztratil. Chtěla bych se zeptat, co ještě mohu dělat, aby se mi nevracel zánět močových cest. Rok a půl jsem měla pokoj a teď na začátku července známé slabé štípání, nasadila jsem po dohodě s PD z dřívějška osvědčený Furolin a po krátké době jsem cítila úlevu. Pravděpodobná příčina - klimatizace v kanceláři, lehké oblečení...prostě prochladnutí. Sedimentace a kultivace po dobrání byly v pořádku. Po 14 dnech opět štípání, přitom dodržuji podle mě všechno důležité - uzavřená obuv, teplo na záda, na to dbám, nasadila jsem po delší době ten preventivní Urovaxom, užívám teď brusinky,
lichořeřišnici, piju čistou vodu s citronem a bylinkové čaje přímo od léčitele na močové cesty, užívám pár přírodních preparátů na posílení imunity a dodržují hygienu při styku (před a po se jdu vymočit). Samozřejmě teď v případě obtíží žádný styk nemám. Podotýkám, že jinak jsem zdravá, je mi 59 let a během života jsem měla zánět močových cest před rokem a půl a před tím před dvaceti lety. Při druhém těhotenství, před 32 lety jsem měla zánět ledvin, který byl řádně vyléčen. Nyní jsem měla hodnoty ze sedimentace moči (při volném odběru) : erytrocyty 13, leukocyty 108, epitelie 33, bakterie 1. Kultivace provedena nebyla, byl nasazen opět Furolin, ale tentokrát cítím, že nezabírá. Ještě : před rokem a půl byla provedena cystoskopie a kalibrace močové trubice, několikrát UZ ledvin a MM a kromě podezření na kamínek v ledvině, které CT nakonec nepotvrdilo, se neprokázalo nic. Už nevím....
Děkuji předem za odpověď, snad dotaz tentokrát dorazí.

MUDr. Roman Kantor 28. 07. 2021

Dobrý den, tady každá rada dobrá. Primárně se o pacienty s infekcí močových cest stará urolog, který musí mimo jiné vyloučit strukturální změny v močových cestách - přítomnost zúžení močových cest, chronické zánětlivé změny v močovém měchýři, přítomnost kamenů. Přestože vyšetření mohou dopadnout dobře, záněty se vracejí a pak je nutné při potížích zánět přeléčit a to nejlépe cíleně podle výsledku kultivace a citlivosti. Furolin je osvědčený lék vhodný i na dlouhodobou prevenci, ale v okamžiku, kdy přítomná bakterie není na něj citlivá, je nutné přeléčit jiným antibiotikem. Zdá se, že se opakované antibiotické léčbě nevyhnete.
K vámi dodržovaným preventivním opatřením už nemám co dodat.

Poradna

Dobrý den, při pravidelné kontrole na urologii mně z krve zjistili hodnoty urea 4,7 a kreatinin 162. Může mít na zvýšenou hodnotu vliv to, že jsem byl předešlý den očkován proti covid-19 a v den odběru krve jsem měl teplotu 38?

MUDr. Roman Kantor 28. 06. 2021

Teplota a pocení mohou vést k vyšší hodnotě kreatininu a močoviny, ale takové hodnoty kreatininu jen z důvodu zvýšené teploty jsou nepravděpodobné. Pokud to je jediné zvýšení kreatininu v historii, bude nutné vyšetření zopakovat a zhodnit, proč máte zvýšený kreatinin. Nemusí se vždy jednat jen o oslabenou funkci ledvin.

Poradna

Dobrý den pane doktore. Již před 12 lety mně byla náhodně zjištěna krev v moči. Opakovalo se to několikrát, většinou s návštěvou pohotovosti s ischiasem, nebo zlomeným obratlem. Domnívala jsem se, že je to z léků od bolesti. Léčím se s autoimunitním onemocněním štítné žlázy a mám celiakii, která byla u mně diagnostikována bohužel hodně pozdě, kdy už hrozila zlomenina krčku stehenní kosti. Podstoupila jsem cystoskopii s negativním nálezem. Závěr lékaře zněl poléková nefropatie s erytrocyturií. Byla jsem předána na nefrologii, kde jsem objednána až za 6 týdnů. Přesto, že mi endokrinolog změnil léky z euthyroxu na letrox, krev v moči mám stále. Nejsem si vědoma nějakého nadužívání léků a proto se Vás ptám, zda by se u mně mohlo jednat o IgA nefropatii.
Děkuji Vám za laskavou odpověď.

MUDr. Roman Kantor 10. 06. 2021

Dobrý den. Mohlo by se jednat o IgA nefropatii, která může doprovázet jiná autoimunitní onemocnění nebo alergologická onemocnění. Pokud je přítomna pouze mikroskopická hematurie, bez přítomnosti bílkoviny v moči a funkce ledvin je v normě, provedou se základní laboratorní vyšetření a bude-li morfologie ledvin (UZ, CT) v pořádku, jsou pacienti většinou dále jen sledování. Ověření diagnozy je možné pouze z biopsie ledviny.

Poradna

Dobrý den, jsem po transplantaci a mám podezření, že mám boreliozu cca 2 týdny (objevil se mi terčovitý flek v oblasti přisátého klíštěte). Je nějaké zvláštní doporučení pro léčbu - změna délky léčby nebo množství antibiotik? Uplynulý rok jsem se potýkala s velmi častými horečkami a infekcemi a vyřešilo se to až snížením advagrafu na 5 mg a prednisonem 10 mg. Je potřeba kontaktovat svého lékaře v transplantační poradně? Děkuji.

MUDr. Petr Buček 6. 06. 2021

Pokud se objevilo mapovité zarudnutí s centrálním projasnění v místě přisátí klíštěte před 2 týdny, je kožní projev Borreliosy vysoce pravděpodobný, léčba ATB je plně indikovaná, jejich konkrétní výběr bych ponechal na lékaři Vašeho transplantačního centra, kde by jste měl tuto komplikaci v nejkratším možném termínu nahlásit.

Poradna

Dobrý den, nedávno mi v krvi byl nalezen zvýšený draslík: 5.4 (3.8-5.00 mmol/l). Je mi 27 let. Všude nacházím informace o oslabené funkci ledvin jako o jedné z hlavních příčin zvýšení kalia. Zde jsou moje hodnoty z odběru krve: Kreatinin: 81 (45 -84 umol/l) Urea: 4.95 (2.60-6.40 mmol/l) Kyselina močová: 250 (142.8-339.2 umol/l) CKD - EPI: 1.82 (1.10 - 2.40 ml/s/1.73m2). Před rokem byl kreatinin v krvi výrazně menší a CKD EPI vyšší. Nikdy nikdo na ledviny nereagoval. Je všechno v pořádku? Děkuji za vysvětlení! S pozdravem.

MUDr. Roman Kantor 25. 05. 2021

Dobrý den, jak vidíte ve výsledcích, hladina kreatininu je v normě. Hodnota draslíku v krvi je velmi citlivá na způsobu odběru, skladování a transportu krve do laboratoře, proto u zdravého člověka s normální funkcí ledvin je mírně zvýšená hladina draslíku bezvýznamná. Schopnost ledvin hlídat hladinu draslíku je zachována i při velmi pokročilém selhávání ledvin. Pokud řešíme zvýšenou hladinu draslíku u pacienta se zachovanou funkcí ledvin, je to většinou důsledek užívání některých léků nebo přítomnost metabolické acidózy například u diabetiků. Odhadovaná funkce ledvin CKD-EPI je počítána z hladiny kreatininu, věku a pohlaví vyšetřovaného. Hodnoty nad 1,5 jsou normální a jejich absolutní hodnota nemá žádný další význam. Hladina kreatininu není závislá jen na funkci ledvin, ale na životním stylu - především na stravě a svalové hmotě. Běžně vidíme výrazně nadnormální hodnoty kreatininu u silových sportovců, aniž by to jakkoliv souviselo se sníženou funkcí ledvin.

Poradna

Dobrý den, mám vrozenou vadu - podkovovitou ledvinu s hydronefrozou a dilatací pánvičky na jedné straně. Je pro mě vhodná vakcína proti covidu? Děkuji. Dostálová.

MUDr. Roman Kantor 24. 05. 2021

Ano.

Poradna

Dobrý den, chci Vás požádat o posouzení léků, které beru, jestli neškodí ledvinám: RILMENIDIN, EBRANTIL, TRIPLIXAM, NEBILET, EUTHYROX, EZEN, OMEPRAZOL, PURINOL, TRAJENTA a ATORVASTATIN. Moc Vám děkuji.

MUDr. Petr Buček 14. 05. 2021

Z uvedené léčby zřejmě máte obtížně korigovatelný vysoký tlak a hladinu tuků krvi, uvedená terapie je v tomto případě obvyklá, uvedené léky lze při onemocnění ledvin užívat, pouze Rilmenidin v případě významného poklesu funkce ledvin s tzv. glomerulární filtrací pod 30 ml/min. je nutno pečlivě zvážit.

Poradna

Dobrý den, syn (3 měsíce) měl zánět ledvin před dvěma týdny, nyní dobral antibiotika a začíná brát nitrofurantoin čípky. Dočetla jsem se o této látce následující "Při nedostatečné funkci ledvin je kontraindikován, neboť nevytváří účinné koncentrace v moči a navíc v séru může dosahovat toxických hladin". Předpokládám, že po prodělaném zánětu je funkce ledviny snížená. Je to tedy pro syna aktuálně vhodná léčba? Pamatuji si z e-receptu hodnotu látky 0,015. Doplňuji, že syn má VUR 5. stupeň.

MUDr. Petr Buček 26. 04. 2021

Nitrofurantoin je látka, která je speciálně určená pro močové infekce, v jiných indikacích se neužívá. Takže její podávání je v tomto případě zcela na místě. Močová infekce nemusí snižovat funkci ledvin.

Poradna

Dobrý den, mohu brát Furon společně s Advagrafem? V příbalovém letáku píší, že kombinace těchto léků může způsobit hluchotu. A já mám pocit, že ze dne na den se mi zhoršil sluch na jednom uchu. Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček 12. 04. 2021

Vámi uvedená kombinace léků je v praxi běžná, uváděný nežádoucí účinek málo pravděpodobný, doporučuji Vám absolvovat odborné ORL, případně foniatrické vyšetření. Vhodná je rovněž kontrola hladiny tacrolimu v krvi .

Poradna

Dobrý den, prosím pěkně, mohu se nechat očkovat do ruky, kde mám av spojku? Není funkční, ale přece jen, předem děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček 28. 03. 2021

Očkování se provádí zevní stranu paže, očkovat se můžete .

Poradna

Dobrý den, prosím, jako transplantovaná jsem prodělala covid a nyní mám jít na očkování na covid. Mám si nejdříve zjistit hladinu obranných látek a na základě toho se rozhodnout, nebo jít v každém případě? A druhý dotaz, prosím, je některá z nyní dostupných očkovacích vakcín pro transplantované nevhodná? Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor 28. 03. 2021

Stanovení protilátek se nedoporučuje, naopak očkování po prodělaném onemocnění se doporučuje 3 měsíce po nemoci. Vhodné jsou všechny schválené vakcíny. Podrobně informují o očkování pacientů s transplantovaným orgánem stránky IKEM: https://www.ikem.cz/cs/.

Poradna

Dobrý den,
jsem po transplantaci ledviny a byla jsem na očkování proti Covidu 19. Mohu hned po očkování začít užívat antibiotika ZINAT ? Mám ho předepsaný dlouhodobě od urologa, vždy 10 dní v měsíci. Děkuji Dana

MUDr. Petr Buček 9. 03. 2021

Ano , provedené očkování nebrání pokračovat v zavedené dlouhodobé ATB profylaxi močového infektu .

Poradna

Dobrý den, podle jakých hodnot se odliší zánět močových cest (močového měchýře) od zánětu ledvin? Je to zvýšené CRP či ještě nějaké jiné laboratorní údaje z odběru krve a moči? Děkuji předem za odpověď.

MUDr. Petr Buček 25. 01. 2021

Zánět močového měchýře nemusí být provázen zvýšenou hladinou CRP, zatímco při zánětu ledvin, akutní pyelonefritida, je hladina CRP zpravidla zvýšená desetinásobcích i více. Zvýšené množství bílých a červených krvinek v moči pak můžeme najít v obou případech.

Poradna

Dobrý den, můj otec, kterému je nyní 65 let, zhruba před půl rokem musel kvůli nálezu nezhoubných nádorů na jeho ledvinách na operace, kde mu odebrali jednu celou ledvinu a kousek druhé, která zatím bez problému funguje. Protože jeho vášní byl odjakživa silový trojboj a posilování s činkami, nechce se tohoto koníčku vzdát ani po těchto zákrocích. Ráda bych se tedy zeptala, jestli se nevylučuje přestat tomuto koníčku věnovat a jestli je nějak obzvláště rizikové chodit nadále na závody v tomto sportu. Děkuji za odpověď. S pozdravem, Natálie

MUDr. Petr Buček 22. 01. 2021

Váš otec jistě bude po těchto zákrocích sledován u příslušných specialistů, urologa, nefrologa, silový trojboj jistě není ideální sportovní aktivita, ale bližší informace mu sdělí výše uvedení specialisté, dle jeho aktuálního zdravotního stavu a laboratorních dat.

Poradna

Dobrý den, pane doktore, mam transplatovanu tretiu oblicku 4 roky, konecne aspon tato funguju tak ako ma (darca matka). Co ma trapi je opakovany zapal mocoveho mechura kvoli bakterii ecoli. Za posledne mesiace som brala 2x atb Zinnat a Suprax, plus beriem Urowaxom. Bylinna liecba mi uz nezabera. Hrozia mi dalsie atb, beriem dlhodobo probiotika. Existuje pre mna v tejto situacii este ina moznost liecby? Pripadne ake atb by ste mi namiesto Supraxu odporucili?Uvazujem na akupunkturou,je pre mna vhodna? Dakujem za odpoved

MUDr. Roman Kantor 18. 01. 2021

Dobrý den. Infekce močových cest jsou častou komplikací po transplantaci ledviny. Zatímco tzv asymptomatická bakteriurie antibiotickou léčbu nevyžaduje, zánět močového měchýře nebo pyleonefritida vyžadují nasazení antibiotické léčby. Bylinná léčba má jen omezený, spíše preventivní efekt. Na symptomatickou infekci nestačí. Akupunktura není ověřenou metodou na léčbu infekce močových cest. Opakovaná léčba antibiotiky je často nutnou cenou za zachování funkce transplantované ledviny. Volba antibiotika vychází z výsledku kultivačního nálezu. Proto nelze říct, které antibiotikum je lepší. Zinnat a Suprax jsou cefalosporinová antibiotika s dobrou snášenlivostí a proto jsou často antibiotiky první volby. Link: https://www.postgradualninefrologie.cz/cislo-xiv-2/ma-vyznam-lecba-asym…

Poradna

Dobrý den, trápí mě nárůst hmotnosti po transplantaci. Za čtyři roky od úspěšné transplantace je to již více než 20 kg. Je mi 50 let. Dle lékaře je to otázka vůle, dle jiného následek imunosuprese, Prednisonu. Využila jsem nutriční poradnu IKEM, snažím se, mám dost pohybu i přiměřenou stravu. Kila navíc mi působí velkou únavu, pracuji i fyzicky a zmáhá mě to, a navíc, i když to není aktuální, se dostávám do situace, že bych se v případě selhání štěpu nemusela kvůli váze dočkat znovu zařazení do čekací listiny. Jak to je s účinky imunosupresiv? nevím, co ještě bych kromě stravy a cvičení mohla dělat, abych růst váhy alespoň zastavila? Děkuji, s pozdravem Jaroslava

MUDr. Roman Kantor 15. 01. 2021

Dobrý den, o prednisonu je známo, že zlepšuje chuť k jídlu a pacienti přibírajíc na váze. Udržovací dávka po transplantaci však bývá minimální. Ostatní imunosupresivní léčba nemá popisovaný vliv na přibírání hmotnosti. Nadváha po transplantaci je u žen 2x častější než u mužů. Bohužel za navýšenou váhou se skrývá zvýšení procenta tuku v těle, nikoliv svalové hmoty. Bohužel jednoduché řešení neexistuje.

Poradna

Dobry vecer,co mam delat kdyz uz po nekolikate nejsem dostatecne zdialyzovana?Zacinam byt otekla hodne v obliceji , spatneji dycham, , mám otekle nohy. Dialyzacni masina neustale alarmuje, mam katetr permanentni pred 3 tydny nove napichla, zkontrolovany RTG.Nechci umirat , zkusila jsem uz hodne a neustale chcci bojovat o zivot. Je mi 55 let. Mam muze , pejska, maminku a vsichni se potrebujeme.Dekuji I.R.

MUDr. Roman Kantor 13. 01. 2021

Dobrý den. Dostatečná dialýza je podmínkou úspěšné dialyzační léčby. Účinnost dialyzační léčby na odstraňování uremických toxinů se kontroluje při měsíčních odběrech, které se provádějí před a po dialýze. Kromě sledování parametrů jako je krevní obraz, hladina fosforu, vápníku, hormonu příštítných tělísek, parametrů zásob železa a podobně, je sledován parametr eKt/V. Na výsledek má hlavní vliv pokles hodnot močoviny (urey) po dialýze oproti hodnotám před dialýzou. Aby dialýza byla dlouhodobě dostatečná, je požadována hodnota nejméně 1,2. Na pokles má hlavní vliv délka dialýzy a rychlost průtoku krve během dialýzy. Přicpání nebo přisávání dialyzačního katetru je často příčinou nedostatečných průtoků a to vede k nedostatečné dialýze. Jedna nebo dvě nedostatečné dialýzy nemusí mít bezprostřední vliv na stav nemocného, ale pokud je dialyzační dávka nedostatečná dlouhodobě, vede k projevům urémie: únavě, slabosti, dušnosti, nechutenství. Samostatnou otázkou je dostatečné odstraňování vody. Převodnění rovněž vede k potížím: dušnosti, otokům, vysokému krevnímu tlaku.
Vyřešit neprůchodnost katetru nemusí být jednoduché, zvláště pokud se jedná o poslední možnost cévního přístupu. Určitě lze při nízkých průtocích prodloužit dialýzu. Během delší dialýzy se lépe odstraní i přebytečná tekutina. Nedostatečnou funkci katetru může středisko konzultovat s kolegy z cévního centra, kde mohou provést angiografii katetru, výsledek konzultovat s cévním chirurgem. Výsledek může vést buď k podání trombolytické látky, úpravě polohy katetru nebo jeho výměně. Dostatečná dialýza by měla být společným cílem pacienta a personálu dialýzy.

Poradna

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je současná vakcína proti covidu-19 vhodná i pro pacienty po transplantaci ledviny. Děkuji Pavel

MUDr. Roman Kantor 4. 01. 2021

Ano. Vakcína od firmy Pfizer je jednoznačně vhodná a očkování vzhledem k vysokému riziku těžkého průběhu onemocnění u transplantovaných pacientů je nanejvýš žádoucí. Nejedná se o živou vakcínu, která není vhodná u pacientů s oslabenou imunitou.

Stanovisko výboru České společnosti pro orgánové transplantace lze nalézt na stránkách České nefrologické společnosti:

https://www.nefrol.cz/aktuality/stanovisko-vyboru-spolecnosti-pro-organ…

Poradna

Dobý den, mám obavy z nemoci Covid-19. Lze užívat lék Isoprinosine preventivně a v jaké dávce při snížené funkci ledvin, případně při hemodialýze? Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček 28. 12. 2020

Podávání Isopronosinu se zvažuje u hospitalizovaných pacientů s poklesem lymfocytů, pro podávání v jiných indikacích doposud nejsou k dispozici spolehlivě klinické údaje.

Poradna

Dobrý den, mám obavu z nemoci Covid-19, lze užívat preventivně lék Isoprinosine a v jaké dávce při snížené funkci ledvin, případně hemodialýze? Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor 28. 12. 2020

Isoprinosine není určen k preventivnímu užívání. Není ani určen k podávání při lehkém průběhu nebo středně těžkém průběhu. Jeho použití je řazeno mezi experimentální léčbu za definovaných podmínek u hospitalizovanách pacientů:

Isoprinosin (Isoprinosine) – při poklesu počtu lymfocytů < 0,8 buněk x 109/l je možné zvážit podání 2x 1 g p.o. Léčba se podává do vzestupu počtu lymfocytů nad dolní hranici normy (> 1,2 buněk x 109/l). Při terapii je nutné monitorovat hladinu kyseliny močové. Podávání při
lymfopenii je v souladu s SPC preparátu Isoprinosine, účinnost u covidu-19 nebyla testována v kontrolovaných studiích.

Podle farmakokinetických informací se lék z velké části a relativně rychle vylučuje močí, proto při selhání ledvin může zřejmě docházet k jeho hromadění v těle. Doporučené dávkování při selhání ledvin však není dostupné.

Zdroj:
https://www.infekce.cz/Covid2019/DP-SIL-covid29p.pdf

https://mediately.co/cz/drugs/4XtBf7w7TOhLMuoFKMay8uYmASC/isoprinosine-…

Poradna

Dobrý den, můj otec už má podruhé transplantovanou ledvinu, je ročník 1951, ledvina zatím drží. Může brát pravidelně kapky s CBD? Našel sem studie i články, že CBD ledvinám nemůže uškodit, jen v některých věcech pomoci, ale nikde informace o tom, když je ledvina transplantovaná do těla. Má mnoho jiných zdravotních neduhů, měl i rakovinu, dostal sem se ke zdroji kvalitního CBD za dobré ceny, ale bojím se, abych mu tím nemohl ledvinu poškodit. Bere dost různých léků. Na druhou stranu mu to může pomoci v jiných věcech. Děkuji Vám za odpověď a přeji Vám klidné a pohodové Vánoce! Hlavně to zdraví!

MUDr. Roman Kantor 23. 12. 2020

Dobrý den, spolehlivých dat o účincích CBD na hladinu léků používaných po transplantaci k imunosupresi je minimálně. Je studie, která upozorňuje na možné výkyvy hladiny takrolimu po užítí CBD. Jedním z faktorů se zdá i nekontrolovaná kvalita používaných preparátům, CBD dle dostupných dat by neměl mít negativní vliv na funkci ledvin.

Poradna

Dobrý den, při vyšetření krve mi byly zjištěny následující hodnoty CKD-EPI 1,48ml/s, GF-MDRD-2 1,38 ml/s, Urea 5,3, kreatin 69, kyselina močová 279 Odeslána z revmatologie pro otok kolene. Jde prosím o sníženou funkci ledvin a je potřeba další vyšetření? Léčím se s vysokým tlakem a zánětem tlustého střeva. Můžou se hodnoty zlepšit dietou nebo léky? Jsem žena 51 let, 85 kg, 160 cm.

MUDr. Roman Kantor 18. 12. 2020

Výsledky jsou v normě, nejedná se o sníženou funkci.

Poradna

Dobrý den, prodělala jsem zánět, bolela mě silně práva ledvina, už dříve delší dobu mě ledvina pobolívala. Od té doby jsem začala mít vyšší tlak a vyšší hladinu cukru, natéká mi práva ruka, občas víčko a noha. Nejvíce ji mám nateklou po ránu a po každém jídle. Testy krve a moči v pořádku. Od té doby, co proběhl zánět, trpím silnou nespavostí. Mám se obrátit na nefrologickou poradnu?

MUDr. Roman Kantor 5. 12. 2020

Pokud Váš praktický lékař usoudí, že Váš stav a výsledky potřebují kontrolu na nefrologii, k vyšetření Vám dá doporučení. Bez doporučení nefrologická ambulance nepřijímá nové pacienty.

Poradna

Dobrý den, prosím, je pravidelné denní užívání kurkumy kontraindikace s imunosupresivy? Děkuji Vám.

MUDr. Roman Kantor 18. 11. 2020

Dobrý den. U curcuminu jsou popisovány určité imunosupresivní účinky, lze dohledat i práce, které popisují synergický efekt curcumy a cyklosporinu B v laboratorních podmínkách. Přestože se u curcuminu zkoumaly jeho účinky na řadu onemocnění, nebyl schválen jako léčivo z důvodu špatné farmakokinetiky. Na druhou stranu nelze dohledat, že by jeho užívání nějak kolidovalo s užíváním imunosupresiv. Takže pokud milujete curry koření tak, že jej používáte každý den, nic vám nestojí v cestě.

Poradna

dobry den, robili mi testy na kreatin skrz vysetrenie na CT. Mam kreatin 75/mikro/mol/la mam hranicnu GF-MDRD 1,343, mam 36 rokov, beriem vyssie davky vitaminu D3 okolo /5600IU denne/, serlift, isoprinosine a omarit, okrem toho bezne vitaminy. Chcela som sa spytat , cim to je toto znizenie ci nejakym liekom alebo vitaminov a ci hodnoty sa vratia na normu ked mi merali pred 2 mesiacmi som mala 64mikromol/l kreatin a a GF-MDRD 1,531. Dakujem za odpoved

MUDr. Roman Kantor 10. 11. 2020

Dobrý den. Hodnota eGF se bere jako patologická, je-li pod 1. Hodnoty nad 1 se nehodnotí. Nemáte známky snížené funkce ledvin. Dávky vitaminu D jsou zbytečně vysoké, pokud jej neužíváte z nějaké konkrétní lékařské indikace. Hodnoty kreatininu 64 a 75 jsou zcela v normě, jsou ovlivněny nejen funkcí ledvin ale řadou dalších faktorů a není je nutno řešit. Pokud jste sledován pro nějaké prokázané onemocnění ledvin, pak bude samozřejmě funkce ledvin dále sledována.

Poradna

Dobrý den, jsem pacient s IGA nefro, 23let. V roce 2016 hemodialýza  (6 měsíců), poté mi matka darovala ledvinu, bohužel 10 dni po tx mi při biopsii zjistili, ze onemocnění, které mám, má s velkou pravděpodobností i moje matka. Až do současnosti jsem měl po tx samé komplikace. Kreatinin pořád kolem 200, průjmy, nauzea, střevní infekce, slabost, migrény atd. Tento rok v červnu na kontrole kreatinin 400. Biopsie bez rejekce, ale ledvina poškozená a glomerulonefritida se zase agresivně rozjela. Nyní jsem na PD a jsem na cekačce. Jde mi o to, že mě zajímá, jestli se najde nějaký dárce, tak jestli by nová ledvina mohla fungovat lépe a déle než ta od matky.

MUDr. Roman Kantor 7. 11. 2020

Dobrý den. Bohužel tzv. rekurence IgA nefropatie, tedy poškození transplantované ledviny původním onemocněním, je u transplantovaných ledvin relativně časté - podle jedné studie se objevila rekurence u 26 % pacientů a tato rekurence vedla u 76 % těchto pacientů k následné ztrátě funkce. Výskyt rekurence nezávisel na tom, zda se jednalo o ledvinu od příbuzného nebo cizího dárce. Přes tento vyšší výskyt rekurence onemocnění je transplantace u pacientů s IgA nefropatií doporučována, případný výskyt rekurence vede ke ztrátě funkce ledviny až po nějaké době.

Poradna

Dobrý den, jsem po tx ledviny, poprvé ve 44 letech jsem dostala neštovice, průběh standardní. Prosím, platí lidem po tx očkováni proti pásovému oparu a je pro nás, po transplantaci, vhodné? Děkuji.

MUDr. Roman Kantor 27. 10. 2020

Dobrý den, děkuji za zajímavou otázku. U osob s oslabenou imunitou jsou doporučována očkování neživými vakcínami. Bohužel očkovací látka proti Varicelle- viru, který způsobuje plané neštovice nebo pásový opar - obsahuje sice oslabený, ale živý virus. Proto očkování po transplantaci není doporučováno. Nová doporučení k očkování pacientů s onemocněním ledvin včetně pacientů po transplantaci nedávno vyšla na stránkách České nefrologické společnosti a chvíli bude trvat, než si je nefrologové osvojí v každodenní praxi. Nic však nebrání pacientům si doporučení nastudovat a ve spolupráci se svým nefrologem nebo praktickým lékařem očkování realizovat. Odkaz na doporučení: https://www.nefrol.cz/odbornici/doporucene-postupy-cns/doporucene-postu….

Poradna

Dobrý den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna špatná funkce ledvin. Konkrétně při biochemickém vyšetření krve následující hodnoty: eGRF (CKD-EPI) 1.24 ml/s/1.73m2. Další hodnoty: močovina 5.0, kreatinin 73.6. Jsem žena, 44 let, 160 cm, 50 kg. Nemám žádné příznaky ani potíže, ani jiné onemocnění, otoky ani vysoký tlak. Močení bez potíží. Odběr moči nebyl při preventivní prohlídce proveden vzhledem k probíhajícím menses. Jak mám při tomto nálezu dále postupovat a co bude následovat? Děkuji za odpověď

MUDr. Roman Kantor 27. 09. 2020

Dobrý den, žádná špatná funkce vám nebyla zjištěna, alespoň Vámi uvedené hodnoty pro to nijak nesvědčí.

Poradna

Dobrý den. Řesíme teď s partnerem dilema. Máme tříletou dcerku se solidární funkční ledvinou. Přemýšlíme o dalším potomkovi, ale vzhledem ke zdravotnímu stavu dcerky se obáváme opakování tohoto jevu. Prosím jaká je šance, že by další dítě mělo podobný ne-li horší zdravotní problém? Předem děkuji za odpověď, P.

MUDr. Roman Kantor 14. 09. 2020

Dobrý den. Podle dostupné literatury jsou vývojové vady močových cest jsou u sourozenců častější než v ostatní populaci. Podle práce https://www.nature.com/articles/gim200750 je riziko podobného nálezu u sourozence vaší dcerky 2,5%, u vás jako rodičů - pokud jste ještě nepostoupili ultrazvukové vyšetření se dá očekávat chybění ledviny ve 4 procentech a u budoucích dětí vaší malé dcery je riziko 7%. Na druhou stranu vrozené chybění ledviny zásadním způsobem negativně neovlivňuje kvalitu života, riziko kratšího života, jen se doporučuje občasná kontrola krevního tlaku a moči na přítomnost bílkoviny. 
Na rozdíl od minulosti se nedoporučuje dětem s chybějící ledvinou zakazovat běžné sporty, riziko poranění ledviny při sportovní a běžné činnost je totiž extrémně malé.

Poradna

Chtěla bych vědět, co se děje po transplantaci ledviny, když transplantovaný orgán tzv. ,,nenaskočí"?

MUDr. Roman Kantor 1. 09. 2020

Pod pojmem "nenaskočí" si představuji skutečnost, že transplantovaný orgán nezačne fungovat, tak jak se od něj očekává. Po transplantaci asi 65% ledvin obnoví svou činnost ihned po transplantaci. Ostatní ledviny obnoví svou činnost s určitým zpožděním, vzácně nemusí dojít k obnově funkce vůbec. Příčin neobnovené funkce ledvin může být celá řada, od trombózy cév transplantované ledviny, přes akutní imunitně podmíněnou rejekci po poškození ledviny studenou ischemií. Neobnovená funkce ledviny je důvodem opakovaných testů a vyšetření a dle výsledků je volen další postup. Ve výjimečných případech může dojít i na odstranění transplantované ledviny. Po dobu, kdy ledvina nepracuje, nebo pracuje nedostatečně, je pacient nadále zajištěn dialyzační léčbou tak, jak před transplantací.

Poradna

Je možné se objednat do vaší ambulance na vyšetření ledvin bez doporučení praktického lékaře?

MUDr. Roman Kantor 1. 09. 2020

Nefrologická péče je péči specializovanou, jejíž poskytnutí je vázáno na doporučení jiného lékaře. Nejčastěji k nefrologickému vyšetření nebo převzetí do trvalé péče odesílají praktičtí lékaři, diabetologové nebo urologové. K nefrologickému vyšetření mohou odeslat i lékaři jiných specializací, ale bez doporučení jiného lékaře nefrologické vyšetření není poskytováno. K nefrologickému vyšetření odesílá lékař na základě předchozích nálezů, například při záchytu bílkoviny a nebo krve v moči, při zjištění snížené funkce ledvin z výsledků vyšetření krve (zvýšená hladina urey a kreatininu) a podobně. Orientační vyšetření funkce ledvin a močového nálezu je součástí běžných preventivních prohlídek a pokud tato vstupní vyšetření jsou negativní, nejsou většinou další podrobnější vyšetření potřebná. Řadu potíží, které souvisejí s ledvinami a močovými cestami, řeší primárně urolog.

Poradna

Dobrý den, jak dlouho po darování ledviny je možné nastoupit zpět do zaměstnání? Je pak možné pracovat na směny? Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček 31. 08. 2020

Pracovní schopnost závisí na klinickém průběhu a povaze zaměstnání. Při nekomplikovaném odejmutí ledviny je možné nastoupit do zaměstnání bez fyzické zátěže za 3-4 týdny. Práce na směny je možná, časový odstup by měl však být delší cca 6 týdnů.

Poradna

Dobrý den,jsem transplantovaná a mám dotaz,zda mohu navstěvovat přibuzného,který má zlatého stafylokoka a nemůže se ho zbavit.
Děkuji za odpověď.
Přeji hezký den Šerá

MUDr. Roman Kantor 3. 08. 2020

Dobrý den, váš příbuzný má tu smůlu, že o nosičství zlatého stafylokoka ví. Kromě něj však v populaci žije 20% trvalých nosičů zlatého stafylokoka a 60% přechodných nosičů. Problém je, že o nich nevíte.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC172932/

Poradna

Dobrý den,jsem transplantovaná a mám dotaz,zda mohu navstěvovat přibuzného,který má zlatého stafylokoka a nemůže se ho zbavit.
Děkuji za odpověď.
Přeji hezký den Šerá

MUDr. Petr Buček 3. 08. 2020

S asymptomatickými nosiči se setkáváte v běžném životě , aniž o tom víte, takže návštěva je možná, ale pokud
o tomto riziku víte, tak jistě vhodné se vyhnout bezprostřednímu kontaktu a použít desinfekci.

Poradna

Dobrý den, chtěla bych se zeptat : jak vysoká hodnota CRP již svědčí pro akutní zánět ledvin (pyelonefritidu) a co se ještě považuje za "jenom" zánět v močových cestách? A je zvýšená hodnota CRP i při chronickém zánětu ledvin (glomerulonefritidě)? Děkuji za odpověď.

MUDr. Roman Kantor 24. 07. 2020

Takto otázka nestojí. Není žádná ostrá hranice, těžký zánět močového měchýře může mít vysoké CRP, v úvodu pyelonefritidy ještě CRP nemusí být zvýšeno. Pro chronickou glomerulonefritidu není zvýšení CRP typické

Poradna

prosím o vysvětlení hodnot. Máma- věk 74 let cca rok na HD, poslední hodnoty z 7/2020 před HD:
Kreat-573;Urea-17,60;KM-413,3;Ferrit-1497. Tahle hodnota je pro nás nejvíc zarážející. máme
poslední cca 6 výsledků vyšetření z Biochemie a Ferrit stoupl za cca 5 měsíců z 780 na 1497.
prosíme o vysvětlení o co se jedná a zdali se dá podíl nějak zastavit či snížit. Děkujeme Vám
za odpověď

MUDr. Petr Buček 19. 07. 2020

Pravděpodobně máte na mysli Ferritin.Jedná se zásobní formu železa ,.Jeho zvýšená
hladina může souviset s jeho podáváním pří dialýze , nebo s přítomnosti zánětu , kdy se
hodnoty ferritinu rovněž zvyšují .Ošetřující lékař jistě tuto skutečnost zaregistroval a učiní
adekvátní opatření .

Poradna

Filtrace dle štítků

dialýza ledviny cukrovka zánět močových cest nutrice hubnutí neuropatie léky peritoneální dialýza transplantace životní styl otoky nádor těhotenství a ledviny kostní nemoc vitamin D suchá váha potravinový doplněk pracovní schopnost dárce vyšetření cévní přístup arteriovenózní fistule hypertenze dávka dialýzy polycystické ledviny předoperační vyšetření finanční tíseň infekce nárok na sanitku chlopenní vady funkce ledvin CKD imunosuprese srdeční selhání solitární ledvina sport a ledviny kreatinin bolest cycler kontrastní látka koronarografie revmatoidní artritida katétr komplikace draslík čekací listina mozková příhoda oční komplikace jedna ledvina cysta cystatin C Alportův syndrom proteinurie zuby dieta albumin deprese fosfor vlasy hematurie krev v moči nefroskleróza kreatin dárcovství ledviny dušnost anemie acidobazická rovnováha natrium hydrogencarbonicum hydronefroza vývojové vady pracovní volno lázně biopsie ledviny metoda knoflíkové dírky pohybová aktivita svědění parathormon prevence akutní selhání ledvin ALS hospicová péče konzervativní léčba vegetariánství ANCA dříve vyslovené přání odmítnutí léčby hepatitida C alternativní medicína zápach nefrologické vyšetření transplantace srdce erytropoetin váha ukončení dialýzy domácí dialýza COVID-19 koronavirus očkování bílkoviny podkovovitá ledvina IgA nefropatie rekreační dialýza demence kolika kámen ledvinové kameny genetické vyšetření dědičnost Isoprinosin železo dluhy