Češi mají příliš vysoký příjem soli

Obyvatelé Česka podle statistik průměrně zkonzumují každý den více než 15,5 gramu soli, což je přibližně trojnásobek doporučené denní dávky. Denně bychom podle odborníků měli přijmout maximálně jednu čajovou lžičku soli, tedy asi 6 gramů. Nadměrné množství soli v potravě může způsobit vysoký krevní tlak, který je významným rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění, a může se také podílet na vzniku onemocnění ledvin. Významný podíl soli přijímáme zejména v podobě průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou např. uzeniny, instantní jídla, mražená hotová jídla, tavené sýry, solené pochutiny, dochucovadla, snídaňové cereálie nebo konzervované potraviny.

červenec 2018

Zdroj: https://www.ozdravotnictvi.cz/zpravodajstvi/prijimame-prilis-mnoho-soli…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme