Česká transplantologie na vzestupu

Lékaři transplantačního centra v IKEM provedli v loňském roce 396 transplantací orgánů u celkem 373 pacientů. V celé historii jeho existence se také transplantovalo nejvíce ledvin od žijících dárců, a to v 52 případech. Ledvina zemřelého dárce byla voperována 183 pacientům. Dalšímu rozvoji transplantologie jistě napomůže také přijetí novely transplantačního zákona, která mimo jiné stanoví kompenzační mechanismy pro živé dárce, umožňuje dárcovství orgánů od zemřelých občanů jiné národnosti, přiznává finanční příspěvek pozůstalým i živým dárcům a zajišťuje vyšší kvalitu a bezpečnost transplantací lidských orgánů dle platných směrnic Evropské unie.

Šanci na získání vhodného orgánu k transplantaci zvyšuje také nový mezinárodní portál Koordinačního střediska transplantací s názvem Coorenor. Projekt fungující pro celou Evropu nabízí „přebytečné“ orgány, pro které není v zemi původu momentálně možné najít vhodného příjemce. Zveřejňují se zde rovněž poptávky po orgánech pro pacienty, kteří jsou v akutním ohrožení života a potřebují transplantaci v řádu několika málo dnů.

duben 2013

Zdroj: http://zdravi.e15.cz/denni-zpravy/profesni-aktuality/zlomovy-rok-ceske-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme