Citrusy brání vzniku ledvinových cyst

Polycystická choroba ledvin je závažné dědičné onemocnění projevující se tvorbou mnohočetných cyst v ledvinách. Cysty se zvětšují a utlačují a ničí okolní tkáň. Důsledkem je chronické onemocnění ledvin, které může vést až k selhání ledvin a nutnosti dialyzační léčby. Nově bylo zjištěno, že grapefruity a dalších citrusové plody obsahují látku s názvem naringenin, která podle vědců úspěšně blokuje tvorbu ledvinových cyst.

Vyzkoušeno na měňavkách

K výzkumu byl použit jednoduchý jednobuněčný organismus měňavka Dictyostelium. Výsledky ukázaly, že naringenin reguluje protein PKD2, který je zodpovědný za polycystickou chorobu ledvin, a tím blokuje vznik cyst.

Tento objev představuje důležitý krok vpřed, protože pomáhá pochopit proces, jakým je polycystická choroba ledvin regulována. Ukazuje také, jak efektivní je použití jednobuněčných organizmů při objevování nových léčebných postupů. Stejnou výzkumnou metodu použili autoři studie také např. při výzkumech epilepsie. Zdá se, že tento nový přístup by mohl pomoci omezit závislost na testování na zvířatech.

Účinné i u savců

Výzkumníci následně testovali, jak by tento objev mohl být využit v humánní medicíně. Použili savčí ledvinné buňky, v nichž uměle vyvolali proces tvorby cyst. Poté se jim podařilo blokovat tvorbu cyst přidáním naringeninu. Zjistili, že když se v ledvinných buňkách sníží hladina proteinu PKD2, dojde k zablokování tvorby cyst, čímž se jim podařilo potvrdit účinek naringeninu. V současnosti probíhají další výzkumy, které mají za úkol vysvětlit fungování naringeninu na molekulární úrovni.

Zdroj: http://www.nephrologynews.com/articles/109787-component-of-citrus-fruit…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme