Cvičení by mohlo pomoci lidem s transplantovanou ledvinou žít déle

Výsledky nové studie ukazují, že nízká fyzická aktivita pacientů po transplantaci ledvin zvyšuje pravděpodobnost jejich dřívějšího úmrtí.

Studie se zúčastnilo 540 pacientů s transplantovanou ledvinou, jejichž fyzická aktivita byla hodnocena pomocí dotazníků. 48 % pacientů nesplňovalo ani minimální požadavky na fyzickou aktivitu dle obecných doporučení pro tuto skupinu pacientů, 14, 6 % dokonce nevykonávalo vůbec žádnou pohybovou aktivitu.

V průběhu studovaného období zemřelo 81 pacientů, 37 z nich na onemocnění srdce. Čím nižší úroveň fyzické aktivity, tím vyšší procento úmrtí. Na kardiovaskulární onemocnění zemřelo 11,7 % pacientů ze skupiny pacientů, kteří byli zcela fyzicky neaktivní, 7,2 % pacientů ze skupiny mírně fyzicky aktivních a pouze 1,7 % ze skupiny fyzicky aktivních pacientů (z jiných příčin umřelo v těchto skupinách 24,4 %, 15,0 % a 5,6 % pacientů).

březen 2011

Zdroj: http://www.nephronline.com/news.asp?N_ID=4485

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme