Extrakt ze zelené kávy snižuje hladinu glukózy v krvi
Zelená káva podle posledních výzkumů snižuje hladinu glukózy v krvi u dospělých, kteří mají glykémii v normě. Dřívější výzkumy již potvrdily příznivý vliv zelené kávy na hubnutí u jedinců trpících nadváhou a obezitou. Nyní odborníci zkoumali vliv zelené kávy na hladinu cukru v krvi u 56 dospělých s normální hladinou glukózy. Účastníci podstoupili výchozí test glukózové tolerance před zahájením terapie a poté po konzumaci 100, 200, 300, nebo 400 mg extraktu ze zelené kávy.
Ve srovnání s výchozími testovanými hodnotami hladin glukózy byl u všech dávek extraktu ze zelené kávy zjištěn výrazný účinek na snížení hladiny cukru v krvi. Efekt však souvisel s velikostí podané dávky. Po 30 minutách testu byla maximální hladina glukózy v krvi po podání 400 mg extraktu o 24 % nižší než výchozí hodnota. Po 120 minutách testu byla hladina glukózy v krvi o 31 % nižší než výchozí hodnota. Během studie nebyly zjištěny žádné známky gastrointestinálních nežádoucích účinků.
Uvedené výsledky naznačují, že extrakt ze zelené kávy by mohl mít významný potenciál nejen pro terapii snižování nadváhy, ale zároveň pro kontrolu hladiny cukru, což jsou hlavní cíle léčby pacientů s diabetem 2. typu.
duben 2013
Zdroj: http://www.renalandurologynews.com/green-coffee-extract-lowers-blood-gl…