Hypotyreóza a úmrtnost pacientů na dialýze

U pacientů s poruchou funkce ledvin se hypotyreóza (snížená funkce štítné žlázy projevující se nedostatečnou produkcí hormonů štítné žlázy) vyskytuje nepoměrně častěji ve srovnání s běžnou populací. Přestože již bylo odhaleno spojení hypotyreózy s výskytem nežádoucích kardiovaskulárních komplikací u lidí bez onemocnění ledvin, důsledky snížené funkce štítné žlázy u pacientů na dialýze nejsou stále přesně definovány.

V rámci nového výzkumu bylo zjištěno, že dialyzovaní pacienti i s mírnou hypotyreózou měli významně vyšší riziko smrti než ti s normální funkcí štítné žlázy. Toto riziko roste se zvyšující se mírou hypotyreózy. Důvodem by mohly být právě kardiovaskulární komplikace.

Zdá se, že dialyzovaní pacienti užívající hormon štítné žlázy, mají podobně nízké riziko úmrtí, jako osoby s normální funkcí štítné žlázy. To naznačuje, že farmakologická normalizace funkce štítné žlázy může snížit riziko úmrtí spojené s hypotyreózou dialyzovaných pacientů.

Podle autorů je možné, že hypotyreóza zvyšuje úmrtnost u dialyzovaných pacientů právě prostřednictvím kardiovaskulárních potíží. Nicméně je třeba dalších studií k identifikaci možných mechanismů, jakými hypotyreóza může zvýšit riziko smrti u dialyzovaných pacientů.

Zdroj: http://www.hemodialysis.com/author_interviews/hypothyroidism_and_mortal…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme