Je meloun to pravé při ledvinové dietě?
Vodní meloun je velmi oblíbenou potravinou a obzvláště v horkých letních dnech je vyhledávanou osvěžující pochoutkou. Z nutričního hlediska je dobrým zdrojem antioxidantů − vitaminu C, beta-karotenu a lykopenu. Má přirozeně velmi nízký obsah fosforu a sodíku. Otázkou však zůstává, zda je vhodný pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin či na dialýze. Odpověď je jednoduchá a úzce souvisí se 3 základními problémy. O jaké se jedná?
Jakou zvolit porci?
Jedna typická porce melounu ve tvaru klínu se vejde přibližně do 3 šálků. Pro dietu určenou pacientům na dialýze, která má limitovaný příjem draslíku a tekutin, obsahuje tato porce příliš mnoho draslíku i vody. Většina dietologů radí omezit konzumaci melounu na 1 šálek. Místo celého řezu je tedy lepší rozkrájet meloun na menší kousky a množství změřit pomocí šálku.
Jak je to s draslíkem?
Znalost toho, kolik ovoce a zeleniny můžete sníst a jaká je optimální velikost porce, je nezbytná pro kontrolu příjmu draslíku. Řez ve tvaru klínu představuje přibližně 560 mg draslíku, ale menší porce ve formě 1 šálku obsahuje pouze 180 mg draslíku. Zkuste množství melounu nejprve poměřit pomocí šálku, dokud nebudete schopni zhruba odhadnout optimální velikost porce. Většina ostatních druhů melounů má mnohem vyšší obsah draslíku ve srovnání s vodním melounem. Ten jediný tedy bývá většinou doporučován jako vhodný pro dietu s nízkým obsahem draslíku.
Meloun jako zdroj tekutin
Pokud nezapočítáte meloun do denního pitného režimu, snadno můžete překročit doporučený celkový příjem tekutin. Meloun totiž obsahuje 92 % vody a málo vlákniny. Celý řez melounu ve tvaru klínu představuje až 3 šálky tekutiny! Pacienti na dialýze, kteří musí dodržovat omezený příjem tekutin, by měli zkonzumovat maximálně 1 šálek melounu, který by měl být považován za náhradu tekutin.
Recepty vhodné pro pacienty s onemocněním ledvin
Nejste si jistí, co vařit při ledvinové dietě? V naší receptové sekci najdete celou řadu nápadů na chutná jídla, která splňují požadavky spojené s dietou. Recepty připravila foodblogerka Mave's Kitchen ve spolupráci s nutričními specialistkami z B. Braun, takže si na nich můžete pochutnat bez obav o své ledviny.
Všechny recepty naleznete zde.