Jednoduchý test na akutní selhání ledvin

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil test, který vyšetřením moči dokáže odhalit, zda hospitalizovaný pacient není v bezprostředním nebezpečí vzniku akutního selhání ledvin.

Test s názvem NephroCheck je schopen v moči detekovat protein vázající inzulinu podobný růstový faktor (IGFBP7) a tkáňový inhibitor metaloproteináz (TIMP-2). Na základě hladiny těchto proteinů dokáže test určit, zda je pravděpodobné, že u hospitalizovaného pacienta dojde v průběhu následujících 12 hodin k rozvoji mírného až závažného akutního selhání ledvin.

Ve dvou klinických studiích, které zahrnovaly více než 500 pacientů, test přesně odhalil 92 % a 76 % pacientů s akutním selháním ledvin. V obou studiích však také NephroCheck poskytl falešně pozitivní výsledek u zhruba poloviny pacientů bez následného akutního selhání ledvin.

Běžné testy mohou posoudit pouze přítomnost právě probíhajícího akutního selhání ledvin. U pacientů tak často může onemocnění v době, kdy nejsou ještě výsledky běžných vyšetření k dispozici, pokročit do závažnějšího stadia. Nový test poskytuje informace o riziku akutního selhání ledvin už po 20 minutách.

listopad 2014

Zdroje:
http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm412910.htm
http://www.medpagetoday.com/CriticalCare/GeneralCriticalCare/47519

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme