Jogurt pomáhá snížit riziko hypertenze

Vědci z Bostonské univerzity tvrdí, že pravidelná konzumace jogurtu může pomoci snížit riziko vzniku hypertenze. U 2197 dospělých, kteří na začátku výzkumu netrpěli vysokým krevním tlakem, zkoumali souvislost dlouhodobé konzumace jogurtu s hodnotami krevního tlaku. 44 % respondentů zkonzumovalo alespoň jednu porci jogurtu za měsíc a jejich průměrný krevní tlak na začátku studie dosahoval hodnot 117/72 mm Hg (diastolický/systolický). Hypertenze se po více než 14 letech sledování objevila u 913 osob. Lidé, u nichž byl jogurt stálou součástí jídelníčku, měli na rozdíl od jedinců, kteří jogurt vůbec nejedli, riziko hypertenze nižší o 31 %.

Podle autorů tak může být vyšší příjem jogurtu, jako součást zdravé výživy, prospěšný pro kontrolu krevního tlaku a prevenci hypertenze.

Zdroj: http://www.renalandurologynews.com/yogurt-may-reduce-hypertension-risk/…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme