Jogurt pomáhá snížit riziko hypertenze
Vědci z Bostonské univerzity tvrdí, že pravidelná konzumace jogurtu může pomoci snížit riziko vzniku hypertenze. U 2197 dospělých, kteří na začátku výzkumu netrpěli vysokým krevním tlakem, zkoumali souvislost dlouhodobé konzumace jogurtu s hodnotami krevního tlaku. 44 % respondentů zkonzumovalo alespoň jednu porci jogurtu za měsíc a jejich průměrný krevní tlak na začátku studie dosahoval hodnot 117/72 mm Hg (diastolický/systolický). Hypertenze se po více než 14 letech sledování objevila u 913 osob. Lidé, u nichž byl jogurt stálou součástí jídelníčku, měli na rozdíl od jedinců, kteří jogurt vůbec nejedli, riziko hypertenze nižší o 31 %.
Podle autorů tak může být vyšší příjem jogurtu, jako součást zdravé výživy, prospěšný pro kontrolu krevního tlaku a prevenci hypertenze.
Zdroj: http://www.renalandurologynews.com/yogurt-may-reduce-hypertension-risk/…