Kognitivní funkce v terminálním stádiu onemocnění ledvin

Urémie u chronického onemocnění ledvin, při níž dochází k postupnému narůstání koncentrace dusíkatých sloučenin v krvi, vede k celkovému zhoršování stavu organizmu a ovlivňuje mimo jiné také fungování centrálního nervového systému. Jedním z nejvýznamnějších projevů této dysfunkce jsou kognitivní poruchy (poruchy kognitivních funkcí jako je vnímání, pozornost, představivost, paměť, myšlení a řeč).

Vědci hodnotili kognitivní stav pacientů v konečném stádiu onemocnění ledvin před a po hemodialýze. Pacienti v konečném stádiu onemocněním ledvin měli významně horší výkony v testech kognitivních funkcí ve srovnání s kontrolní skupinou. Jejich výkon se zlepšoval 1 hodinu po hemodialýze ve srovnání se stavem před dialýzou. Nicméně hodnoty po dialýze byly významně nižší než u kontrolní skupiny, což znamená, že i když se kognitivní funkce po hemodialýze zlepšily, nedosáhly úrovně zdravých jedinců.

červenec 2013

Zdroj: http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/0886022X.2013.819768

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme