Mezinárodní kongres nefrologů

Nefrologičtí pacienti mohou na dovolenou do Čech i na Slovensko bez obav

Koncem června se do vyšehradského Kongresového centra v Praze sjeli nefrologové z celé Evropy. Evropská nefrologická, dialyzační a transplantační asociace (ERA-EDTA) zde pořádala již 48. mezinárodní kongres nefrologů, jehož přednášky a semináře byly tentokrát věnovány tématům základní a klinické nefrologie, jejímu poslednímu vývoji a aktuálním klinickým výzkumům. V podání společnosti B. Braun Avitum, která na stěžejní nefrologické akci roku nemohla chybět, se do vějíře probíraných témat zapojilo i cestování.

[* 8 <]

Zástupci společnosti představili v rámci kongresu svůj program rekreačních dialýz a studenti v kostýmech cestovatelů a zdravotních sester provedli mezi účastníky průzkum týkající se postoje zahraničních nefrologických pacientů k cestování.

Dotazníky byly slosovatelné a hlavní cenu - fotoaparát a pobyt pro svého pacienta v Praze - vyhrála MUDr. Alena Svobodová z dialyzačního střediska v Jihlavě.

Průzkumem se ukázalo, že pacienti se výpravám do jiných zemí nijak nebrání a jejich případné obavy z návštěvy České republiky nebo Slovenska pramení ryze z nedostatku informací.

V té souvislosti společnost B. Braun Avitum představila svůj projekt – webové stránky "www.holidaydialysis.org":http://www.holidaydialysis.org - které vytvořila cíleně pro cestovatele s nefrologickými potížemi. Stránky velmi přehlednou formou, v češtině i angličtině, představují návštěvníkům zajímavé turistické destinace v různých zemích Evropy, přičemž u každé z nich uvádějí vyčerpávající informace o nejbližších dostupných dialyzačních centrech. V České republice je rekreantům aktuálně k dispozici 13 takových míst, na Slovensku mohou vybírat z 10 středisek.

O kvalitě českých dialyzačních center se někteří účastníci kongresu přesvědčili na vlastní oči při návštěvě zařízení B. Braun Avitum v pražských Nuslích a na Černém Mostě. Všichni pak obdrželi propagační pohlednice s odkazem na nové webové stránky a kontakty na Centrum rekreačních dialýz, které by měli distribuovat mezi své pacienty.

Doufejme, že se nám tímto postupně podaří rozptýlit obavy z cestování a evropští turisté z řad nefrologických pacientů si Českou republiku a Slovensko brzy zařadí mezi své oblíbené destinace.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme