Nová naděje pro diabetiky s onemocněním ledvin

Pacienti s diabetem dnes neumírají přímo na zvýšenou hladinu cukru v krvi, ale z důvodu dlouhodobých komplikací tohoto onemocnění, protože nadbytek cukru v krvi poškozuje krevní cévy a orgány. Obzvláště bývají postiženy ledviny, což může vést ke ztrátě jejich funkce a nutnosti dialýzy.

Vědcům se podařilo identifikovat signální dráhu, která má rozhodující vliv na progresi onemocnění ledvin v důsledku cukrovky. Takzvaný mTOR je důležitý metabolický enzym, který řídí nejrůznější mechanismy v organismu, jako např. buněčný růst a dělení buněk. Diabetes vede ke zvýšené aktivitě mTOR, což s sebou přináší poškození vysoce specializovaných ledvinných buněk a může vést k závažnému snížení filtrační funkce ledvin až k úplnému ledvinnému selhání. Cíleným genetickým narušením této dráhy se vědcům poprvé podařilo zastavit postupující onemocnění ledvin na zvířecím modelu.

červen 2011

Zdroj: "bundesverband-niere.de":http://www.bundesverband-niere.de/news/3862/wenn-der-zucker-die-nieren-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme