Nové cílové hodnoty krevního tlaku pro pacienty s onemocněním ledvin

Vysoký krevní tlak byl vždy spojován s chronickým onemocněním ledvin. Stále se však mezi lékaři debatuje o tom, jakých cílových hodnot krevní tlaku je nutné dosáhnou, aby se zpomalil postup nemoci vedoucí až k selhání ledvin. Nová studie uvádí, že současné cílové hodnoty krevního tlaku u pacientů s onemocněním ledvin mohou být přísnější, než je ve skutečnosti nutné. Doktoři analyzovali vztah mezi hodnotou krevního tlaku a terminálním stádiem chronického onemocnění ledvin.

Zvýšené riziko vzniku renálního selhání bylo pozorováno teprve u lidí s krevním tlakem 140/90 nebo vyšším, nejvyšší riziko pak bylo zjištěno u těch, kterým byl naměřen krevní tlak 150/90 a vyšší. Navíc bylo zjištěno, že více než 30 % lidí s chronickým onemocněním ledvin mělo krevní tlak vyšší než 150/90, a patřili tedy k nejrizikovější skupině. V současné době je pacientům s hypertenzí a chronickým onemocněním ledvin doporučováno, aby svůj krevní tlak udržovali pod úrovní 130/80.

Studie zdůrazňuje význam kontroly krevního tlaku u lidí s chronickým onemocněním ledvin, ale naznačuje, že cílová hodnota krevního tlaku 140/90 může stačit pro zpomalení postupu choroby do terminálního stadia. Nižších hodnot je v klinické praxi obvykle velmi obtížné dosáhnout, protože pacient má často i jiné zdravotní potíže a užívá mnoho léků.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme