Patří pizza do ledvinné diety?
Pizza patří ve Spojených státech k nejčastěji konzumovaným potravinám. Průzkumy ukazují, že přibližně 13 % Američanů jí pizzu každý den. Pizza může představovat až 25 % denní potřeby energie dne a je významným faktorem, který přispívá k příjmu sodíku v rámci typické americké stravy. Jaký problém představuje pizza pro dietu u pacientů s chronickým onemocněním ledvin, a to nejen v USA?
Dietologové by pizzu nedoporučili
Ačkoli většina dietologů by se k zařazení pizzy do ledvinné diety stavěla odmítavě, bude pravděpodobně realistické předpokládat, že i tento pokrm si cestu do jídelníčku pacientů s onemocněním ledvin najde. Lze však očekávat, že mnoho ingrediencí používaných k její přípravě může být významným zdrojem fosforu, draslíku a sodíku. Navíc vysoký obsah sodíku může zvýšit pocit žízně, a tím také příjem tekutin mezi dialýzami.
Pizza významně přispívá příjmu sodíku, draslíku a fosforu
Americké ministerstvo zemědělství tyto důležité informace o obsahu jednotlivých živin, a to jak u mražené pizzy, tak u pizzy z restauračních řetězců, včetně aktuálních údajů o fosforu, draslíku a sodíku, zahrnulo do své potravinové databáze (http://ndb.nal.usda.gov).
Jestliže vezmeme v úvahu, že hemodialyzovaným pacientům je obvykle doporučováno, aby svůj příjem sodíku i draslíku snížili na maximálně 2 g denně a příjem fosforu by neměl překročit 1 g denně, pak lze snadno zjistit, že u některých druhů pizzy je možné již konzumací několika plátků snadno překročit celodenní doporučený příjem některého z uvedených prvků nebo rovnou všech tří. Je tedy jasné, že pizza se nedá označit za ideální potravinu pro pacienta s onemocněním ledvin. Je vhodné ji konzumovat pouze v omezeném množství a ne příliš často.
Vybírejte menší zlo
Při konzumaci pizzy lze často počítat s tím, že čím vyšší je těsto a čím je na pizze více masa a sýra navíc, tím vyšší je obsah fosforu, draslíku a sodíku. Když si vybíráte pizzu, volte tedy spíše lehkou vegetariánskou a požádejte, aby se při přípravě použilo menší množství rajčatové šťávy a sýru. Nejlepší je se vyhnout pizzám s uzeninami, které mají vysoký obsah sodíku. Další vhodnou součástí pizzy je kuřecí nebo rybí maso. Pro ochucení je možné použít jednu polévkovou lžíci strouhaného parmazánu. Je dobré počítat s tím, že mražená pizza často obsahuje vyšší množství fosforu kvůli přídavku fosforečnanů jako aditiv.
Zdroje:
http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(15)00061-8/fulltext
https://www.kidney.org