Počty transplantací vzrostly za dvacet let více jak třikrát

V České republice se vloni uskutečnilo celkem 665 transplantací orgánů, zatímco v roce 1991 jich bylo 189. V roce 2012 bylo transplantováno 432 ledvin, 114 jater, 73 srdcí, 26 slinivek a 20 plic. Od roku 1991 se tak například počty transplantací ledvin z původních 178 zvýšily téměř 2,5krát, transplantace slinivky a plic se v roce 1991 ještě neprováděly vůbec.

Podle odborníků přispívá ke zmíněnému trendu nejen rozvoj medicínských znalostí a technologií, ale také dubnová novela transplantačního zákona usnadňující jejich provádění. Aktuálním problémem je financování transplantací, pro každý orgán totiž platí jiná úprava. Nejpropracovanější je financování transplantací ledvin. Dvě hlavní pracoviště, pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) a brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie, vyjednávají se zdravotními pojišťovnami takzvané balíčkové ceny, které zahrnou úhradu celého procesu transplantace od její přípravy až po péči o pacienta po výkonu.

Podrobné statistiky o aktivitách jednotlivých transplantačních center jsou k dispozici na stránkách Koordinačního střediska transplantací http://www.kst.cz/web/?cat=4.

srpen 2013

Zdroj: http://www.tribune.cz/clanek/30671-pocty-transplantaci-za-let-v-cr-stou…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme