Sacharidy až nakonec
Malá studie, do níž bylo zapojeno 11 diabetiků 2. typu trpících nadváhou nebo obezitou, ukázala, že pořadí, v jakém jsou konzumovány jednotlivé druhy živin, může ovlivnit hladinu glukózy v krvi. Pacientům byla podávána typická „západní“ strava skládající se z různých druhů zeleniny a potravin, v nichž hlavní živinou byly buď bílkoviny, sacharidy nebo tuky. První týden konzumovali nejprve sacharidy a teprve po 15 minutách další živiny, druhý týden se pořadí obrátilo. Glykémie byla měřena před jídlem a poté 30, 60 a 120 minut po jídle. Výsledky šetření ukázaly, že pokud jedinci zkonzumovali sacharidy až nakonec, jejich hladina glukózy v krvi naměřená po 30 minutách po jídle byla o 28,9 % nižší, než když byly jednotlivé živiny snědeny v obráceném pořadí. 60 minut po jídle pak byla nižší o 36,7 % a po dvou hodinách o 16,8 %. Také hladiny inzulínu byly mnohem nižší, pokud pacienti snědli nejprve bílkoviny a zeleninu. Studie tak naznačuje, že malé změny ve stravovacích zvyklostech diabetiků by mohly mít významný vliv na kontrolu hladiny glukózy v krvi.
červenec 2015
Zdroje:
http://www.renalandurologynews.com/diabetes/diabetes-diet-eating-carboh…
http://care.diabetesjournals.org/content/38/7/e98.full