Sacharidy až nakonec

Malá studie, do níž bylo zapojeno 11 diabetiků 2. typu trpících nadváhou nebo obezitou, ukázala, že pořadí, v jakém jsou konzumovány jednotlivé druhy živin, může ovlivnit hladinu glukózy v krvi. Pacientům byla podávána typická „západní“ strava skládající se z různých druhů zeleniny a potravin, v nichž hlavní živinou byly buď bílkoviny, sacharidy nebo tuky. První týden konzumovali nejprve sacharidy a teprve po 15 minutách další živiny, druhý týden se pořadí obrátilo. Glykémie byla měřena před jídlem a poté 30, 60 a 120 minut po jídle. Výsledky šetření ukázaly, že pokud jedinci zkonzumovali sacharidy až nakonec, jejich hladina glukózy v krvi naměřená po 30 minutách po jídle byla o 28,9 % nižší, než když byly jednotlivé živiny snědeny v obráceném pořadí. 60 minut po jídle pak byla nižší o 36,7 % a po dvou hodinách o 16,8 %. Také hladiny inzulínu byly mnohem nižší, pokud pacienti snědli nejprve bílkoviny a zeleninu. Studie tak naznačuje, že malé změny ve stravovacích zvyklostech diabetiků by mohly mít významný vliv na kontrolu hladiny glukózy v krvi. 

červenec 2015 

Zdroje: 
http://www.renalandurologynews.com/diabetes/diabetes-diet-eating-carboh…;
http://www.care.diabetesjournals.org

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme