Školení konzultanti zvýší počet dárců orgánů

Koordinační středisko transplantací pořádá školení pro lékaře, kteří pomohou v Česku zvýšit počet dárců orgánů. Stanou se z nich koordinátoři, kteří budou pomáhat nemocnicím při zavádění systému vyhledávání dárců a péče o ně, dohlížet na dodržování zákonných pravidel souvisejících s dárcovstvím, komunikovat s rodinou pacienta i spádovým transplantačním centrem. V kurzech jsou detailně obeznámeni s metodami určení smrti mozku u lidí, kteří by mohli být dárci orgánů. Mají informace o podpůrné léčbě, která má do doby transplantace udržet orgány v plně funkčním stavu.
Zatímco počet čekatelů na nový orgán každoročně stoupá, počet dárců je každý rok přibližně stejný. Na čekací listině je nyní přes 900 pacientů. Zavádění funkce koordinátorů je prvním bodem akčního plánu EU, k němuž se přihlásila také Česká republika, a který má za cíl snížit počet pacientů čekajících na transplantace.

srpen 2011

Zdroj: "svetzdravotnictvi.cz":http://svetzdravotnictvi.cz/skoleni-konzultanti-pomohou-zvysit-v-cr-poc…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme