Strava a ledvinové kameny

Tvorba ledvinových kamenů je multifaktoriální onemocnění, přičemž strava a životní styl mohou výrazně přispět k jejich zvýšenému výskytu. Čínští vědci se zabývali populací v jižních oblastech Číny. Zdejší obyvatelé vykazují vysokou míru výskytu ledvinových kamenů, rizikové faktory onemocnění jsou však stále neznámé.

Studie, jejímž cílem bylo zjistit dietní rizikové faktory pro tvorbu ledvinových kamenů v těchto oblastech, se zúčastnilo více než tisíc pacientů s nově diagnostikovanými ledvinovými kameny a přibližně stejný počet zdravých osob. Všichni zodpověděli dotazník týkající se jejich antropometrických údajů a stravovacích zvyklostí (frekvence příjmu potravy a nápojů, konzumace alkoholu a potravinových doplňků).

Analýzou výsledků byla u žen zjištěna souvislost mezi výskytem ledvinových kamenů a spotřebou obilovin a luštěnin. Ukázalo se, že dostatečný pitný režim má významný ochranný účinek proti ledvinovým kamenům u mužů. Konzumace listové zeleniny častější než 3krát denně je spojena se vznikem konkrementů jak u žen, tak i u mužů. U ostatních dietních faktorů, doplňků stravy či specifických potravin nebyl zjištěn žádný vliv na vznik ledvinových kamenů.

Výsledky potvrdily, že strava může ovlivňovat tvorbu ledvinových kamenů a že pro muže a ženy existují odlišné rizikové faktory.

červen 2012

Zdroj: "jrnjournal.org":http://www.jrnjournal.org/article/S1051-2276(12)00113-6/abstract

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme