Urologický týden 2014

V týdnu od 22. do 26. 9. 2014 proběhne již tradičně tzv. Urologický týden konající se pod záštitou Evropské urologické asociace (EAU). Letošní ročník bude zaměřen zejména na nádory ledvin, nádory močového měchýře a problematiku vlivu kouření na vznik urologických onemocnění. Urologická klinika 1. LF UK a VFN připravuje v rámci kampaně na pondělí 22. září a středu 24. září telefonickou a emailovou poradnu a preventivní bezplatné ultrazvukové vyšetření ledvin a močového měchýře.

Statistiky týkající se nádorů ledvin u nás jsou alarmující. Česká republika zaujímá ve výskytu nádorů ledvin první místo na světě. Počet nově zachycených nádorů má každoročně vzrůstající trend, představují asi 3 % všech nádorů u pacientů dospělého věku. Současné studie naznačují, že k hlavním rizikovým faktorům nádorů ledvin patří nezdravá strava, obezita, kouření, vysoký krevní tlak a kontakt s některými toxickými látkami, jako je kadmium nebo azbest.

září 2014

Zdroje:
http://zdravi.e15.cz/denni-zpravy/z-domova/vyziva-ovlivni-vznik-rakovin…
http://www.lf1.cuni.cz/nadory-ledvin-a-mocoveho-mechyre--jejich-lecba-a…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme