Vegetariánství a onemocnění ledvin

Jako vegetariánství označujeme specifický způsob stravování, kdy je z nejrůznějších důvodů z jídelníčku vyřazeno především maso a v závislosti na tom, o jaký typ vegetariána se jedná, případně také další živočišné produkty. Laktovegetariáni tak konzumují kromě rostlinných potravin také mléko a další mléčné výrobky, ale vynechávají vejce. Laktoovovegetariáni konzumují jak mléko a mléčné výrobky, tak i vejce. Vegani zásadně odmítají jakékoliv potraviny živočišného původu.

Vegetariáni s chronickým onemocněním ledvin

Pokud je vám diagnostikováno chronické onemocnění ledvin a jste vegetarián, můžete i nadále pokračovat v zavedených stravovacích zvyklostech. Nemusíte začít jíst maso jen proto, že máte nemocné ledviny nebo docházíte na dialýzu. Je však nezbytné přizpůsobit vegetariánský životní styl renální dietě, aby byly uspokojeny vaše nutriční potřeby.

Vegetariánská strava při renální dietě

I vegetariánská strava může splňovat vyšší potřebu bílkovin u dialyzovaného pacienta. Rostlinné potraviny obsahují většinu aminokyselin nezbytných pro život (esenciálních), např. sója poskytuje dokonce kompletní škálu esenciálních aminokyselin. V některých rostlinných bílkovinách může chybět jedna nebo více esenciálních aminokyselin, ale kombinování různých vegetariánských potravin v průběhu celého dne, by mělo poskytnout dostatečné množství esenciálních aminokyselin i bez konzumace masa, vajec nebo mléka.
Vegetariánská strava bohatá na bílkoviny vhodná pro pacienty s chronickým onemocněním ledvin by měla zahrnovat sójové výrobky (tofu, náhražky masa atd.), fazole a čočku, cereálie a případně také vejce a vaječné náhražky, mléčné výrobky atd.

Co vám může pomoci?

  • Sledujte svůj energetický příjem, abyste měli jistotu, že přijímáte dostatek kalorií.
  • V případě potřeby užívejte doplňky stravy určené pro vegetariány.
  • Zajistěte si dostatek informačních materiálů a receptů vhodných pro vaše specifické potřeby.
  • Kontrolujte etikety výrobků a hlídejte obsah živin a minerálů v jedné porci (např. bílkovin, sodíku, draslíku, fosfor atd.). Obsah bílkovin a dalších živin se může u jednotlivých sójových produktů a náhražek masa lišit.
  • Proteinové doplňky v práškové nebo tekuté formě mohou pomoci pacientům s neobvykle vysokou potřebou bílkovin, kteří ji nejsou schopni zajistit sami normální stravou.
  • Laktoovovegetariáni mohou snadno uspokojit potřebu bílkovin konzumací vajec a mléčných výrobků.
  • Železo, vápník, zinek, vitamin D a B12 by neměly představovat problém pro vegetariány na dialýze. Hladiny těchto minerálů a vitamínů jsou u hemodialyzovaných pacientů pravidelně vyhodnocovány a v případě potřeby jsou jejich lékové formy předepisovány lékařem.

Zdroje:
"davita.com":http://www.davita.com/education/article.cfm?educationMainFolder=diet-an…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme