Recepty
Avokádová pomazánka, špenátové lasagne a další pastva pro oči i jazyk
Připravili jsme pro vás rozmanité recepty z palačinkového těsta. Vyzkoušet si můžete špenátové lasagne z palačinek a vrstvený palačinkový dort. Trocha zeleniny nesmí chybět, proto ochutnejte avokádovou pomazánku s řapíkatým celerem. Recepty pro vás připravila a nafotila foodblogerka a nadšená kuchařka Petra Bártová. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.
Špenátové palačinkové lasagne
INGREDIENCE - PALAČINKOVÉ TĚSTO:
- 0,3 l mléka, 0,3 l vody, 20 dkg celozrnné pšeničné mouky, 2 vejce
INGREDIENCE - ŠPENÁTOVÉ PALAČINKOVÉ LASAGNE:
- 10 celozrnných palačinek, 250 g špenátu, 2 nízkotučné tvarohy, 15 g strouhaného sýru Gouda, 6 plátků kuřecí šunky, 2 vejce, 3 stroužky česneku, pepř a sůl
POSTUP - PALAČINKOVÉ TĚSTO:
Nejdříve smícháme vodu, mléko a mouku. Když je těsto hladké, přimícháme vajíčka a zabráníme tak vzniku hrudek. Těsto necháme na 10 minut odležet, aby mouka mírně zhoustla. Palačinky připravíme na nepřilnavé menší pánvi.
POSTUP - LASAGNE:
Čerstvý špenát nakrájíme na malé kousky a spaříme vodou. Zmraženy špenát necháme nejdříve rozmrznout a přebytečnou vodu slijeme. Připravený špenát smícháme s tvarohem, vejci, strouhaným sýrem a dochutíme drceným česnekem a pepřem. Do nepřilnavé formy (ideálně hlubší a úzké) položíme na dno palačinky tak, aby její dno bylo zcela zakryté, a zalijeme je špenátovou hmotou. Do hmoty zanoříme 3 plátky šunky a přikryjeme je dalšími palačinkami. Tento proces opakujeme stále dokola. Poslední vrstva by měla být špenátová hmota.
Troubu necháme nahřát a pečeme zhruba 60 minut na 170 °C. Povrch lasagní by měl být tmavě žlutý a může být i lehce popraskaný. Počítejme s tím, že se objem dortu při chladnutí lehce zmenší.
Nutriční hodnoty na porci:
Palačinky - energie: 187 kcal, bílkoviny: 15 g, tuky: 13 g, sacharidy: 2,6 g, draslík: 199 mg, vápník: 104 mg, fosfor: 278 mg
Lasagne - energie: 3 950 kcal, bílkoviny: 191 g, tuky: 50 g, sacharidy: 646 g, draslík: 2 119 mg, vápník: 923 mg, fosfor: 1001 mg
Pomazánka z řapíkatého celeru a avokáda
POSTUP:
Řapíky celeru očistíme a nakrájíme na velmi malé kostičky. Dužinu z avokáda rozmačkáme vidličkou a promícháme v misce s nasekaným celerem. Pomazánku dochutíme limetkovou šťávu. Nakonec můžeme přidat i nasekaná sušená rajčata.
Nutriční hodnoty na porci - energie: 540 kcal, bílkoviny: 8 g, tuky: 48 g, sacharidy: 646 g, draslík: 2 493 mg, vápník: 246 mg, fosfor: 215 mg
Palačinkový dort
INGREDIENCE:
- 5 celozrnných palačinek (viz recept nahoře)
- 1 vanilkový puding
- 0,5 l mléka
- 100 g Glukopuru (hroznového cukru)
- 3 lžičky javorového sirupu
- 1 tvaroh
- 3 vajíčka
- citronová kůra
- lesní ovoce
POSTUP:
Podle návodu na obalu uvaříme vanilkový puding. Než zcela vychladne, vmícháme do něj tvaroh, javorový sirup, hroznový cukr, vajíčka a citronovou kůru.
Do dortové formy s nastavitelnou velikostí položíme palačinku, zalijeme ji tvarohovo-pudingovou hmotou, posypeme ovocem a následně palačinku přikryjeme další palačinkou. Takto palačinky a hmotu vrstvíme stále na sebe. Jako poslední vrstva zůstane krém, který posypeme ovocem.
Dortovou formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 170 ° zhruba 60 minut. Když je povrch dortu tmavě žlutý a lehce popraskaný, máme hotovo. Při chladnutí se dort lehce zmenší. Chuťově připomíná francouzský far.
Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 2 470 kcal, bílkoviny: 101 g, tuky: 33 g, sacharidy: 423 g, draslík: 310 mg, vápník: 305 mg, fosfor: 553 mg
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.