Zpět

Menu a recepty

Avokádová pomazánka, špenátové lasagne a další pastva pro oči i jazyk

Připravili jsme pro vás rozmanité recepty z palačinkového těsta. Vyzkoušet si můžete špenátové lasagne z palačinek a vrstvený palačinkový dort. Trocha zeleniny nesmí chybět, proto ochutnejte avokádovou pomazánku s řapíkatým celerem. Recepty pro vás připravila a nafotila foodblogerka a nadšená kuchařka Petra Bártová. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.

Špenátové palačinkové lasagne

lasagne_se_spenatem_recepty
Typ receptu Typ: Oběd
Porce receptu Porce: 3-4
Náročnost receptu Náročnost: Snadná

Ingredience

PALAČINKOVÉ TĚSTO:

  • 0,3 l mléka
  • 0,3 l vody
  • 20 dkg celozrnné pšeničné mouky
  • 2 vejce

ŠPENÁTOVÉ PALAČINKOVÉ LASAGNE:

  • 10 celozrnných palačinek
  • 250 g špenátu
  • 2 nízkotučné tvarohy
  • 15 g strouhaného sýru Gouda
  • 6 plátků kuřecí šunky
  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • pepř a sůl

 

Postup

PALAČINKOVÉ TĚSTO:

  1. Nejdříve smícháme vodu, mléko a mouku.
  2. Když je těsto hladké, přimícháme vajíčka a zabráníme tak vzniku hrudek.
  3. Těsto necháme na 10 minut odležet, aby mouka mírně zhoustla.
  4. Palačinky připravíme na nepřilnavé menší pánvi.

LASAGNE:

  1. Čerstvý špenát nakrájíme na malé kousky a spaříme vodou. Zmraženy špenát necháme nejdříve rozmrznout a přebytečnou vodu slijeme.
  2. Připravený špenát smícháme s tvarohem, vejci, strouhaným sýrem a dochutíme drceným česnekem a pepřem.
  3. Do nepřilnavé formy (ideálně hlubší a úzké) položíme na dno palačinky tak, aby její dno bylo zcela zakryté, a zalijeme je špenátovou hmotou.
  4. Do hmoty zanoříme 3 plátky šunky a přikryjeme je dalšími palačinkami. Tento proces opakujeme stále dokola.
  5. Poslední vrstva by měla být špenátová hmota.
  6. Troubu necháme nahřát a pečeme zhruba 60 minut na 170 °C.
  7. Povrch lasagní by měl být tmavě žlutý a může být i lehce popraskaný. Počítejme s tím, že se objem dortu při chladnutí lehce zmenší.

 

Nutriční hodnoty palačinky:

Energie: 187 kcal, bílkoviny: 15 g, tuky: 13 g, sacharidy: 2,6 g, draslík: 199 mg, vápník: 104 mg, fosfor: 278 mg

Ikona
Nutriční hodnoty receptu Údaje jsou přibližné
Energie: 3 950 kcal Bílkoviny: 191 g Tuky: 50 g Sacharidy: 646 g Draslík: 2 119 mg Fosfor: 1001 mg Vápník: 923 mg

Pomazánka z řapíkatého celeru a avokáda

avokadova_pomazanka_s_rapikatym_celerem_recepty
Typ receptu Typ: Večeře
Porce receptu Porce: 2
Náročnost receptu Náročnost: Snadná

Ingredience

  • řapíkatý celer – 5 řapíků
  • 2 zralá avokáda
  • 1 limetka

Postup

  1. Řapíky celeru očistíme a nakrájíme na velmi malé kostičky.
  2. Dužinu z avokáda rozmačkáme vidličkou a promícháme v misce s nasekaným celerem.
  3. Pomazánku dochutíme limetkovou šťávu.
  4. Nakonec můžeme přidat i nasekaná sušená rajčata.
Ikona
Nutriční hodnoty receptu Údaje jsou přibližné
Energie: 540 kcal Bílkoviny: 8 g Tuky: 48 g Sacharidy: 646 g Draslík: 2 493 mg Fosfor: 215 mg Vápník: 246 mg

Palačinkový dort

palacinkovy_dort_recepty
Typ receptu Typ: Dezert a moučník
Porce receptu Porce: 4
Náročnost receptu Náročnost: Střední

Ingredience

  • 5 celozrnných palačinek (viz recept nahoře)
  • 1 vanilkový puding
  • 0,5 l mléka
  • 100 g Glukopuru (hroznového cukru)
  • 3 lžičky javorového sirupu
  • 1 tvaroh
  • 3 vajíčka
  • citronová kůra
  • lesní ovoce

Postup

  1. Podle návodu na obalu uvaříme vanilkový puding.
  2. Než zcela vychladne, vmícháme do něj tvaroh, javorový sirup, hroznový cukr, vajíčka a citronovou kůru.
  3. Do dortové formy s nastavitelnou velikostí položíme palačinku, zalijeme ji tvarohovo-pudingovou hmotou, posypeme ovocem a následně palačinku přikryjeme další palačinkou.
  4. Takto palačinky a hmotu vrstvíme stále na sebe. Jako poslední vrstva zůstane krém, který posypeme ovocem.
  5. Dortovou formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 170 ° zhruba 60 minut.
  6. Když je povrch dortu tmavě žlutý a lehce popraskaný, máme hotovo. Při chladnutí se dort lehce zmenší. Chuťově připomíná francouzský far.
Ikona
Nutriční hodnoty receptu Údaje jsou přibližné
Energie: 2 470 kcal Bílkoviny: 101 g Tuky: 33 g Sacharidy: 423 g Draslík: 310 mg Fosfor: 553 mg Vápník: 305 mg
Ikona
Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Další menu

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme