Zpět

Menu a recepty

Dietní recepty při ledvinové dietě: Hořčičné kuře a polévka z pečených paprik

Připravte si snadné a chutné pokrmy z pohodlí domova. Čekají vás recepty na výtečné hořčičné kuře s bramborami a polévka z pečených paprik. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.

Hořčičné kuře a brambory

horcicne_kure_recepty
Typ receptu Typ: Oběd
Porce receptu Porce: 4
Náročnost receptu Náročnost: Snadná

Ingredience

KUŘE

  • 4 kuřecí prsa s kůží
  • 4 lžičky dijonské hořčice
  • 6 stroužků česneku
  • 4 jarní cibulky (světlé části)
  • 1 velký kelímek smetany 31%
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kuliček barevného pepře, snítka rozmarýnu, sůl

BRAMBORY

  • 4 větší brambory
  • 4 jarní cibulky (zelené části)
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 lžičky olivového oleje
  • sůl

Postup

  1. Nejprve si uvaříme brambory ve slupce, necháme je zchladnout a oloupeme.
  2. Kuřecí prsa očistíme a prstem lehce nadzvedneme kůži, aby se vytvořila malá kapsa. Do ní dáme půl lžičky hořčice, půl lžičky česneku nasekaného najemno a trochu rozmarýnu. Kůži zpátky přimáčkneme a celé kuřecí prso potřeme hořčicí.
  3. Na pánev dáme lžíci olivového oleje a na mírném ohni rozehřejeme. Na rozehřátý olej vložíme snítku rozmarýnu a kuřecí prsa kůží dolů. Kuře pečeme přibližně 4 minuty do zlatova, obrátíme a pečeme další 4 minuty z druhé strany. Délka úpravy kuřete záleží na tloušťce filetu.
  4. Pak přidáme na tenké plátky nakrájený česnek, světlé části jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka a kuličky barevného pepře. Přilijeme smetanu, pánev přiklopíme a vaříme na mírném plameni dalších 8 až 10 minut.
  5. Smetanová omáčka by se nám měla zredukovat na polovinu a získat krémovou konzistenci. Pokud je omáčka hotová a kuře potřebuje ještě chvíli, můžeme přidat trochu vody.
  6. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky a opečeme na další pánvi dozlatova. Když jsou brambory z jedné strany hotové, otočíme je, posypeme je nasekanou zelenou natí jarní cibulky, lístky tymiánu a lehce osolíme. Restujeme je zhruba další 4 minuty až 5 minut.
  7. Hotové kuře přendáme na prkénko a nakrájíme na plátky.
  8. Omáčku zamícháme a podle chuti zlehka osolíme a opepříme.
  9. Na talíře nejprve neservírujeme omáčku, do ní naskládáme plátky kuřete a nakonec přidáme brambory.

 

Nutriční hodnoty: 
Brambory: energie: 370 kcal, bílkoviny: 4 g, tuky: 22 g, sacharidy: 39 g, draslík: 536 mg, vápník: 93 mg, fosfor: 83 mg

Ikona
Nutriční hodnoty receptu Údaje jsou přibližné
Energie: 1 100 kcal Bílkoviny: 129 g Tuky: 48 g Sacharidy: 35 g Draslík: 2026 mg Fosfor: 1033 mg Vápník: 210 mg

Polévka z pečených paprik

polevka_z_pecenych_paprik_recepty
Typ receptu Typ: Oběd
Porce receptu Porce: 4
Náročnost receptu Náročnost: Snadná

Ingredience

  • 11 červených paprik
  • 1 velká červená cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • snítka bazalky, sůl a pepř

Postup

  1. Papriky omyjeme a jednu si dáme stranou na ozdobu. Zbylé vyskládáme do pekáče na pečicí papír.
  2. V předehřáté troubě na 250–300°C (gril) je opečeme ze všech stran do černa a dáme je do hrnce, přiklopíme pokličkou a necháme zchladnout. Papriky se v hrnci zapaří a půjdou pak snadněji oloupat.
  3. Oloupané a zbavené jadřinců je nakrájíme na kostky.
  4. Do hrnce dáme olivový olej, najemno nakrájenou červenou cibuli a dva stroužky česneku. Cibuli necháme na mírném ohni zesklovatět, asi 5 minut.
  5. Vše zalijeme kuřecím vývarem, přivedeme k varu a 5 minut povaříme.
  6. Přidáme pokrájené pečené papriky a dva prolisované stroužky česneku.
  7. Polévku rozmixujeme do hladka.
  8. Přidáme lžíci citronové šťávy a špetku soli a pepře.
  9. Přivedeme ji k varu, vypneme a můžeme ji nazdobit nasekanými lístky bazalky, čerstvou červenou paprikou a lžící smetany.
Ikona
Nutriční hodnoty receptu Údaje jsou přibližné
Energie: 1 019 kcal Bílkoviny: 1 035 g Tuky: 40 g Sacharidy: 148 g Draslík: 3 657 mg Fosfor: 380 mg Vápník: 616 mg
Ikona
Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Další menu

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme