Domácí jahodová zmrzlina a další tipy na letní osvěžení v jídelníčku
Přichází teplo a sním i sezóna ovocných chutí. Recept na domácí jahodovou zmrzlinu, malinovo-borůvkové smoothie nebo bylinkový salát s kuřecím masem jsou skvělou volbou pro doplnění vašeho letního menu. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.
Jahodová zmrzlina
Ingredience
- 350 g jahod
- 350 g smetany ke šlehání 31%
- 2 bílky
- 20 g cukru krupice
- 24 g vanilkového cukru
- sůl
Postup
- Jahody očistíme, omyjeme a necháme okapat. Stranou si odložíme čtyři jahody a nakrájíme je na drobné kostičky.
- Zbytek jahod dáme společně se třemi lžícemi smetany do mixéru a umixujeme do jemného pyré.
- Z bílků, s malou špetkou soli a polovinou cukru ušleháme tuhý sníh.
- Pak ušleháme smetanu s druhou polovinou cukru.
- Do ušlehané smetany jemně vmícháme jahodové pyré, najemno nakrájené jahody a nakonec ušlehaný sníh.
- Směs přendáme do nádoby s víkem a dáme do mrazáku. (Pokud máte doma zmrzlinovač, postupujte podle návodu.)
- Po hodině ji vytáhneme a důkladně promícháme.
- Proces poté opakujeme každou půl hodinu alespoň ve čtyřech cyklech. Díky postupnému promíchávání během mražení narušíme ledové krystalky a zmrzlina bude jemná. Čím více cyklů v průběhu tuhnutí zopakujeme, tím více se bude později rozplývat na jazyku.
- Pokud budeme zmrzlinu podávat až další den, je dobré ji tak 15–20 minut předem (záleží na teplotě) vytáhnout z mrazáku, aby trochu povolila a dala se snadno servírovat.
Letní bylinkový salát s kuřecím masem
Ingredience
- 600 g kuřecích prsou (2 větší prsa)
- 2 lžíce (30 g) slunečnicového oleje
- 150 g cukrového hrášku
- 40 g výhonků hrášku
- 40 g polníčku
- 40 g hlávkového salátu
- 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry z bio citronu
- 1 lžíce (10 g) citronové šťávy
- 1 lžíce (10 g) vinného octa
- 2 lžíce (30 g) g olivového oleje
- 1 lžička (10 g) medu
- Po 2 lžičkách nasekané pažitky, nasekané máty, nasekaného citronového tymiánu a nasekané petrželky
- Pepř a sůl
Postup
- Zeleninu a bylinky omyjeme, necháme okapat a mezitím si připravíme kuřecí prsa. Ideální je maso vyndat z lednice předem, aby na pánvi nedostalo prudký teplotní šok a nepustilo šťávu.
- Kuřecí prsa očistíme, důkladně potřeme ze všech stran slunečnicovým olejem a zlehka osolíme. Pečeme zprudka na pánvi z obou stran, z každé strany přibližně 3 minuty. Maso se nám zatáhne a bude mít nazlátlou barvu.
- Opečená prsa přendáme na pekáč vymazaný kapkou oleje a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C 12–15 min. Délka pečení závisí na velikosti prsou. Po upečení je přendáme na prkénko a necháme 5 minut odpočinout. Díky tomu všechna šťáva zůstane uvnitř.
- V mističce důkladně prošleháme ingredience na zálivku – olivový olej, citronovou šťávu, vinný ocet, citronovou kůru, med, pepř a špetku soli. Zálivka by měla mít konzistenci hladké emulze.
- Na hluboké talíře rozdělíme očištěnou zeleninu a pokapeme ji zálivkou.
- Kuřecí prsa nakrájíme na plátky, umístíme je na salát a nakonec vše posypeme najemno nasekanými bylinkami.
Malinovo-borůvkové smoothie
Ingredience
- 60 g malin
- 60 g borůvek
- 400 g bílého smetanového jogurtu
- 2 lžíce (60 g) medu
Postup
- Pár kousků ovoce si uložíme stranou na ozdobu.
- Do stolního mixéru dáme vychlazený smetanový jogurt, omyté a osušené ovoce a nakonec přidáme med.
- Vše umixujeme do hladka, rozdělíme do čtyř sklenic, ozdobíme a můžeme podávat.
