Recepty

Dýňová sezóna na talíři: tři recepty plné chuti i barev

Dýně patří k oblíbeným podzimním surovinám. Díky své barvě, chuti i výživovým vlastnostem ji ocení nejen lidé s ledvinovou dietou. V těchto podzimně laděných receptech ukazujeme, jak tuto sezónní surovinu využít jako hlavní chod nebo jako sušenky. Vše připravila foodblogerka Eva Mašková, známá také pod pseudonymem Mave's Kitchen. Recepty jsou kontrolovány nutričními specialistkami z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.

Salát s pečenou dýní a popcornem ve slaném karamelu 

INGREDIENCE (4 PORCE) - SALÁT: 

  • 160 g dýně Hokkaido, 1 jablko (150 g), 40 g rukoly, 40 g cibule šalotky, 1 lžička dijonské hořčice (5 g), 2 lžíce olivového oleje (20 g), 1 lžíce citronové šťávy (10 g), 1 lžička medu (5 g), 50 g žervé, sůl a pepř

INGREDIENCE (4 PORCE) - POPCORN SLANÝ KARAMEL:

  • 30 g kukuřice na popcorn, 20 ml slunečnicového oleje, 10 g másla na popcorn, 50 g cukru, 25 ml vody, 10 g másla na karamel, špetka soli

POSTUP:

Dýni důkladně omyjeme, nakrájíme na měsíčky, dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ji v troubě 20 až 30 minut na 200 °C, dokud nezměkne. Než nám dýně vychladne, připravíme si karamelový popcorn. 

Do nerezového hrnce nalijeme olej, přidáme máslo a necháme rozpustit. Pak přisypeme kukuřici na popcorn, přikryjeme poklicí a na středním plamenu zahříváme a necháme kukuřici vypukat. Pozor, nesmíme nechat příliš dlouho, aby se nám popcorn nepřipálil. V rendlíku rozpustíme cukr ve vodě, lehce osolíme a postupně na nízkém plamenu zahříváme, dokud se voda neodpaří a cukr nezkaramelizuje. Karamel by měl mít světle ryšavou barvu, nechceme, aby se připálil. Přidáme máslo, promícháme, odstavíme, přisypeme popcorn a protřeseme. Popcorn se slaným karamelem vysypeme na plech s pečícím papírem, když trochu zchladne, tak ho rozdělíme na jednotlivé kousky.

V malé misce si připravíme dresink na salát. Umícháme hladkou emulzi z dijonské hořčice, olivového oleje, citronové šťávy a medu, nezapomeneme zlehka osolit i opepřit. Na talíř naskládáme pečenou dýni, omytá a na plátky nakrájená jablka, šalotku a lístky rukoly. Žervé opatrně nakrájíme na menší kostky a rozložíme na salát. Vše důkladně pokapeme dresinkem a nakonec ozdobíme slaným popcornem.

Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 249 kcal, bílkoviny:  3 g, sacharidy: 31 g, tuky: 11 g, vláknina: 2 g, fosfor: 73 mg, draslík: 265 mg

Těstoviny s omáčkou z pečené dýně a krůtím masem

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 320 g syrových špaget
  • 600 g krůtích prsou
  • 400 g dýně Hokkaido
  • 100 g cibule
  • 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička řepkového oleje, 1 lžička citronové šťávy
  • 40 g smetany 31%, 80 g nízkotučného sýra Cottage
  • 4 stroužky česneku, 5 lístků šalvěje, 3 malé snítky rozmarýnu, 4 malé snítky tymiánu, sůl a pepř

POSTUP:

Dýni přepůlíme, vyndáme vnitřní část se semeny, oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Na měsíčky nakrájíme také oloupanou cibuli. Dáme dýni s cibulí na plech vyložený pečicím papírem, přidáme neoloupané stroužky česneku, bylinky, vše zakápneme olivovým olejem a zlehka osolíme. Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C 20 až 30 minut – do změknutí. Česnek zbavíme slupek a pak vše umixujeme v mixéru na hladké pyré. 

Očištěné krůtí prso nakrájíme na kostky, zlehka osolíme, promícháme se lžičkou řepkového oleje a zprudka opékáme dvě minuty na pánvi, aby se maso zatáhlo. Pak podlijeme trochou vody a vaříme maso do změknutí, vodu necháme odpařit. 

K hotovému masu přidáme dýňové pyré, zakápneme smetanou, zlehka opepříme a vše promícháme. Do hotové omáčky dáme špagety uvařené na skus, opět promícháme a ihned servírujeme. Na talířích špagety s dýňovým pyré ozdobíme bylinkami, sýrem Cottage a posypeme čerstvě mletým pepřem.

Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 627 kcal, bílkoviny: 50 g, sacharidy: 69 g, tuky: 16 g, vláknina: 5 g, fosfor: 482 mg, draslík: 848 mg

Dýňové sušenky s tvarohovo-citronovou pomazánkou

INGREDIENCE (6 PORCÍ):

Sušenky:

  • 300 g hladká mouka, 50 g pyré z pečené dýně, 140 g máslo, 15 g žloutek, 0,5 g mletá paprika, 15 g kukuřičný škrob , 8 g sůl

Pomazánka:

  • 300 g měkký tvaroh tučný, 15 g olivový olej, 15 g anglická hořčice, ½ lžičky čerstvé kůry z bio citronu, 1, lžička citronové šťávy, 10 g pažitka, sůl

POSTUP:

V míse smícháme suché ingredience – mouku, kukuřičný škrob, mletou papriku a sůl. Přidáme vychlazené pyré z pečené dýně, na kostičky nakrájené studené máslo a žloutek. Rychle vypracujeme těsto, aby se máslo příliš nezahřálo, sušenky by nebyly tak křehké. Vypracované těsto dáme do uzavíratelné misky odpočinout alespoň na půl hodiny do lednice.

Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzduch. Těsto vyndáme z lednice a necháme trochu změknout. Nesmí změknout moc, aby při vykrajování zůstaly ostré hrany. Těsto vyválíme zhruba na 3 mm, rádýlkem nakrájíme pruhy, z pruhů čtverce a pomocí vykrajovátka uděláme do sušenek tečky. Pečeme v troubě zhruba 10–12 min do růžova. Před podáváním ušleháme tvaroh s olivovým olejem, hořčicí, citronovou šťávou a kůrou. Zlehka ho osolíme, přidáme nadrobno nasekanou pažitku a promícháme. Podáváme s vychladlými sušenkami.

Nutriční hodnoty na jednu porci: energie: 453 kcal, bílkoviny: 11 g, sacharidy: 40 g, tuky: 28 g, vláknina: 2 g, fosfor: 168 mg, draslík: 170 mg

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedené recepty 
proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme