Jaro na talíři: Tipy na dva recepty a koláč z odpalovaného těsta
Pečete rádi, ale nemáte inspiraci? Vyzkoušejte lehký koláč z odpalovaného těsta s tvarohovým krémem. Svůj letní jídelníček můžete obohatit o svěží salát s chřestem a hráškem nebo o kuřecí placičky se směsí bylinek. Recepty pro vás vytvořila Eva Mašová, foodblogerka a vášnivá kuchařka. Recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat i s ohledem na potřeby ledvinové diety.
Obsahuje
Lehký salát s chřestem, hráškem a vejcem
Ingredience
- 120 g listový salát Little gem
- 100 g mražený hrášek
- 100 g jablko
- 80 g chřest
- 60 g jarní cibulka
- 4 vejce
- 20 g olivový olej
- 10 g dijonská hořčice
- 10 g citronová šťáva
- 100 g bageta
- lístky máty na ozdobu
- pepř a sůl
Postup
- Chřest zbavíme tuhých konců, očistíme, omyjeme a dáme blanšírovat do vroucí vody, po minutě přisypeme mražený hrášek a necháme ho vařit další minutu. Pak vodu slijeme, zeleninu dáme do ledové vody, aby se co nejrychleji zchladila a zůstala jasně zelená. Po chvíli ji vyjmeme a necháme okapat.
- Bagetu nakrájíme na kostky, dáme ji na plech a pokapeme olivovým olejem. Opečeme v troubě předehřáté na 250 °C na horní příčce pod grilem pár minut do zlatova.
- Olivový olej lehce osolíme a opepříme, přidáme dijonskou hořčici, citronovou šťávu a vymícháme do hladka. Dresink by měl mít jemně krémovou konzistenci.
- Jablko nakrájíme na tenké plátky, jarní cibulku na kolečka a listový salát rozdělíme na jednotlivé lístky.
- Vše dáme do misky společně s blanšírovaným hráškem a chřestem, přidáme část opečené bagety, zalijeme dresinkem a promícháme.
- Navrch salátu dáme oloupaná a napůl rozkrojená vejce vařená nahniličko, s pevným bílkem a tekutým středem žloutku, ozdobíme lístky máty.
Tip: Na vejce můžete přidat ještě nízkotučný sýr Cottage.
Placičky z kuřecího masa s bylinkami
Ingredience
- 800 g kuřecí prsa
- 65 g cibule
- 5 g česnek
- 1 vejce
- 140 g smetanový jogurt
- 10 g citronová šťáva
- 4 g kopr
- 2 g petržel
- 1 g mletá paprika
- 1 g římský kmín
- 60 g hladká mouka
- 15 g řepkový olej
- pepř a sůl
Postup
- Kuřecí prsa nakrájíme na kostky a nasekáme v robotu najemno. Vložíme je do mísy, přidáme najemno nakrájenou cibuli, kopr, petržel, prolisovaný česnek, vejce, 60 g smetanového jogurtu, 5 g citronové šťávy, mletou papriku, mletý římský kmín, zlehka vše osolíme a opepříme.
- Vypracujeme hladkou masovou směs a z ní vytvarujeme 16 placiček o tloušťce zhruba 1 cm.
- Placičky obalíme v hladké mouce.
- Opečeme na pánvi lehce potřené řepkovým olejem na středním plameni z každé strany dvě minuty.
- Přesuneme placičky na plech vyložený pečícím papírem a dopečeme je na 190 °C horkovzduch 15 až 20 minut dozlatova. Doba pečení závisí na tloušťce placiček, chceme, aby byly propečené, ale nevysušené.
- Než se placičky upečou, vymícháme v misce zbytek smetanového jogurtu (80 g) společně s citronovou šťávou (5 g), vše lehce osolíme, opepříme, a nakonec posypeme nasekaným koprem.
- Pečené placičky podáváme s jogurtovým dipem, jako přílohu můžeme zvolit vařený brambor či rýži.
Koláč z odpalovaného těsta s tvarohovým krémem
Ingredience
KORPUS
- 250 ml voda
- 120 g máslo
- 160 g hladká mouka
- 240 g vejce
- špetka soli
TVAROHOVÝ KRÉM
- 180 g smetana 33 %
- 20 g vanilkový cukr
- 500 g jemný tvaroh
- 40 g cukr
- špetka šafránu
SMETANOVÁ VRSTVA
- 300 g smetana 33%
- 40 g cukr
- 200 g jahod
Postup
- Nejdříve si připravíme odpalovanou hmotu. Do hrnce s tlustým dnem nalijeme vodu, přidáme nakrájené máslo, špetku soli a přivedeme na středním plamenu k varu. Do vroucí směsi vody s rozpuštěným máslem dáme naráz všechnu mouku, špetku soli a za stálého míchání vařečkou vytvoříme kompaktní hmotu (1–2 minuty). Hmota se nesmí lepit ke dnu, ani být mastná.
- Hmotu přesuneme do kovové misky robota, odvážíme vejce a přidáme je k teplé hmotě. Ihned mícháme pomocí metly (nechceme do hmoty nahnat vzduch, jen ji spojit), nejdříve minutu pomalu, pak rychlost zvýšíme a vymícháme hmotu do hladka. Pokud budeme hmotu připravovat ručně, necháme ji nejdříve lehce zchladnout a pak po jednom zapracujeme metlou vejce.
- Odpalovanou hmotu přesuneme do máslem vymazané keramické misky o rozměrech 22×33×5 cm a rozetřeme. Pečeme v rozehřáté troubě na 210 °C, horní a dolní ohřev (odpalované těsto nemá rádo horkovzduch), 20 až 30 minut do zlatova. Troubu během pečení neotvíráme, aby hmota nespadla. Pečený základ necháme vychladnout a mezitím si připravíme tvarohový krém a smetanovou vrchní vrstvu.
- Tvarohový krém připravíme ze smetany, vanilkového cukru, jemného tvarohu a špetky šafránu. Nejdříve nalijeme smetanu do malého hrnce, přidáme špetku šafránu, pomalu ji přivedeme k varu a minutu povaříme. Necháme zchladnout a pak přecedíme přes sítko. Se šafránem opatrně, má velmi výraznou chuť.
- Vychlazenou šafránovou smetanu vyšleháme společně s vanilkovým cukrem, cukrem a tvarohem do jemného krému. Krém dáme chladit do lednice.
- Vrchní vrstvu ze šlehačky si připravíme až těsně před zdobením. K vychlazené smetaně ke šlehání přidáme cukr a začneme šlehat nejdřív na pomalé otáčky. Když začne smetana houstnout, otáčky zvýšíme a šleháme pár minut téměř dotuha. Ke konci šlehání zase otáčky snížíme a došleháme. Správně ušlehaná smetana by po vytažení šlehací metly měla dělat na metle jemné špičky.
- Vychlazený korpus potřeme tvarohovým krémem se šafránem, navrch dáme vrstvu šlehačky a ozdobíme jahodami.

