Nadčasové menu pro každou příležitost
Hledáte nápady, co uvařit na nedělní oběd nebo čím pohostit návštěvu? Pak jistě uvítáte tip na nadčasové menu s pečenou vepřovou kýtou, domácími brambory a dipem ze zakysané smetany, na své si přijdou i milovníci tvarohových dezertů. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.
Obsahuje
Pečená vepřová kýta s jablky a cibulí
Ingredience
- 800 g vepřové kýty v celku
- 100 g vývaru
- 2 jablka
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 10 g řepkového oleje
- 20 g másla
- 10 g citronové šťávy
- snítka tymiánu a rozmarýnu
- pepř a sůl
Postup
- Očištěné maso potřeme olejem a obalíme v najemno nakrájené cibuli s česnekem a bylinkách. Vložíme do uzavíratelné nádoby a necháme alespoň dvě hodiny odležet.
- Maso očistíme od bylinek, cibule a česneku a zprudka opečeme na pánvi ze všech stran. Bylinky s cibulí a česnekem nevyhazujeme, ale vložíme do pekáče. Přidáme očištěná jablka nakrájená na čtvrtky a zalijeme vývarem. Do pekáče přidáme zlehka osolené a opepřené zatažené maso.
- Vepřovou kýtu pečeme 40–50 minut na 175 °C pod pokličkou (délka pečení závisí na velikosti masa). Před koncem pečení odklopíme poklici, na maso dáme rozpustit máslo, teplotu zvýšíme na 190 °C a dopečeme, aby maso získalo pěknou barvu.
- Před nakrájením maso necháme několik minut odpočinout na prkénku, aby při krájení nevytekla všechna šťáva. Podáváme společně s výpekem.
Křupavé brambory s dresinkem ze zakysanky
Ingredience
- 600 g menších brambor
- 10 g řepkového oleje
- 190 g zakysané smetany 15%
- 30 g majonézy
- 30 g jarní cibulky
- 5 g citronové šťávy
- pepř a sůl
Postup
- Brambory oloupeme a na pár hodin namočíme do vody.
- Vodu před vařením vyměníme a brambory uvaříme do měkka.
- Plech vyložíme pečicím papírem, pomažeme olejem a rozložíme na něj vychlazené uvařené brambory.
- Pomocí šťouchadla brambory rozmačkáme, ale jen trochu, aby se nerozpadly. Brambory ještě zlehka pokapeme olejem, dáme péct do trouby na 190 °C na zhruba 20 minut.
- V misce promícháme zakysanou smetanu s majonézou, polovinou nasekané jarní cibulky, citronovou šťávou, zlehka opepříme, osolíme a promícháme.
- Brambory podáváme posypané jarní cibulkou společně s dresinkem ze zakysané smetany.
Baskický tvarohový koláč
Ingredience
- 650 g měkkého tvarohu na pečení
- 600 g smetany 31%
- 6 vajec
- 70 g hladké mouky
- 280 g cukru krupice
- 20 g vanilkového cukru
- špetka soli
- změklé máslo na potření formy
Postup
- V míse ušleháme do hladka vejce s cukrem a tvarohem. Pak po částech opatrně přimícháme smetanu se špetkou soli, abychom směs nepřešlehali. Nakonec do těsta postupně zamícháme hladkou mouku, těsto by mělo být hladké a bez hrudek.
- Dortovou formu o průměru 21 cm položíme na pečicí papír a obkreslíme a vystřihneme kruh, který si schováme na později.
- Pak formu zlehka vymažeme máslem a vyložíme dalším kusem pečicího papíru, tak aby přesahoval přes okraje.
- Vlijeme do formy těsto, srovnáme povrch do hladka, nahoru položíme kruh z pečicího papíru pomazaný máslem a přimáčkneme. Po upečení ho pak bude možné lehce sundat.
- Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C zhruba 60 minut. Povrch by měl mít zlatavě hnědou barvu. Nebojte se, že bude chutnat připáleně, pouze zkaramelizuje vrchní vrstva. Po upečení nechte tvarohový koláč důkladně vychladnout při pokojové teplotě.

