Recepty

Okurkový salát a další letní saláty, které osvěží i potěší

Saláty nemusí být jen přílohou. Ať už jde o hlavní chod či odlehčenou přílohu, saláty jsou skvělým zdrojem vitamínů, vlákniny a chuti. Foodblogerka Eva Mašková, známá též pod pseudonymem Mave's Kitchen, pro vás připravila tři recepty, které spojují sezonní suroviny, výbornou chuť a šetrnost k vašim ledvinám. Všechny recepty jsou kontrolovány nutričními specialistkami z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.

Okurkový salát se sýrem Cottage

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 1 (cca 300 g) salátová okurka
  • 1 lžíce (10 g) olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 20 g červené cibule
  • 150 g sýru Cottage
  • 3 lžičky nasekaného čerstvého oregana
  • pepř, sůl

POSTUP:

Okurku omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, oloupanou cibuli nakrájíme najemno. V mističce smícháme polovinu sýru Cottage a polovinu nasekaného oregana s olivovým olejem a citronovou šťávou, zlehka osolíme a opepříme. Dresink přidáme k nakrájené okurce s cibulí a promícháme. Na závěr ozdobíme salát druhou polovinou sýru, oreganem a lehce opepříme.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 78 kcal, bílkoviny: 5 g, sacharidy: 3 g, tuky: 5 g, vláknina: 1 g, fosfor: 67 mg, draslík: 148 mg

Zelenina při ledvinové dietě, ano nebo ne?

Cílem ledvinové diety je, aby strava dodala organismu dostatek důležitých živin, ale zároveň aby nemocné ledviny nebyly zatěžovány nadměrným množstvím odpadních látek, které již nejsou schopny dokonale vyloučit z těla ven. Kromě omezení příjmu bílkovin a tekutin je třeba často snížit také příjem minerálních látek, jako jsou draslík, sodík a fosfor. A jak vyvážit příjem tekutin spolu s příjmem ovoce a zeleniny? Více informací najdete ve článku.

Salát z kuskusu s pečenou zeleninou

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 120 g kuskusu
  • 20 g másla
  • 50 g červené cibule
  • 100 g červené papriky
  • 100 g mladé cukety
  • ½ lžíce nasekané pažitky, ½ lžíce nasekané petrželky
  • 2–3 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, pepř a sůl

POSTUP:

Kuskus dáme do hrnce a zalijeme 250 ml vody, osolíme, přivedeme k varu a vypneme. Přidáme nakrájené máslo, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut dojít. 

Zeleninu očistíme a omyjeme, papriku a cuketu nakrájíme na menší hranolky, cibuli na měsíčky. Vše dáme do pekáčku, zakápneme olivovým olejem, promícháme a rozprostřeme. Pečeme v rozpálené troubě na 250 °C 15–20 minut. Upečenou zeleninu dáme do mísy s uvařeným kuskusem, ochutíme citronovou šťávou, olivovým olejem, zlehka opepříme, osolíme a nakonec posypeme najemno nasekanými bylinkami. Salát promícháme. Můžeme ho podávat za tepla i za studena, jen tak samotný nebo jako přílohu k pečenému masu.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 605 kcal, bílkoviny: 21 g, tuky: 30 g, sacharidy: 52 g, draslík: 275 mg, vápník: 286 mg, fosfor: 438 mg.

Lehký cuketový salát

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 2 mladé cukety
  • 1 malý bílý jogurt
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce nasekaných lístků máty
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

POSTUP:

Cukety omyjeme a nakrájíme podélně na tenké nudličky, julienne. Můžeme použít speciální škrabku, se kterou to půjde mnohem rychleji. V misce prošleháme olivový olej s citronovou šťávou a na nakrájenou cuketu přilijeme emulzi. Přidáme třetinu nasekaných bylinek, zlehka opepříme, osolíme a vše promícháme. Alespoň na 30 minut dáme do lednice vychladit. Salát rozdělíme na misky, ozdobíme lžící jogurtu, posypeme nasekanými bylinkami a můžeme servírovat.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 1176 kcal, bílkoviny: 18 g, tuky: 105 g, sacharidy: 63 g, draslík: 1816 mg, vápník: 376 mg, fosfor: 212 mg.

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme