Recepty

Pečená kuřecí stehna se zeleninou a další dva dietní recepty

Nachystali jsme pro vás zajímavé recepty pro novou sezónu. Pro mlsné jazýčky tu máme cheesecake s jahodami. Masožravci se mohou těšit na pečená kuřecí stehna se zeleninou a salát s ředkvičkami pohladí chuťové pohárky každého strávníka.  Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě. 

Pečená kuřecí stehna se zeleninou 

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 4 kuřecí stehna
  • 12 mrkví
  • 480 g brambor
  • 4 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • velká hrst nasekané pažitky, velká hrst nasekané listové petrželky, řeřicha na ozdobu, pepř a sůl

POSTUP:

Mrkev i brambory očistíme a oloupeme. Brambory nakrájíme podélně na měsíčky, mrkev necháme vcelku a oboje vložíme do pekáče vyloženého pečicím papírem. Zlehka osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. 

Kuřecí stehna očistíme, na vrchní straně nadzvedneme kůži od masa, a tím vytvoříme kapsu. Do kapsy vložíme najemno nasekanou petrželku s pažitkou, půl stroužku podélně rozkrojeného česneku a máslo. Maso osolíme z obou stran a položíme do pekáče na zeleninu. Stehna nakonec zlehka opepříme. Vše podlijeme 150 ml vody a pekáč přiklopíme víkem či překryjeme pečicím papírem a zavážeme kolem dokola provázkem, aby nám neunikala pára. Dáme péct do rozpálené trouby na 250 °C, pečeme 30 minut, pak stáhneme na 200 °C a pečeme přikryté dalších 30 minut. 

Odklopíme a přidáme pod stehna k zelenině jarní cibulku. Kuře pečeme další hodinu až hodinu a půl, aby byla zelenina měkká a kuře mělo pěkně vypečenou kůrčičku. V průběhu pečení stehna otočíme, aby byla kůže opečena z obou stran. Podle potřeby podlijeme vodou. Upečená stehna a zeleninu rozdělíme na talíře, ozdobíme nasekanou pažitkou a řeřichou.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 1884 kcal; bílkoviny: 149 g; sacharidy: 160 g; tuky: 73 g; vláknina: 33 g; fosfor: 1,6 g; draslík: 6,2 g

Lehký salát s ředkvičkami 

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 120 g mix listových salátů
  • 8 ředkviček
  • 1 jarní cibulka
  • 2 vařená vejce
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce anglické hořčice
  • 2 lžíce medu
  • řeřicha na ozdobu, pepř a sůl

POSTUP:

Zeleninu omyjeme a necháme okapat. Mezitím si připravíme dresink a uvaříme vejce. Vejce vložíme do studené vody, od bodu varu vaříme pět minut, aby žloutek nebyl úplně dovařený. Uvařená vejce zchladíme ve studené vodě, abychom zastavili var. Vejce oloupeme a podélně nakrájíme na čtvrtiny. 

V malé misce smícháme citronovou šťávu, med, hořčici, olivový olej, lehce osolíme a opepříme. Dresink vymícháme do hladké emulze. V salátové misce promícháme mix listových salátů s dresinkem a rozdělíme vše na čtyři mističky. Ozdobíme ředkvičkami nakrájenými na tenké plátky, jarní cibulkou nakrájenou na kolečka, vejcem a řeřichou. Nakonec vše zlehka opepříme, osolíme a pokapeme olivovým olejem.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 465 kcal; bílkoviny: 14 g; sacharidy: 20 g; tuky: 38 g; vláknina: 3,6 g; fosfor: 0,2 g; draslík: 0,5 g

Cheesecake

INGREDIENCE (8 PORCÍ) KORPUS:

  • 4 lžíce silné překapávané kávy (může být i espresso), 160 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g cukru, 16 g vanilkového cukru, 1 žloutek

INGREDIENCE NÁPLŇ:

  • 500 g plnotučného tvarohu, 1 kelímek smetany 31%, 80 g cukru, 16 g vanilkového cukru, 6 plátků želatiny, jahody, máta

POSTUP:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, překapanou kávu, máslo, žloutek a rychle vypracujeme těsto. Hotové těsto dáme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici alespoň hodinu odležet. 

Odpočinuté těsto vyndáme z lednice, pracovní plochu si pomoučíme a těsto rovnoměrně vyválíme do kruhu o průměru přibližně 24 mm (odpovídá 20 mm formě na dort). Vložíme těsto do máslem vymazané formy, pořádně vymačkáme a upravíme okraje. Těsto na dně formy na několika místech propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára. Vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme 20–25 minut do růžova. Upečený korpus necháme ve formě vychladnout. Když máme korpus dokonale vychlazený, můžeme začít připravovat náplň. 

Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme 15 minut nabobtnat. Smetanu vlijeme do malého hrnce s tlustým dnem, přidáme cukr a zamícháme, aby se nám cukr začal rozpouštět. Nabobtnalou želatinu vyndáme z vody, zbylou vodu vymačkáme a želatinu dáme ke smetaně s cukrem. Na mírném plamenu směs pomalu zahříváme za stálého míchání, aby se nám želatina s cukrem rozpustila. Teplota tekutiny nesmí být vyšší než 60 °C, směs by nám po vychladnutí neztuhla. Tvaroh dáme do mísy a po částech do něj vmícháme smetanovou směs. 

Když je hotovo, tvaroh se smetnou okamžitě nalijeme na vychladlý korpus. Uhladíme a necháme v lednici zatuhnout minimálně šest hodin. Hotový dort můžeme ozdobit jahodami a mátou.

Nutriční hodnoty na 1 porci - energie: 2240 kcal; bílkoviny: 129 g; sacharidy: 182 g; tuky: 116 g; vláknina: 29 g; fosfor: 0,7 g; draslík: 10 g

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu. 

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme