Recepty
Pečená zelenina a její variace: tipy na recepty
Pečená zelenina je skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku dodat chuť, pestrost i cenné živiny, a to bez zbytečné zátěže pro vaše ledviny. Zelenina dodává tělu vyvážené množství minerálních látek, stopových prvků a vitaminů. Díky jemné úpravě v podobě pečení si zelenina zachová vitaminy i přirozenou chuť, která potěší každého, kdo hledá zdravé a vyvážené recepty. V tomto článku vám přinášíme několik skvělých receptů od foodblogerky Evy Mašové, známé také pod pseudonymem Mave's Kitchen. Recepty jsou kontrolovány nutričními specialistkami z B. Braun, takže si na pokrmech můžete pochutnat i s dietními omezeními spojenými s onemocněním ledvin.
Salát z kuskusu s pečenou zeleninou
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 120 g kuskusu
- 20 g másla
- 50 g červené cibule
- 100 g červené papriky
- 100 g mladé cukety
- ½ lžíce nasekané pažitky, ½ lžíce nasekané petrželky
- 2–3 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, pepř a sůl
POSTUP:
Kuskus dáme do hrnce a zalijeme 250 ml vody, osolíme, přivedeme k varu a vypneme. Přidáme nakrájené máslo, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme 10 minut dojít.
Zeleninu očistíme a omyjeme, papriku a cuketu nakrájíme na menší hranolky, cibuli na měsíčky. Vše dáme do pekáčku, zakápneme olivovým olejem, promícháme a rozprostřeme. Pečeme v rozpálené troubě na 250 °C 15–20 minut. Upečenou zeleninu dáme do mísy s uvařeným kuskusem, ochutíme citronovou šťávou, olivovým olejem, zlehka opepříme, osolíme a nakonec posypeme najemno nasekanými bylinkami. Salát promícháme.
Můžeme ho podávat za tepla i za studena, jen tak samotný nebo jako přílohu k pečenému masu.
Nutriční hodnoty na porci - energie: 605 kcal, bílkoviny: 21 g, tuky: 30 g, sacharidy: 52 g, draslík: 275 mg, vápník: 286 mg, fosfor: 438 mg.
Pečené papriky s jogurtovým sýrem
INGREDIENCE (6 PORCÍ):
- 600 g červených paprik
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- 500 g smetanového jogurtu
- bazalka, máta, tymián (1 lžíce nasekaných bylinek)
- pepř a sůl
POSTUP:
Den předem si připravíme jogurtový sýr Labneh. Na misku položíme cedník vyložený gázou či sýrařským plátýnkem. Do plátýnka dáme jogurt, zabalíme a necháme přes noc v lednici vykapat. Získáme jemný krémový jogurtový sýr, který připomíná žervé.
Papriky omyjeme a ze všech stran opečeme na grilu do tmava. Dáme je do hrnce a přiklopíme poklicí, papriky se zapaří a slupka jde pak snáze oloupat. Papriky můžeme upéct i doma v troubě pod grilem na 250 °C. Plech si vyložíme pečicím papírem, aby se nám zkaramelizovaná šťáva z paprik nepřichytila na pekáč. Když papriky vystydnou, zbavíme je slupky a semínek.
K přípravě jogurtového sýru Labneh si vyberte smetanový jogurt, který má ve složení uvedenou pouze smetanu a jogurtové kultury. Získáte tak jemný krémový sýr bez přídatných látek. Čerstvý jogurtový sýr uchovávejte v lednici a spotřebujte do druhého dne.
V misce připravíme z olivového oleje, jablečného octa a prolisovaného česneku dresink. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hladká emulze. Očištěné papriky naservírujeme talíř, ozdobíme jogurtovým sýrem a pokapeme dresinkem, na závěr zlehka osolíme, opepříme a posypeme nasekanými bylinkami. Můžeme podávat s rozpečeným chlebem či bagetou.
Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 78 kcal, bílkoviny: 1 g, sacharidy: 6 g, tuky: 5 g, vláknina: 2 g, fosfor: 34 mg, draslík: 159 mg
Salát z pečené zeleniny
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 200 g mrkve, 140 g kořenové petržele, 60 g řepy, 200 g dýně
- 4 stroužky česneku, 40 g rukoly
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky (na posypání)
INGREDIENCE - ZÁLIVKA:
- 2 lžíce olivového oleje, 10 g fermentované hořčice, šťáva z půlky citronu
- 5 g zázvoru, 10 g medu, pepř, sůl
POSTUP:
Mrkev, celer, petržel, dýni, česnek a řepu omyjeme, zbavíme slupky a nakrájíme na větší kousky. Zeleninu namočíme minimálně na dvě hodiny do vody, abychom snížili obsah draslíku. Řepu namáčíme zvlášť, pokud nechceme mít všechnu zeleninu obarvenou na červeno.
Po namáčení zeleninu necháme okapat a pak ji dáme do pekáče. Pekáč je lepší vyložit pečicím papírem, aby se zelenina během pečení nepřichytila ke dnu a stěnám. Zeleninu zlehka osolíme, přidáme olivový olej, promícháme a podlijeme 50 ml vody. Pečeme přiklopené poklicí v rozehřáté troubě na 200°C zhruba 40 minut, pak ještě asi 15 minut odklopené, aby se zelenina opekla a přebytečná voda odpařila.
Mezitím si připravíme zálivku na salát tak, že do misky dáme olivový olej, hořčici, citronovou šťávu, med a najemno nakrájený zázvor, promícháme do hladka a necháme odležet. Upečenou zeleninu přendáme do salátové mísy, promícháme se zálivkou a zlehka opepříme. Ozdobíme nasekanou listovou petrželkou a lístky rukoly.
Nutriční hodnoty na 1 porci: energie 131 kcal, bílkoviny 3 g, sacharidy 18 g, tuky 5 g, vláknina 5 g, fosfor 92 mg, draslík 568 mg
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.