Podzimní pohoštění: Vepřová roláda se salátem a jablečný koláč
Co přesně vystihuje podzim? Chladnější počasí, krátké dny a barevné listy. Co by ovšem byl podzim bez podzimních receptů? Pochutnejte si na kousku teplého jablečného koláče nebo fenyklového salátu s jablky. Jako masový pokrm tu pro vás máme výbornou vepřovou roládu s bylinkami. Recepty pro vás vytvořila Eva Mašová, foodblogerka a vášnivá kuchařka. Recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat i s ohledem na potřeby ledvinové diety.
Vepřová roláda s bylinkami
Ingredience
- 800 g vepřové kýty
- 6 g listové petržele
- 1 g rozmarýnu
- 1 g šalvěje
- 2 g tymiánu
- špetka (2 g) fenyklu mletého
- špetka (2 g) mleté papriky
- 40 g másla
- 6 g česneku
- pepř, sůl
Postup
- Z lednice si vyndáme máslo a necháme ho lehce změknout. Ke změklému máslu přidáme najemno nasekané čerstvé bylinky, petržel, rozmarýn, šalvěj, tymián. Lehce osolíme a opepříme, přidáme prolisovaný česnek a důkladně promícháme.
- Vepřovou kýtu rozkrojíme takzvaně na motýlka, pokud je vyšší, tak ještě uděláme jeden zářez, maso se rozevře jako kniha. Kýtu naklepeme na zhruba 5 mm tenký plát. Pokud chcete mít čistou kuchyň, maso naklepávejte přes folii nebo utěrku.
- Maso posypeme mletou paprikou a fenyklem, potřeme polovinou bylinkového másla a roládu zabalíme. Svážeme ji kuchyňským provázkem, aby držela při pečení pohromadě.
- Roládu potřeme zvenčí zbytkem bylinkového másla, vložíme ji do pekáče, podlijeme 2 dcl vody a přiklopíme poklicí. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C zhruba dvě hodiny. Pokud si nejste jisti dobou pečení a nechcete maso přesušit, použijte kuchyňský teploměr. Teplota ve středu masa by se měla pohybovat v rozmezí od 71 °C (středně propečené) do 77 °C (hodně propečené).
- Roládu přesuňte na prkénko a zbavte nití. Výpek přeceďte, přelijte do pánve a na středním plamenu zredukujte, ke konci můžete přidat oříšek másla na zjemnění. Roládu nakrájejte na plátky, přelijte výpekem a můžete podávat.
Fenyklový salát s jablky
Ingredience
SALÁT
- 60 g fenyklu
- 150 g jablka
- 30 g červené cibule
- 1 lžička citronové šťávy
MAJONÉZA
- 1 žloutek
- 6 g anglické hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- 60 g slunečnicového oleje
- špetka sušeného estragonu
- pepř, sůl
Postup
- Nejdříve si připravíme domácí majonézu. Do vysoké mixovací nádoby vyklepneme žloutek z čerstvého vejce, přidáme lžičku hořčice, citronovou šťávu a špetku soli.
- Začneme šlehat pomocí šlehací metly, postupně přikapáváme a zašleháváme slunečnicový olej. Když je majonéza hotová, přidáme špetku pepře a špetku sušeného estragonu.
- Fenykl i jablka omyjeme a očistíme. Jablka nakrájíme na nudličky a promícháme s citronovou šťávou, aby nezhnědla. Fenykl i červenou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka.
- Vše promícháme s majonézou a necháme přikryté v lednici zhruba hodinu odležet, aby se chutě propojily. Před podáváním můžeme salát ozdobit čerstvě mletým pepřem a fenyklovými výhonky.
Tip: Pokud chcete snížit obsah draslíku, fenykl nejdřív nakrájejte, namočte do studené vody a nechte hodinu až dvě odležet. Před přípravou vodu slijte a nechte fenykl okapat.
Holandský jablečný koláč
Ingredience
KORPUS
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 200 g másla
- 1 střední vejce
- 1 vejce na potření koláče
- 1 až 2 lžíce ledové vody
- špetka soli
- kulatá dortová forma o průměru 24 cm
NÁPLŇ
- 900 g jablek Golden Delicious
- 1 lžíce citronové šťávy
- 60 g cukru
- 6 g mleté skořice
- 15 g kukuřičného škrobu
- 10 g strouhanky
Postup
- V míse smícháme sypké ingredience na těsto, mouku, cukr, sůl a promícháme. Přidáme na kostky nakrájené studené máslo, vejce a rychle vypracujeme těsto, aby máslo nezměklo. Těsto nemusí být zpracované do hladka, aby bylo křehké, mělo by mít v sobě malé kousky másla.
- Přidáme jednu až dvě lžíce studené vody a rychle zapracujeme. Těsto by mělo být lehce lepkavé. Uděláme menší placku, zabalíme ji do folie a necháme v lednici odpočinout alespoň 30 min.
- Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, a celou formu vymažeme máslem. Jablka omyjeme, očistíme, nakrájíme na čtvrtky, čtvrtky na tenké plátky. Nakrájená jablka promícháme s citronovou šťávou.
- V malé mističce smícháme cukr, skořici a kukuřičný škrob, promícháme ho s jablky a půjdeme připravit těsto do formy.
- Z těsta odřízneme třetinu a dáme ji stranou. Zbylé dvě třetiny těsta vyválíme na moukou vysypaném válu do kruhu o průměru zhruba 30 cm. Těsto by mělo být přibližně 5 mm vysoké. Lehce pomoučené těsto natočíme opatrně na váleček, přesuneme ho do formy a rovnoměrně ho do formy přitlačíme až po horní okraj. Přebytek odřízneme a přidáme ke zbytku těsta, které máme stranou.
- Dno koláče vysypeme strouhankou, jablka s cukrem a skořicí rozložíme do formy. Zbylé těsto rozválíme, nakrájíme na pruhy a uděláme z nich na koláči mřížku. Koláč z vrchu potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C na horkovzduch, na spodní příčce 60 až 70 minut. Pokud se nám bude vršek připékat rychleji, přikryjeme během pečení koláč shora pečicím papírem.
- Koláč po upečení vyndáme z trouby, po pár minutách sejmeme boční část formy, postavíme ho na mřížku a necháme ho vychladnout. Nejlépe chutná ten samý den, když je ještě uprostřed lehce vlažný.

