Podzimní recepty s dýní, pečeným králíkem a česnekovou polévkou
Paletu podzimních barev i chutí si můžete vychutnat s našimi recepty na pečeného králíka na česneku s jablečným ragú a dýňovým pyré. Pro zahřátí při sychravém počasí se skvěle hodí krémová česneková polévka s pošírovaným vajíčkem. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.
Obsahuje
Pečený králík na česneku, jablečné ragú a dýňové pyré
Ingredience
KRÁLÍK
- 1 králík (cca 1,2 kg)
- 30 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 0,5 l kuřecího vývaru
- 1 palice česneku
- 2 střední cibule
- 3 lístky šalvěje, snítky tymiánu, rozmarýnu, dobromysli a majoránky
- pepř a sůl
JABLEČNÉ RAGÚ
- 2 jablka
- 120 g řapíkatého celeru
- 30 g másla
- 1 kávová lžička cukru
- 1 čajová lžička červeného vinného octa
- pepř a sůl
DÝŇOVÉ PYRÉ
- 500 g dýně Hokkaido
- 400 g brambor
- 30 g másla
- 1 lžíce smetany 31%
- 100 ml plnotučného mléka
- 3 lístky šalvěje
- sůl
Postup
- V pánvi na másle s olivovým olejem zprudka opečeme omytého a naporcovaného králíka. Maso se nám zatáhne a získá lehce nazlátlou barvu.
- Oloupeme z česneku jednu vrstvu a rozkrojíme ho příčně na polovic. V té samé pánvi restujeme do měkka, asi pět minut, nakrájenou cibuli na plátky společně s česnekem, řeznou stranou dolů.
- Cibuli s česnekem dáme do pekáče a přidáme omyté bylinky. Opečeného králíka osolíme a položíme nahoru do pekáče.
- Podlijeme kuřecím vývarem, zaklopíme poklicí a pečeme v troubě na 150 °C dvě hodiny. Pak odklopíme, králíka otočíme a teplotu zvýšíme na 180 °C.
- Pečeme do zlatova asi dvacet minut, pak znovu otočíme a dopečeme i z druhé strany cca dvacet minut. Během celého pečení kontrolujeme výpek. Kdyby se nám hodně odpařil, trochu králíka podlijeme vodou. Výpek, asi 100–150 ml, budeme potřebovat do jablečného ragú.
- Dýni Hokkaido omyjeme, rozkrojíme na polovic a vydlabeme semínka. Aby bylo pyré hladké, musíme dýni oloupat.
- Do zapékací misky dáme velký list pečicího papíru, tak aby nám přečníval přes okraje.
- Nakrájíme dýni na větší kostky a společně s oloupanými a nakrájenými bramborami vložíme do zapékací misky.
- Přidáme lístky šalvěje, zlehka osolíme, přilijeme asi 100 ml vody, zabalíme dýni v pečicím papíru do balíčku a zavážeme provázkem.
- Pečeme v troubě společně s králíkem přibližně jednu hodinu (před koncem pečení králíka). Dýně a brambory nesmí být připálené, chceme je upéct do měkka.
- Po upečení přendáme obsah balíčku do mísy a ušleháme společně s máslem, smetanou a ohřátým mlékem. Mléko při šlehání přiléváme postupně, pyré by mělo být hladké a nemělo by být příliš řídké. Podle chuti osolíme a promícháme.
- V pánvi rozpustíme máslo, přidáme lžičku cukru, očištěný řapíkatý celer a jablka, vše nakrájené na kostičky. Restujeme asi tři minuty.
- Přilijeme výpek z králíka, zvýšíme teplotu a za stálého míchání tekutinu rychle zredukujeme, až je omáčka krémová. Přidáme jednu lžičku červeného vinného octa, zlehka osolíme a opepříme. Vše naservírujeme na talíře a můžeme podávat.
Krémová česneková polévka s pošírovaným vejcem
Ingredience
- 400 g brambor
- 2 střední cibule
- 1 mrkev
- 4 palice česneku
- 1 l kuřecího vývaru
- 60 ml bílého vinného octa
- 100 ml smetany 31%
- 4 vejce
- 4 plátky francouzské bagety
- 30 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 snítka tymiánu
- 1 lžička nasekané petrželky
- sůl a pepř
Postup
- Česnek rozdělíme na stroužky, slupky necháme, jen odřízneme z jedné strany tvrdé konce. Stroužky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, zlehka pokapeme olivovým olejem a pečeme dvacet minut v troubě rozehřáté na 200 °C. Česnek se nesmí připálit, aby nám nezhořkl.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce, kde jsme si rozpustili máslo společně s jednou lžící olivového oleje. Když nám cibule zesklovatí, přidáme k ní mrkev nakrájenou na drobné kostičky. Restujeme za občasného míchání asi pět minut. Mrkev s cibulí by měla mít lehce nazlátlou barvu, ale nesmí se nám připálit.
- Přidáme brambory pokrájené na kostičky, snítku tymiánu, osolíme a zalijeme vývarem, vše necháme probublávat asi 25 minut, dokud brambory nezměknou. Polévku odstavíme ze sporáku, vyjmeme snítky tymiánu a rozmixujeme ji do hladka. Přilijeme smetanu, promícháme, ještě pět minut provaříme a dochutíme dvěma lžičkami vinného octa, podle chuti dosolíme. Polévka by měla mít hustou, krémovou konzistenci. Plátky bagety lehce pokapeme olivovým olejem a opečeme je pod grilem do zlatova.
- Do kastrůlku dáme jeden litr vody, 50 ml octa, osolíme a přivedeme těsně pod bod varu, voda by se měla jen lehce chvět, nesmí bublat. Ve vodě uděláme lžící malý vír a opatrně do něj z malé výšky vyklepneme vejce. Pomocí lžíce zabalíme bílek okolo žloutku, vaříme dvě až tři minuty, vejce vyndáme a postup zopakujeme se zbylými třemi vejci.
- Nalijeme polévku do misek, navrch dáme plátek bagety a pošírované vejce, které lehce nařízneme. Ozdobíme nasekanou petrželkou a opepříme čerstvě mletým pepřem.
Jablečný koláč
Ingredience
TĚSTO
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- hrubá mouka na vysypání formy
- 100 g másla
- 1 žloutek
- 40 ml studené vody
- špetka sol
NÁPLŇ
- 10 jablek
- 30 g másla
- 30 g cukru
- 1 lžíce meruňková zavařenina
Postup
- V míse promícháme mouku, špetku soli a uděláme uprostřed důlek. Do důlku vyklepneme žloutek, přidáme změklé máslo a pomocí vařečky směs spojíme. Přidáme postupně studenou vodu a vypracujeme vláčné těsto.
- Těsto dáme do uzavíratelné misky a necháme v lednici asi půl hodiny vychladit.
- Jablka oloupeme, rozkrojíme na polovinu a vydlabeme jádřince. Půlku jablek nakrájíme na malé kostičky, druhou polovinu na plátky.
- Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, těsto rozválíme a vymačkáme do formy. Dno těsta propícháme na několika místech vidličkou.
- Na celé dno rozložíme nakrájená jablka na kostičky, na ně naskládáme přes sebe plátky jablek. Na vrch položíme nakrájené tenké plátky másla a rovnoměrně posypeme cukrem.
- Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 30 až 40 minut, dokud nejsou jeho okraje lehce narůžovělé. Na posledních pár minut můžeme troubu přepnout na gril, aby nám cukr zkaramelizoval. Musíme však koláč hlídat, karamel se lehce připálí.
- Koláč vyjmeme z trouby, svaříme v kastrůlku meruňkovou zavařeninu se 100 ml vody, promícháme a směsí celý koláč potřeme.

