Recept na domácí sulc i pečené hovězí s bramborovými šiškami
Přinášíme vám recept na domácí sulc a pomalu pečené hovězí s bramborovými šiškami. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.
Domácí sulc s kuřecím masem
Ingredience
- 2 kuřecí skelety
- 2 kuřecí prsa
- 6 plátků želatiny
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 kořenová petržel
- ½ menšího celeru
- 6 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 3 bobkové listy,
- sůl a pepř
- 1 červená cibule na ozdobu
- pažitka na ozdobu
- ocet
Postup
- Na sulc budeme potřebovat nádobu s nepřilnavým povrchem o objemu cca 800−1 000 ml, třeba formu na pečení.
- Do většího hrnce vložíme omytou a očištěnou zeleninu, kuřecí prsa a skelety, vše zalijeme 600 ml studené vody. Přivedeme k varu a opatrně pomocí lžíce sebereme na hladině vysráženou bílkovinu z kuřecího masa. Vývar nemícháme, aby nebyl kalný. Poté, co vývar zbavíme nečistot, přidáme koření a vaříme vše dále na mírném ohni, vývar by měl jen lehce probublávat.
- Kuřecí prsa vyjmeme cca po 45 minutách vaření, maso nesmí být uvařeno příliš, aby se nám nerozpadalo. Kuřecí skelety se zeleninou a kořením vaříme další hodinu. Pak vývar přecedíme, osolíme a necháme vše vychladnout. Ve vývaru vařenou mrkev a petržel očistíme a podélně nakrájíme na nudličky, vařená kuřecí prsa nakrájíme na tenké pruhy.
- Do 500 ml vychladlého vývaru vložíme plátky želatiny a necháme je asi deset minut nabobtnat. Kuřecí vývar se želatinou za občasného míchání prohřejeme, ideálně na 60 °C. Želatina se musí úplně rozpustit, ale teplota nesmí překročit 80 °C, tekutina by nám po vychlazení neželírovala. Do formy vrstvíme nakrájenou zeleninu, maso a pažitku a postupně vše zaléváme vývarem se želatinou. Formu se sulcem dáme opatrně do lednice a necháme minimálně šest hodin ztuhnout, ideální je nechat ji v lednici přes noc.
- Hotový sulc podáváme posypaný nakrájenou červenou cibulí na tenké plátky, pažitkou a octem s vodou (v poměru 1:1). Nakonec vše posypte čerstvě mletým pepřem.
Pomalu pečené hovězí a bramborové šišky
Ingredience
DUŠENÉ HOVĚZÍ
- 600 g zadního hovězího
- 30 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 3 stroužky česneku
- 2 střední cibule
- 12 malých šalotek
- 4 mrkve
- 3 bobkové listy
- snítka rozmarýnu
- majoránka
- pepř a sůl
BRAMBOROVÉ ŠIŠKY
- 500 g brambor
- 60 g hrubé mouky
- 60 g krupice
- 1 vejce
- lžíce přepuštěného másla
- sůl
Postup
- Brambory oloupeme (kvůli snížení obsahu draslíku) a uvaříme je den předem v osolené vodě do poloměkka. Po uvaření vodu z brambor slijeme a necháme je v chladu.
- Hovězí maso očistíme a nakrájíme na velké kostky.
- V pánvi rozpustíme máslo a přidáme olivový olej a najemno nakrájené dvě cibule. Cibuli restujeme na středním plamenu za občasného míchání do zlatova asi deset minut. Pak teplotu zvýšíme a přidáme nakrájené maso, které zprudka opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
- K opečenému masu přilijeme vývar, vinný ocet a necháme vše pět minut probublat. Zlehka osolíme a opepříme, do hrnce vložíme oloupané šalotky, stroužky česneku, oloupané mrkve nakrájené na tlustá kolečka, snítku rozmarýnu, bobkové listy a malou hrstku sušené majoránky. Promícháme, hrnec přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby rozpálené na 150 °C. Maso pečeme pod pokličkou tři hodiny.
- Po třech hodinách vše promícháme a bez pokličky pečeme na 200 °C přibližně další hodinu, občas opatrně promícháme. Tekutina by se nám měla o více než polovinu zredukovat a zhoustnout.
- Brambory nastrouháme najemno do mísy, přidáme hrubou mouku, krupici, vejce a sůl. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, podle potřeby přidáme mouku a krupici. Těsto si rozdělíme a vyválíme šišky. Hotové šišky vložíme do vroucí osolené vody a podle velikosti je vaříme sedm až deset minut. Uvařené šišky rozprostřeme na talíř a necháme vychladnout.
- V pánvi si rozehřejeme přepuštěné máslo a opečeme na něm bramborové šišky dozlatova. Pečené hovězí s mrkví a šalotkami naservírujeme do hlubokých talířů společně s opečenými šiškami na másle a můžeme podávat.
Nutriční hodnoty - bramborové šišky:
Energie: 1016 kcal, bílkoviny: 29 g, tuky: 17 g, sacharidy: 190 g, draslík: 2185 mg, vápník: 115 mg, fosfor: 504 mg.

