Recepty

Recepty na božské grilování a zmrzlinový dezert

Léto a grilování k sobě neodmyslitelně patří. Vyzkoušejte masový špíz, pečené papriky se sýrem pro vegetariány a jako sladkou tečku na závěr osvěžující zmrzlinový dezert s borůvkami. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě. 

Krůtí špízy v jemné marinádě

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 600 g krůtích prsou
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 bio citron (120 g)
  • 1 cuketa (300 g)
  • 2 červené cibule (150 g)
  • bazalka, dobromysl, tymián (1 lžíce nasekaných bylinek), pepř, sůl

POSTUP:

Omytá a očištěná krůtí prsa nakrájíme na kostky o velikosti 2 × 2 cm. Maso přemístíme do uzavíratelné misky, přidáme jogurt smíchaný nasekanými bylinkami a slunečnicovým olejem. Vše důkladně promícháme, misku zavřeme a necháme maso v marinádě odležet ideálně do dalšího dne.

Zeleninu si očistíme, omyjeme a nakrájíme. Postupně ingredience napichujeme na špejle v tomto pořadí – citron, krůtí maso, cibule, cuketa a tak pořád dokola. Citron dodá masu i cuketě příjemnou svěží chuť, po upečení zesládne a chutná celý i se slupkou báječně.

Tip: Pokud používáte na špízy dřevěné špejle, namočte je před grilováním na půl hodiny do vody. Doporučuji použít špejle z bambusu, jsou pevnější a po namočení se pod tíhou špízů nelámou.

Před grilováním špízy z obou stran lehce osolíme a opepříme. Grilujeme na pořádně rozpáleném grilu, nejdříve maso necháme zatáhnout v horké části, pak ho přesuneme do chladnější části. Špízy chceme propéct, ale zároveň by maso mělo zůstat šťavnaté.

Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 228 kcal, bílkoviny: 38 g, sacharidy: 8 g, tuky: 5 g, vláknina: 3 g, fosfor: 360 mg, draslík: 646 mg

Zmrzlinový dort s lesním ovocem

INGREDIENCE (6 PORCÍ) KORPUS:

  • 200 g hladké mouky, 30 g cukru krupice
  • 100 g másla, 2 žloutky
  • ½ lžičky čerstvé kůry z bio citronů, 1 lžíce studené vody

INGREDIENCE NÁPLŇ:

  • 125 ml smetana 31%
  • 250 g tvarohu
  • 20 g cukru, 16 g vanilkového cukru
  • 100 g mražených borůvek

POSTUP:

Nejdříve si připravíme křehké těsto na zmrzlinovou sušenku. v míse smícháme hladkou mouku s cukrem, přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a rychle připravíme směs konzistencí připomínající drobenku. Přidáme žloutky a studenou vodu a vypracujeme vláčné, hladké nelepivé těsto. Pokud máme více savou mouku či menší žloutky, přidáme podle potřeby po lžičkách studenou vodu. Těsto dáme do uzavíratelné misky odpočinout alespoň na hodinu do lednice.

Na přípravu potřebujeme uzavíratelnou obdélníkovou misku s rovným dnem o rozměrech cca 12 × 18 cm. Těsto vyndáme z lednice předem a necháme trochu povolit. Vyválíme plát o tloušťce cca 3 mm mez dvěma pečicími papíry. Dáme ho na chvilku do mrazáku, aby lehce ztuhlo.

Pak si vezmeme pravítko a naměříme si dva obdélníky o rozměrech nádoby, v které budeme zmrzlinu mrazit. Podle pravítka obdélníky z těsta opatrně vyřízneme. Pečeme na pečicí podložce či papíru v troubě rozpálené na 180 °C zhruba 10–12 minut do růžova. Upečené sušenky necháme vychladit. Při manipulaci musíme dávat pozor a přesouvat sušenky opatrně, křehké těsto se rádo rozpadá.

Do mrazáku si dáme na pár hodin zmrznout tvaroh do polotuha. Vychlazenou smetanu si ušleháme s cukrem dopevna těsně před přípravou zmrzliny. V robotu umixujeme napůl zmrzlý tvaroh s našlehanou smetanou. Dvě třetiny směsi dáme stranou, zbylou třetinu rozmixujeme s mraženými borůvkami.

Do spodu nádoby dáme jednu sušenku, pak polovinu světlé směsi, na ni borůvkovou směs a navrch zase světlou. Opatrně vidličkou odspodu nahoru několikrát promícháme, abychom dosáhli mramorování. Přiklopíme vrchní sušenkou a dáme na dvě až tři hodiny zmrazit. Po zatuhnutí vyndáme misku z mrazáku a nahřejeme si ostrý nůž v teplé vodě. Před krájením nůž otřeme a zmrzlinu naporcujeme. Nejdříve odkrojíme okraje, kde nám zmrzlina vytekla ze sušenky, a pak ji nakrájíme na šest dílů. Ihned podáváme, dobrou chuť.

Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 257 kcal, bílkoviny: 6 g, sacharidy: 39 g, tuky: 9 g, vláknina: 2 g, fosfor: 74 mg, draslík: 134 mg

Pečené papriky s jogurtovým sýrem

INGREDIENCE (6 PORCÍ):

  • 600 g červených paprik
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 500 g smetanového jogurtu
  • bazalka, máta, tymián (1 lžíce nasekaných bylinek)
  • pepř a sůl

POSTUP:

Den předem si připravíme jogurtový sýr Labneh. Na misku položíme cedník vyložený gázou či sýrařským plátýnkem. Do plátýnka dáme jogurt, zabalíme a necháme přes noc v lednici vykapat. Získáme jemný krémový jogurtový sýr, který připomíná žervé.

Papriky omyjeme a ze všech stran opečeme na grilu dotmava. Dáme je do hrnce a přiklopíme poklicí, papriky se zapaří a slupka jde pak snáze oloupat. Papriky můžeme upéct i doma v troubě pod grilem na 250 °C. Plech si vyložíme pečicím papírem, aby se nám zkaramelizovaná šťáva z paprik nepřichytila na pekáč. Když papriky vystydnou, zbavíme je slupky a semínek.

K přípravě jogurtového sýru Labneh si vyberte smetanový jogurt, který má ve složení uvedenou pouze smetanu a jogurtové kultury. Získáte tak jemný krémový sýr bez přídatných látek. Čerstvý jogurtový sýr uchovávejte v lednici a spotřebujte do druhého dne.

V misce připravíme z olivového oleje, jablečného octa a prolisovaného česneku dresink. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hladká emulze. Očištěné papriky naservírujeme talíř, ozdobíme jogurtovým sýrem a pokapeme dresinkem, na závěr zlehka osolíme, opepříme a posypeme nasekanými bylinkami. Můžeme podávat s rozpečeným chlebem či bagetou.

Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 78 kcal, bílkoviny: 1 g, sacharidy: 6 g, tuky: 5 g, vláknina: 2 g, fosfor: 34 mg, draslík: 159 mg

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme