Recepty
Recepty při ledvinové dietě: Salát s pečenou dýní a slaným karamelem
Věděli jste, že karamel se hodí i do salátů? Vyzkoušejte přípravu podzimního salátu s pečenou dýní a popcornem ve slaném karamelu s medem a citrónovou šťávou. Pro příznivce masitější stravy je přichystán recept na pečené kuřecí paličky s jablky a jako dezert vláčný hruškový koláč s karamelovou omáčkou. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka a redaktorka známá jako Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat.
Salát s pečenou dýní a popcornem ve slaném karamelu
INGREDIENCE (4 PORCE) - SALÁT:
- 160 g dýně Hokkaido, 1 jablko (150 g), 40 g rukoly, 40 g cibule šalotky, 1 lžička dijonské hořčice (5 g), 2 lžíce olivového oleje (20 g), 1 lžíce citronové šťávy (10 g), 1 lžička medu (5 g), 50 g žervé, sůl a pepř
INGREDIENCE (4 PORCE) - POPCORN SLANÝ KARAMEL:
- 30 g kukuřice na popcorn, 20 ml slunečnicového oleje, 10 g másla na popcorn, 50 g cukru, 25 ml vody, 10 g másla na karamel, špetka soli
POSTUP:
Dýni důkladně omyjeme, nakrájíme na měsíčky, dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ji v troubě 20 až 30 minut na 200 °C, dokud nezměkne. Než nám dýně vychladne, připravíme si karamelový popcorn.
Do nerezového hrnce nalijeme olej, přidáme máslo a necháme rozpustit. Pak přisypeme kukuřici na popcorn, přikryjeme poklicí a na středním plamenu zahříváme a necháme kukuřici vypukat. Pozor, nesmíme nechat příliš dlouho, aby se nám popcorn nepřipálil. V rendlíku rozpustíme cukr ve vodě, lehce osolíme a postupně na nízkém plamenu zahříváme, dokud se voda neodpaří a cukr nezkaramelizuje. Karamel by měl mít světle ryšavou barvu, nechceme, aby se připálil. Přidáme máslo, promícháme, odstavíme, přisypeme popcorn a protřeseme. Popcorn se slaným karamelem vysypeme na plech s pečícím papírem, když trochu zchladne, tak ho rozdělíme na jednotlivé kousky.
V malé misce si připravíme dresink na salát. Umícháme hladkou emulzi z dijonské hořčice, olivového oleje, citronové šťávy a medu, nezapomeneme zlehka osolit i opepřit. Na talíř naskládáme pečenou dýni, omytá a na plátky nakrájená jablka, šalotku a lístky rukoly. Žervé opatrně nakrájíme na menší kostky a rozložíme na salát. Vše důkladně pokapeme dresinkem a nakonec ozdobíme slaným popcornem.
Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 249 kcal, bílkoviny: 3 g, sacharidy: 31 g, tuky: 11 g, vláknina: 2 g, fosfor: 73 mg, draslík: 265 mg
Kuřecí paličky na jablkách
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 8 kuřecích paliček, 1 lžička jablečného octa (5 g), 100 ml jablečného 100% moštu, 1 jablko (150 g), 1 červená cibule (90 g), 2 stroužky česneku (12 g), 1 lžíce dijonská hořčice (15 g), 1 lžička sójové omáčky se sníženým obsahem soli (3 g), 1 lžička mleté sladké papriky (2 g), 20 g másla, 1 lžička nasekaných lístků petržele, pepř, sůl a špetka skořice
POSTUP:
Do mísy dáme prolisované stroužky česneku, jablečný džus, jablečný ocet, dijonskou hořčici, sójovou omáčku, mletou papriku, skořici, pepř a vymícháme marinádu do hladka. Pak do uzavíratelné krabičky postupně naskládáme kuřecí paličky a pořádně je zalijeme marinádou. Necháme marinovat alespoň dvě hodiny, ideálně přes noc.
Před pečením si nakrájíme na měsíčky omytá a očištěná jablka a červenou cibuli. Kuřecí paličky naskládáme do pekáče, mezi ně vložíme měsíčky cibule a jablek, přelijeme marinádou, osolíme a navrch poklademe plátky másla. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C horkovzduch po dobu 15 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme přibližně 40 až 50 minut. V polovině pečení paličky otočíme. Nakonec troubu přepneme na gril, zvýšíme teplotu na 250 °C a dopečeme ze všech stran dozlatova. Před podáváním posypeme paličky najemno nasekanou hladkolistou petrželkou.
TIP: Ke kuřecím paličkám se hodí vařený bulgur či kuskus, krásně do sebe vsákne výpek z kuřete.
Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 393 kcal, bílkoviny: 32 g, sacharidy: 11 g, tuky: 24 g, vláknina: 3 g, fosfor: 325 mg, draslík: 762 mg
Hruškový koláč s karamelem
INGREDIENCCE (16 PORCÍ) - TĚSTO:
- 130 g hladké mouky, 100 g másla, 2 vejce, 150 g třtinového cukru, 20 g vanilkového cukru, 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů (3 g), 1 hruška (90 g), špetka mletého, kardamomu a skořice, špetka soli
INGREDIENCCE (16 PORCÍ) - KARAMELOVÁ OMÁČKA:
- 100 g cukru, 50 ml vody, 100 g smetany (33%)
POSTUP:
V menším hrnci s tlustým dnem si rozpustíme máslo, přidáme třtinový i vanilkový cukr a pár minut na nízkém plamenu za stálého míchání prohřejeme, aby se nám cukr rozpustil. Odstavíme a necháme vychladnout. Mezitím si do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme prášek do pečiva, špetku soli, koření a promícháme.
V hrnci s vysokými stěnami rozpustíme ve vodě cukr na karamelovou omáčku za stálého míchání. Na mírném plamenu prohříváme a necháme cukr zkaramelizovat. Když má ryšavou barvu, tak karamel na chvíli odstavíme, opatrně přilijeme smetanu a vrátíme na mírný plamen. Karamel nejdřív zcuckovatí, ale díky míchání a zahřívání se postupně rozpustí a vznikne krémová karamelová omáčka.
Formu 20 × 20 cm vyložíme pečícím papírem vymazaným máslem. Do vychladlé směsi cukru s máslem zamícháme metličkou suchou směs. Přidáme polovinu nadrobno nakrájených hrušek, zamícháme a těsto nalijeme do formy. Navrch nasypeme druhou polovinu nakrájených hrušek a pokapeme karamelovou omáčkou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C horkovzduch po dobu 40 až 50 minut. Necháme pár minut zchladnout a až poté z formy překlopíme na mřížku. Koláč nakrájíme po vychladnutí na šestnáct kousků.
Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 176 kcal, bílkoviny: 2 g, sacharidy: 24 g, tuky: 8 g, vláknina: 0,4 g, fosfor: 33 mg, draslík: 35 mg
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.