Recepty při ledvinové dietě: Salát s pečenou dýní a slaným karamelem
Věděli jste, že karamel se hodí i do salátů? Vyzkoušejte přípravu podzimního salátu s pečenou dýní a popcornem ve slaném karamelu s medem a citrónovou šťávou. Pro příznivce masitější stravy je přichystán recept na pečené kuřecí paličky s jablky a jako dezert vláčný hruškový koláč s karamelovou omáčkou. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka a redaktorka známá jako Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat.
Obsahuje
Salát s pečenou dýní a popcornem ve slaném karamelu
Ingredience
SALÁT
- 160 g dýně Hokkaido
- 1 jablko (150 g)
- 40 g rukoly
- 40 g cibule šalotky
- 1 lžička dijonské hořčice (5 g)
- 2 lžíce olivového oleje (20 g)
- 1 lžíce citronové šťávy (10 g)
- 1 lžička medu (5 g)
- 50 g žervé
- sůl a pepř
POPCORN SLANÝ KARAMEL
- 30 g kukuřice na popcorn
- 20 ml slunečnicového oleje
- 10 g másla na popcorn
- 50 g cukru
- 25 ml vody
- 10 g másla na karamel
- špetka soli
Postup
- Dýni důkladně omyjeme, nakrájíme na měsíčky, dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ji v troubě 20 až 30 minut na 200 °C, dokud nezměkne. Než nám dýně vychladne, připravíme si karamelový popcorn.
- Do nerezového hrnce nalijeme olej, přidáme máslo a necháme rozpustit. Pak přisypeme kukuřici na popcorn, přikryjeme poklicí a na středním plamenu zahříváme a necháme kukuřici vypukat. Pozor, nesmíme nechat příliš dlouho, aby se nám popcorn nepřipálil.
- V rendlíku rozpustíme cukr ve vodě, lehce osolíme a postupně na nízkém plamenu zahříváme, dokud se voda neodpaří a cukr nezkaramelizuje. Karamel by měl mít světle ryšavou barvu, nechceme, aby se připálil. Přidáme máslo, promícháme, odstavíme, přisypeme popcorn a protřeseme.
- Popcorn se slaným karamelem vysypeme na plech s pečícím papírem, když trochu zchladne, tak ho rozdělíme na jednotlivé kousky.
- V malé misce si připravíme dresink na salát. Umícháme hladkou emulzi z dijonské hořčice, olivového oleje, citronové šťávy a medu, nezapomeneme zlehka osolit i opepřit.
- Na talíř naskládáme pečenou dýni, omytá a na plátky nakrájená jablka, šalotku a lístky rukoly. Žervé opatrně nakrájíme na menší kostky a rozložíme na salát. Vše důkladně pokapeme dresinkem a nakonec ozdobíme slaným popcornem.
Kuřecí paličky na jablkách
Ingredience
- 8 kuřecích paliček
- 1 lžička jablečného octa (5 g)
- 100 ml jablečného 100% moštu
- 1 jablko (150 g)
- 1 červená cibule (90 g)
- 2 stroužky česneku (12 g)
- 1 lžíce dijonská hořčice (15 g)
- 1 lžička sójové omáčky se sníženým obsahem soli (3 g)
- 1 lžička mleté sladké papriky (2 g)
- 20 g másla
- 1 lžička nasekaných lístků petržele
- pepř, sůl a špetka skořice
Postup
- Do mísy dáme prolisované stroužky česneku, jablečný džus, jablečný ocet, dijonskou hořčici, sójovou omáčku, mletou papriku, skořici, pepř a vymícháme marinádu do hladka. Pak do uzavíratelné krabičky postupně naskládáme kuřecí paličky a pořádně je zalijeme marinádou. Necháme marinovat alespoň dvě hodiny, ideálně přes noc.
- Před pečením si nakrájíme na měsíčky omytá a očištěná jablka a červenou cibuli. Kuřecí paličky naskládáme do pekáče, mezi ně vložíme měsíčky cibule a jablek, přelijeme marinádou, osolíme a navrch poklademe plátky másla. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C horkovzduch po dobu 15 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a pečeme přibližně 40 až 50 minut. V polovině pečení paličky otočíme.
- Nakonec troubu přepneme na gril, zvýšíme teplotu na 250 °C a dopečeme ze všech stran dozlatova. Před podáváním posypeme paličky najemno nasekanou hladkolistou petrželkou.
TIP: Ke kuřecím paličkám se hodí vařený bulgur či kuskus, krásně do sebe vsákne výpek z kuřete.
Hruškový koláč s karamelem
Ingredience
TĚSTO
- 130 g hladké mouky
- 100 g másla
- 2 vejce
- 150 g třtinového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů (3 g)
- 1 hruška (90 g)
- špetka mletého kardamomu a skořice
- špetka soli
KARAMELOVÁ OMÁČKA
- 100 g cukru
- 50 ml vody
- 100 g smetany (33%)
Postup
- V menším hrnci s tlustým dnem si rozpustíme máslo, přidáme třtinový i vanilkový cukr a pár minut na nízkém plamenu za stálého míchání prohřejeme, aby se nám cukr rozpustil. Odstavíme a necháme vychladnout.
- Mezitím si do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme prášek do pečiva, špetku soli, koření a promícháme.
- V hrnci s vysokými stěnami rozpustíme ve vodě cukr na karamelovou omáčku za stálého míchání. Na mírném plamenu prohříváme a necháme cukr zkaramelizovat. Když má ryšavou barvu, tak karamel na chvíli odstavíme, opatrně přilijeme smetanu a vrátíme na mírný plamen. Karamel nejdřív zcuckovatí, ale díky míchání a zahřívání se postupně rozpustí a vznikne krémová karamelová omáčka.
- Formu 20 × 20 cm vyložíme pečícím papírem vymazaným máslem. Do vychladlé směsi cukru s máslem zamícháme metličkou suchou směs. Přidáme polovinu nadrobno nakrájených hrušek, zamícháme a těsto nalijeme do formy. Navrch nasypeme druhou polovinu nakrájených hrušek a pokapeme karamelovou omáčkou. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C horkovzduch po dobu 40 až 50 minut.
- Necháme pár minut zchladnout a až poté z formy překlopíme na mřížku. Koláč nakrájíme po vychladnutí na šestnáct kousků.

