Recepty
Rybí recepty, které zapadnou i do dietního jídelníčku při onemocnění ledvin
Rybí maso je lehké a snadno stravitelné. Představuje zároveň i zdroj kvalitních bílkovin, které je třeba mít při ledvinové dietě pod kontrolou. Odborníci doporučují konzumovat rybí pokrmy pravidelně několikrát týdně. Ve spojení s foodblogerkou Evou Maškovou, známou také pod pseudonymem Mave's Kitchen, jsme připravili výběr receptů, které respektují omezení při onemocnění ledvin, a přitom neztrácejí na chuti. Na kontrolu receptů dohlíží nutriční specialistky z B. Braun.
Pstruh na zázvoru s medem a petrželkou
INGREDIENCE (4 PORCE):
- 4 čerství pstruzi (1 ks cca 300 g)
- 2 citrony
- 40 g máslo
- 10 g zázvor
- 10 g med
- 4 snítky hladkolisté petrželky
- sůl
POSTUP:
Vykuchané pstruhy omyjeme, osušíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Kůži nařízneme na vrchní straně, pstruhy potřeme ze všech stran i zevnitř šťávou z jednoho citronu, ve které jsme rozmíchali med. Pak je zevnitř i zvenčí zlehka osolíme. Do břišní dutiny dáme na kolečka nakrájený citron, najemno pokrájený zázvor na tenké nudličky, hladkolistou petrželku a kousek másla. Trochu nakrájeného zázvoru, plátek másla a citronu dáme i zvenčí na kůži.
Pstruhy pečeme přibližně 30 minut v troubě rozpálené na 200°C, délku pečení upravíme podle jejich velikosti. Upečené pstruhy dáme na talíř, přelijeme vypečenou šťávou a posypeme nasekanou petrželkou.
Nutriční hodnoty na 1 porci: energie 485 kcal, bílkoviny 47 g, sacharidy 3 g, tuky 32 g, vláknina 0,1 g, fosfor 494 mg, draslík 863 mg
Kapr pečený na bylinkách s gratinovanými brambory
INGREDIENCE - KAPR (4 PORCE):
- 1 000 g (4 × 250 g) filetů z kapra (s kůží bez kosti), 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu, 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu, 1 lžička nasekaného čerstvého estragonu, 4 lístky šalvěje, 2 citrony, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 20 g másla, pepř a sůl
INGREDIENCE - BRAMBORY:
- 400 g lojovitých brambor (varný typ A), 100 ml smetany 31%, 100 ml plnotučného mléka, 15 g másla + máslo na vymazání zapékací mísy, 1/2 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku, 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky, 1 střední cibule nakrájená na tenké plátky, petrželka na ozdobu
POSTUP:
Brambory omyjeme, oloupeme a na jednu až dvě hodiny dáme do studené vody. Mezitím omyjeme kapří filety a osušíme, pokapeme šťávou z jednoho citronu a necháme patnáct minut v lednici odležet.
Do mističky nalijeme olivový olej, přidáme dva stroužky prolisovaného česneku a najemno nasekané bylinky, tymián, rozmarýn, šalvěj a estragon, vše promícháme. Filety naskládáme na mísu kůží dolů a potřeme připravenou marinádou, přiklopíme poklicí a necháme v lednici půl hodiny odležet.
Do malého rendlíčku nalijeme mléko a smetanu, přidáme strouhaný muškátový oříšek, 15 g másla a lehce osolíme. Dáme na mírný plamen a prohřejeme, aby se máslo rozpustilo. Brambory nakrájíme na velmi tenké plátky na mandolíně. Zapékací misku vymažeme máslem a na dno skládáme první vrstvu plátků brambor tak, aby se z části překrývaly. Brambory poklademe částí nakrájené cibule a česneku a zlehka osolíme. Dáme další vrstvu brambor, pak cibuli, česnek a zase zlehka osolíme. Pokračujeme ve vrstvení pořád dokola, poslední vrstva musí být tvořena bramborami.
Vše zalijeme horkou směsí mléka a smetany, kterou jsme si připravili předem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 50 minut. Brambory by měly být upečeny do měkka, horní vrstva brambor má lehce nazlátlou barvu.
Při pečení je lepší zapékací misku položit na plech, kdyby nám směs smetany s mlékem přetekla přes okraje.
Na pánvi rozpustíme 10 g másla a na středním plamenu na něm opékáme kapří filety kůží dolů přibližně pět minut. Pekáč či zapékací misku vymažeme zbylým máslem, poklademe citronem nakrájeným na plátky a nahoru dáme opečené filety. Pokud nemáme citrony v bio kvalitě, je lepší slupku okrájet. Kapra s plátky citronu pečeme v troubě rozpálené na 220 °C 10 až 15 minut do zlatova.
Kapří filety servírujeme ozdobené plátky pečeného citronu společně s gratinovanými bramborami, vše doplníme nasekanou čerstvou petrželkou.
Nutriční hodnoty na porci - energie: 2 572 kcal, bílkoviny: 198 g, tuky: 149 g, sacharidy: 95 g, draslík: 6 100 mg, vápník: 899 mg, fosfor: 4 660 mg
Grilovaný losos se salátem
INGREDIENCE:
- 600 g filetů z lososa
- 120 g brokolice
- 60 g cuketa, 50 g fenykl bulvový
- 60 g listový salát, 20 g kadeřávek,
- 20 g olivový olej, 20 g citronová šťáva, 10 g medu, 1 lžička citronového tymiánu
- pepř, sůl
POSTUP:
Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky a pár minut blanšírujeme ve vroucí vodě, dokud brokolice není uvařena na skus. Pak ji zchladíme ve studené vodě, aby neztratila barvu. Cuketu podélně nakrájíme na mandolíně nebo škrabkou na tenké plátky. Opečeme je pár minut na grilovací pánvi potřené slunečnicovým olejem.
Filet z lososa očistíme, osušíme a nakrájíme na čtyři díly. Každý kus zlehka osolíme a z vrchu posypeme najemno nasekaným citronovým tymiánem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C 15 až 20 min, pak přepneme na gril a krátce dopečeme dozlatova. Délka pečení závisí na velikosti filetu.
Zbytek zeleniny omyjeme a očistíme. Fenykl nakrájíme na tenké plátky, listový salát a kadeřávek natrháme na menší kusy. V misce vymícháme do hladké emulze dresink z olivového oleje, citronové šťávy a medu se špetkou soli a pepře. Všechnu zeleninu promícháme v hluboké míse s dvěma třetinami dresinku. Rozdělíme na talíře a přidáme upečeného lososa, kterého pokapeme zbytkem dresinku.
Tip: Lososa, uvařenou brokolici, cuketu a fenykl můžeme také upéct na grilu.
Nutriční hodnoty na porci: energie: 326 kcal, bílkoviny: 35 g, sacharidy: 6 g, tuky: 18 g, vláknina: 2 g, fosfor: 407 mg, draslík: 836 mg
Upozornění
Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.