Rybí recepty, které zapadnou i do dietního jídelníčku při onemocnění ledvin
Rybí maso je lehké a snadno stravitelné. Představuje zároveň i zdroj kvalitních bílkovin, které je třeba mít při ledvinové dietě pod kontrolou. Odborníci doporučují konzumovat rybí pokrmy pravidelně několikrát týdně. Ve spojení s foodblogerkou Evou Maškovou, známou také pod pseudonymem Mave's Kitchen, jsme připravili výběr receptů, které respektují omezení při onemocnění ledvin, a přitom neztrácejí na chuti. Na kontrolu receptů dohlíží nutriční specialistky z B. Braun.
Obsahuje
Pstruh na zázvoru s medem a petrželkou
Ingredience
- 4 čerství pstruzi (1 ks cca 300 g)
- 2 citrony
- 40 g máslo
- 10 g zázvor
- 10 g med
- 4 snítky hladkolisté petrželky
- sůl
Postup
- Vykuchané pstruhy omyjeme, osušíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Kůži nařízneme na vrchní straně, pstruhy potřeme ze všech stran i zevnitř šťávou z jednoho citronu, ve které jsme rozmíchali med. Pak je zevnitř i zvenčí zlehka osolíme.
- Do břišní dutiny dáme na kolečka nakrájený citron, najemno pokrájený zázvor na tenké nudličky, hladkolistou petrželku a kousek másla. Trochu nakrájeného zázvoru, plátek másla a citronu dáme i zvenčí na kůži.
- Pstruhy pečeme přibližně 30 minut v troubě rozpálené na 200°C, délku pečení upravíme podle jejich velikosti. Upečené pstruhy dáme na talíř, přelijeme vypečenou šťávou a posypeme nasekanou petrželkou.
Kapr pečený na bylinkách s gratinovanými brambory
Ingredience
KAPR
- 1 000 g (4 × 250 g) filetů z kapra (s kůží bez kosti)
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 lžička nasekaného čerstvého estragonu
- 4 lístky šalvěje
- 2 citrony
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 20 g másla
- pepř a sůl
BRAMBORY
- 400 g lojovitých brambor (varný typ A)
- 100 ml smetany 31%
- 100 ml plnotučného mléka
- 15 g másla + máslo na vymazání zapékací mísy
- 1/2 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 1 střední cibule nakrájená na tenké plátky
- petrželka na ozdobu
Postup
- Brambory omyjeme, oloupeme a na jednu až dvě hodiny dáme do studené vody. Mezitím omyjeme kapří filety a osušíme, pokapeme šťávou z jednoho citronu a necháme patnáct minut v lednici odležet.
- Do mističky nalijeme olivový olej, přidáme dva stroužky prolisovaného česneku a najemno nasekané bylinky, tymián, rozmarýn, šalvěj a estragon, vše promícháme. Filety naskládáme na mísu kůží dolů a potřeme připravenou marinádou, přiklopíme poklicí a necháme v lednici půl hodiny odležet.
- Do malého rendlíčku nalijeme mléko a smetanu, přidáme strouhaný muškátový oříšek, 15 g másla a lehce osolíme. Dáme na mírný plamen a prohřejeme, aby se máslo rozpustilo. Brambory nakrájíme na velmi tenké plátky na mandolíně.
- Zapékací misku vymažeme máslem a na dno skládáme první vrstvu plátků brambor tak, aby se z části překrývaly. Brambory poklademe částí nakrájené cibule a česneku a zlehka osolíme. Dáme další vrstvu brambor, pak cibuli, česnek a zase zlehka osolíme. Pokračujeme ve vrstvení pořád dokola, poslední vrstva musí být tvořena bramborami.
- Vše zalijeme horkou směsí mléka a smetany, kterou jsme si připravili předem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 50 minut. Brambory by měly být upečeny do měkka, horní vrstva brambor má lehce nazlátlou barvu.
- Na pánvi rozpustíme 10 g másla a na středním plamenu na něm opékáme kapří filety kůží dolů přibližně pět minut. Pekáč či zapékací misku vymažeme zbylým máslem, poklademe citronem nakrájeným na plátky a nahoru dáme opečené filety. Pokud nemáme citrony v bio kvalitě, je lepší slupku okrájet. Kapra s plátky citronu pečeme v troubě rozpálené na 220 °C 10 až 15 minut do zlatova.
- Kapří filety servírujeme ozdobené plátky pečeného citronu společně s gratinovanými bramborami, vše doplníme nasekanou čerstvou petrželkou.
Při pečení je lepší zapékací misku položit na plech, kdyby nám směs smetany s mlékem přetekla přes okraje.
Grilovaný losos se salátem
Ingredience
- 600 g filetů z lososa
- 120 g brokolice
- 60 g cuketa
- 50 g fenykl bulvový
- 60 g listový salát
- 20 g kadeřávek
- 20 g olivový olej
- 20 g citronová šťáva
- 10 g medu
- 1 lžička citronového tymiánu
- pepř a sůl
Postup
- Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky a pár minut blanšírujeme ve vroucí vodě, dokud brokolice není uvařena na skus. Pak ji zchladíme ve studené vodě, aby neztratila barvu.
- Cuketu podélně nakrájíme na mandolíně nebo škrabkou na tenké plátky. Opečeme je pár minut na grilovací pánvi potřené slunečnicovým olejem.
- Filet z lososa očistíme, osušíme a nakrájíme na čtyři díly. Každý kus zlehka osolíme a z vrchu posypeme najemno nasekaným citronovým tymiánem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C 15 až 20 min, pak přepneme na gril a krátce dopečeme dozlatova. Délka pečení závisí na velikosti filetu.
- Zbytek zeleniny omyjeme a očistíme. Fenykl nakrájíme na tenké plátky, listový salát a kadeřávek natrháme na menší kusy.
- V misce vymícháme do hladké emulze dresink z olivového oleje, citronové šťávy a medu se špetkou soli a pepře.
- Všechnu zeleninu promícháme v hluboké míse s dvěma třetinami dresinku. Rozdělíme na talíře a přidáme upečeného lososa, kterého pokapeme zbytkem dresinku.
Tip: Lososa, uvařenou brokolici, cuketu a fenykl můžeme také upéct na grilu.
