Salát z pečené zeleniny a pstruh na medu aneb vaříme z podzimních surovin
Pestré tříchodové menu, které vás nadchne jednoduchou přípravou. Přichystali jsme jednoduchý recept na salát z pečené zeleniny, milovníkům ryb pstruha na zázvoru a pro mlsné jazýčky nepečený tvarohový dezert s borůvkami. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.
Obsahuje
Salát z pečené zeleniny
Ingredience
- 200 g mrkve
- 140 g kořenové petržele
- 60 g řepy
- 200 g dýně
- 4 stroužky česneku
- 40 g rukoly
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky (na posypání)
ZÁLIVKA
- 2 lžíce olivového oleje
- 10 g fermentované hořčice
- šťáva z půlky citronu
- 5 g zázvoru
- 10 g medu
- pepř, sůl
Postup
- Mrkev, celer, petržel, dýni, česnek a řepu omyjeme, zbavíme slupky a nakrájíme na větší kousky. Zeleninu namočíme minimálně na dvě hodiny do vody, abychom snížili obsah draslíku. Řepu namáčíme zvlášť, pokud nechceme mít všechnu zeleninu obarvenou na červeno.
- Po namáčení zeleninu necháme okapat a pak ji dáme do pekáče. Pekáč je lepší vyložit pečicím papírem, aby se zelenina během pečení nepřichytila ke dnu a stěnám. Zeleninu zlehka osolíme, přidáme olivový olej, promícháme a podlijeme 50 ml vody. Pečeme přiklopené poklicí v rozehřáté troubě na 200°C zhruba 40 minut, pak ještě asi 15 minut odklopené, aby se zelenina opekla a přebytečná voda odpařila.
- Mezitím si připravíme zálivku na salát tak, že do misky dáme olivový olej, hořčici, citronovou šťávu, med a najemno nakrájený zázvor, promícháme do hladka a necháme odležet.
- Upečenou zeleninu přendáme do salátové mísy, promícháme se zálivkou a zlehka opepříme.
- Ozdobíme nasekanou listovou petrželkou a lístky rukoly.
Pstruh na zázvoru s medem a petrželkou
Ingredience
- 4 čerství pstruzi (1 ks cca 300 g)
- 2 citrony
- 40 g máslo
- 10 g zázvor
- 10 g med
- 4 snítky hladkolisté petrželky
- sůl
Postup
- Vykuchané pstruhy omyjeme, osušíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Kůži nařízneme na vrchní straně, pstruhy potřeme ze všech stran i zevnitř šťávou z jednoho citronu, ve které jsme rozmíchali med. Pak je zevnitř i zvenčí zlehka osolíme.
- Do břišní dutiny dáme na kolečka nakrájený citron, najemno pokrájený zázvor na tenké nudličky, hladkolistou petrželku a kousek
másla. Trochu nakrájeného zázvoru, plátek másla a citronu dáme i zvenčí na kůži. - Pstruhy pečeme přibližně 30 minut v troubě rozpálené na 200°C, délku pečení upravíme podle jejich velikosti. Upečené pstruhy dáme na talíř, přelijeme vypečenou šťávou a posypeme nasekanou petrželkou.
Nepečený tvarohový dezert s borůvkami
Ingredience
- 400 g měkkého tvarohu
- 200 g smetany 31%
- 20 g vanilkového cukru
- 40 g cukru krupice
- 200 g mražených borůvek
- 1 lžička (5 g) kukuřičného škrobu
- hrst kanadských borůvek na ozdobu
Postup
- V míse ušleháme vychlazenou smetanu s vanilkovým cukrem a polovinou (20 g) cukru krupice. Když je smetana vyšlehaná, pomalu
do ní zašleháme vychlazený tvaroh. Krém dáme odpočinout do lednice. - V malém hrnci promícháme mražené borůvky s cukrem a za občasného míchání na mírném plamenu necháme zhruba 5 minut probublávat. Přimícháme lžičku kukuřičného škrobu, za stálého míchání provaříme minutu až dvě. Hrnec odstavíme ze sporáku a necháme borůvkový rozvar vychladnout, občas lžící promícháme.
- Tvarohový krém pomocí cukrářského sáčku se špičkou naplníme do sklenic, jednotlivé vrstvy střídáme s borůvkovým rozvarem. Můžeme ozdobit čerstvými borůvkami. Dezert podáváme ihned nebo vychlazený z lednice.

