Steak z květové špičky, cuketový salát a domácí levandulový dezert
Přebývá vám cuketa ze zahrádky a nevíte co s ní? Připravte si domácí cuketový salát s koprem a bílým jogurtem. Masožravci ocení steak z květové špičky s letním bramborovým salátem a skvělou tečkou na závěr letního dne je recept na levandulovo-malinové semifreddo. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě.
Obsahuje
Lehký cuketový salát
Ingredience
- 2 mladé cukety
- 1 malý bílý jogurt
- šťáva z jednoho citronu
- 2 lžíce nasekaných lístků máty
- 2 lžíce nasekaného kopru
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Postup
- Cukety omyjeme a nakrájíme podélně na tenké nudličky, julienne. Můžeme použít speciální škrabku, se kterou to půjde mnohem rychleji.
- V misce prošleháme olivový olej s citronovou šťávou a na nakrájenou cuketu přilijeme emulzi.
- Přidáme třetinu nasekaných bylinek, zlehka opepříme, osolíme a vše promícháme.
- Alespoň na 30 minut dáme do lednice vychladit.
- Salát rozdělíme na misky, ozdobíme lžící jogurtu, posypeme nasekanými bylinkami a můžeme servírovat.
Steak z květové špičky s letním bramborovým salátem
Ingredience
HOVĚZÍ
- 800 g hovězí květové špičky
- snítka mateřídoušky
- 10 lístků šalvěje
- 2 lžíce olivového oleje
- pepř a sůl
SALÁT
- 500 g raných brambor
- 1 červená cibule
- 4 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce nasekaného kopru
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 2 lžíce olivového oleje
- pepř a sůl
Postup
- Brambory očistíme, slupky okrájíme a namočíme je na dvě hodiny do studené vody. Louhováním ve vodě se sníží obsah draslíku.
- Vodu vyměníme za čistou, osolíme a brambory uvaříme. Musí zůstat tuhé, aby se v salátu nerozpadly.
- Vychladlé brambory nakrájíme na větší kostky, přidáme cibuli pokrájenou na nudličky a nasekané bylinky.
- V misce prošleháme zakysanou smetanu, olivový olej a citronovou šťávu.
- Zálivku nalijeme na brambory, osolíme, opepříme a vše promícháme.
- Maso vyndáme z lednice, potřeme olivovým olejem a posypeme nasekanými bylinkami. Maso musí mít před tepelnou úpravou pokojovou teplotu, aby nedostalo šok a nevytekla nám z něj všechna šťáva. Ideální výška steaku je dva až tři cm, aby maso zůstalo šťavnaté.
- Steaky osolíme a opepříme z obou stran.
- Grilovací pánev rozpálíme a zprudka na ní maso opečeme, z každé strany necelé dvě minuty.
- Steaky z pánve přendáme do pekáčku a pečeme v rozpálené troubě na 200 °C pět až osm minut, podle toho, jak je chceme mít propečené.
- Maso servírujeme společně s bramborovým salátem. Salát můžeme ještě dozdobit plátky červené cibule a nasekanými bylinkami.
Nutriční hodnoty salátu na 1 porci:
Energie: 1 562 kcal, bílkoviny: 21 g, tuky: 118 g, sacharidy: 125 g, draslík: 3 434 mg, vápník: 591 mg, fosfor: 476 mg
Levandulovo-malinové Semifreddo
Ingredience
- 400 g malin
- 400 g smetany ke šlehání 31%
- 60 cukru
- 3 vejce a špetka soli
- 1 lžíce sušených kvítků levandule
- máta na ozdobu
Postup
- Do hladka rozmixujeme 300 g malin s jednou lžící smetany a cukru. Zbytek malin si schováme na později.
- Oddělíme bílky od žloutků a z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem ve velké míse.
- Ke žloutkům s cukrem přidáme ušlehanou smetanu a lžičku kvítků levandule utlučených v hmoždíři na prášek. Promícháme a nakonec jemně vmícháme i sníh z bílků.
- Pečící papír zmuchláme do kuličky a propláchneme ve vodě. Papír změkne a jednoduše s ním vyložíme formu na terinu.
- Do formy nalijeme polovinu smetanového krému, pak vrstvu rozmixovaných malin a nahoru opatrně opět smetanovou vrstvu.
- Ozdobíme malinami, posypeme kvítky levandule a dáme na šest hodin do mrazáku.
- Semifreddo nakrájíme na plátky, dáme na talíř, ozdobíme čerstvými malinami a lístky máty.
