Recepty

Zimní menu a recept na domácí noky se šalvějovým máslem

Pracujete se šalvějí ve svém jídelníčku? Vyzkoušejte snadnou přípravu bramborovo-dýňových noků se šalvějovým máslem a obohaťte své chuťové buňky o další zážitek. A pro milovníky masa jsme připravili pečenou hovězí roštěnou se smetanovou omáčkou. Recepty pro vás vytvořila Eva Mašová, foodblogerka a a vášnivá kuchařka. Recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat i s ohledem na potřeby ledvinové diety. 

Bramborovo-dýňové noky se šalvějovým máslem 

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 165 g vařených brambor
  • 350 g pečené dýně
  • 250 g hladké mouky  
  • 1 vejce
  • 20 g másla
  • 6 lístků šalvěje
  • sůl a pepř 

POSTUP:

Dýni omyjte, nakrájejte na měsíčky a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte přikryté druhým plátem pečícího papíru 20 až 30 minut na 200 °C do měkka. Brambory uvařte ve vodě. Uvařenou bramboru i dýni zbavenou slupky prolisujte lisem na brambory. Přidejte vejce a trochu soli, promíchejte a pak postupně zapracujte hladkou mouku a vypracujte těsto. Těsto bude mírně lepit, vyklopte ho na řádně pomoučený vál. Vyválejte z těsta válečky silné asi jako prst a pak je nakrájejte ostrým nožem na jednotlivé noky.

Noky vložte do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou, poté co vyplavou, vařte další dvě až tři minuty. Vyndejte pomocí děrované naběračky na talíř. V pánvi si rozehřejte máslo s lístky šalvěje, přidejte uvařené noky a zlehka opečte. Výborně se hodí jako příloha k masu.

Tip: Na noky je skvělá muškátová dýně, maďarská modrá dýně či dýně Hokkaido.

Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 372 kcal, bílkoviny: 11 g, sacharidy: 64 g, tuky: 7 g, vláknina: 5 g, fosfor: 170 mg, draslík: 540 mg 

Pečený hovězí roštěnec se smetanovou omáčkou 

INGREDIENCE (4 PORCE):

  • 800 g hovězí roštěné, 1 lžíce olivového oleje, 10 g sádla, 5 stroužků česneku, 4 větvičky rozmarýnu, 1 snítka tymiánu, 50 g másla, 60 ml vývaru, 80 g smetany 31 %, sůl a pepř 

POSTUP:

Roštěnou si vyndáme z lednice a necháme ji na lince. Mezitím si připravíme bylinkové máslo. Změklé máslo utřeme s jedním stroužkem prolisovaného česneku, jednou lžičkou najemno nasekaného rozmarýnu a jednou lžičkou najemno nasekaného tymiánu.

Maso potřeme ze všech stran olivovým olejem, osolíme a opepříme. Maso opečeme zprudka ze všech stran na pánvi na sádle, aby se zatáhlo, stačí minuta z každé strany. Opečené maso přendáme do pekáčku, podlijeme vývarem a z vrchu potřeme bylinkovým máslem. Do pekáčku přidáme také čtyři stroužky česneku a zbytek bylinek.

Pečeme v rozpálené troubě na 220 °C horkovzduch, na spodní příčce, 25 až 35 minut. Ideální je použít při pečení teploměr do masa, hovězí je akorát při teplotě 60 až 65 °C, podle toho, jako ho chcete mít růžové. Vyndávejte dřív, než dosáhne požadované teploty, i po vytažení ven trochu dojde (přibližně o 5 °C). Maso necháme před krájením odpočinout 10 minut na prkénku, mezitím si připravíme omáčku.

Výpek přecedíme do pánve, zredukujeme. Upečený česnek vyloupeme, rozmačkáme a přidáme k výpeku. Zalijeme smetanou a omáčku provaříme, dokud nebude mít jemně krémovou konzistenci. Maso ostrým nožem nakrájíme na tenké plátky, které dáme na nahřátý talíř a lehce pokapeme česnekovou omáčkou.

Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 468 kcal, bílkoviny: 41 g, sacharidy: 2 g, tuky: 30 g, vláknina: 0 g, fosfor: 444 mg, draslík: 784 mg 

Smažené jablečné taštičky

INGREDIENCE (9 PORCÍ):

  • 130 g nakrájených jablek, 20 g citronové šťávy, 25 g vanilkového cukru, ½ kávové lžičky mleté skořice, špetka mletého kardamomu, 1 hřebíček, 1 badyán, 50 ml vody, 5 g kukuřičného škrobu, 275 g předváleného listového těsta, 1 vejce na potření, 1 litr řepkového oleje na smažení, 20 g cukru krupice na obalení, ½ kávové lžičky skořice na obalení 

POSTUP:

Nejdříve si připravíme jablečnou náplň. Jablka omyjeme, oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Dáme do misky a zalijeme citronovou šťávou. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme koření, minutu prohřejeme, pak přidáme jablka, cukr a promícháme. V hrnku si rozmícháme kukuřičný škrob ve vodě, když je rozpuštěný, tak přilijeme do pánve a za stálého míchání dvě až tři minuty provaříme. Náplň před plněním necháme vychladnout.

Plát listového těsta vyndáme z lednice a rozdělíme na 18 dílů (3 řady x 6 sloupců). Na polovinu dílů rozdělíme náplň, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a překryjeme prázdnými obdélníky těsta. Taštičky přendáme na plech s pečící folií, okraje spojíme vidličkou. Taštičky z vrchu potřeme vejcem a dáme na 10 minut do mrazáku. Pokud se vám tam nevejde plech, přesuňte je jen na pečící podložce. Díky zamražení budou více křupavé.

V hrnci s tlustým dnem rozehřejte na středním plamenu olej, před smažením by měl mít teplotu okolo 170 °C.  Lepší je vybrat hrnec menšího průměru, vrstva oleje je pak vyšší. Z mrazáku vyndejte vždy jen dvě kapsičky, okrájejte do rovna okraje a vložte do oleje. Smažte tři minuty do zlatova, v polovině smažení je otočte. Po usmažení dejte na plech vyložený papírovou utěrkou, aby se odsál přebytečný tuk. Na závěr ještě teplé obalte v krupicovém cukru se skořicí. Nejlepší jsou taštičky ještě teplé.

Tip: Pokud vám nedělá dobře smažené, můžete upéct taštičky v troubě. Pečte na 180 °C 15 až 20 minut do zlatova. Po upečení zlehka poprašte moučkovým cukrem.  

Nutriční hodnoty na 1 porci: energie: 239 kcal, bílkoviny: 2 g, sacharidy: 18 g, tuky: 17 g, vláknina: 1 g, fosfor: 26 mg, draslík: 46 mg 

Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.   

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme