Zimní menu a recept na domácí noky se šalvějovým máslem
Pracujete se šalvějí ve svém jídelníčku? Vyzkoušejte snadnou přípravu bramborovo-dýňových noků se šalvějovým máslem a obohaťte své chuťové buňky o další zážitek. A pro milovníky masa jsme připravili pečenou hovězí roštěnou se smetanovou omáčkou. Recepty pro vás vytvořila Eva Mašová, foodblogerka a vášnivá kuchařka. Recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat i s ohledem na potřeby ledvinové diety.
Obsahuje
Bramborovo-dýňové noky se šalvějovým máslem
Ingredience
- 165 g vařených brambor
- 350 g pečené dýně
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 20 g másla
- 6 lístků šalvěje
- sůl a pepř
Postup
- Dýni omyjte, nakrájejte na měsíčky a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte přikryté druhým plátem pečícího papíru 20 až 30 minut na 200 °C do měkka.
- Brambory uvařte ve vodě.
- Uvařenou bramboru i dýni zbavenou slupky prolisujte lisem na brambory. Přidejte vejce a trochu soli, promíchejte a pak postupně zapracujte hladkou mouku a vypracujte těsto. Těsto bude mírně lepit, vyklopte ho na řádně pomoučený vál.
- Vyválejte z těsta válečky silné asi jako prst a pak je nakrájejte ostrým nožem na jednotlivé noky.
- Noky vložte do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou, poté co vyplavou, vařte další dvě až tři minuty. Vyndejte pomocí děrované naběračky na talíř. V pánvi si rozehřejte máslo s lístky šalvěje, přidejte uvařené noky a zlehka opečte. Výborně se hodí jako příloha k masu.
Tip: Na noky je skvělá muškátová dýně, maďarská modrá dýně či dýně Hokkaido.
Pečený hovězí roštěnec se smetanovou omáčkou
Ingredience
- 800 g hovězí roštěné
- 1 lžíce olivového oleje
- 10 g sádla
- 5 stroužků česneku
- 4 větvičky rozmarýnu
- 1 snítka tymiánu
- 50 g másla
- 60 ml vývaru
- 80 g smetany 31 %
- sůl a pepř
Postup
- Roštěnou si vyndáme z lednice a necháme ji na lince. Mezitím si připravíme bylinkové máslo. Změklé máslo utřeme s jedním stroužkem prolisovaného česneku, jednou lžičkou najemno nasekaného rozmarýnu a jednou lžičkou najemno nasekaného tymiánu.
- Maso potřeme ze všech stran olivovým olejem, osolíme a opepříme. Maso opečeme zprudka ze všech stran na pánvi na sádle, aby se zatáhlo, stačí minuta z každé strany. Opečené maso přendáme do pekáčku, podlijeme vývarem a z vrchu potřeme bylinkovým máslem. Do pekáčku přidáme také čtyři stroužky česneku a zbytek bylinek.
- Pečeme v rozpálené troubě na 220 °C horkovzduch, na spodní příčce, 25 až 35 minut. Ideální je použít při pečení teploměr do masa, hovězí je akorát při teplotě 60 až 65 °C, podle toho, jako ho chcete mít růžové. Vyndávejte dřív, než dosáhne požadované teploty, i po vytažení ven trochu dojde (přibližně o 5 °C). Maso necháme před krájením odpočinout 10 minut na prkénku, mezitím si připravíme omáčku.
- Výpek přecedíme do pánve, zredukujeme. Upečený česnek vyloupeme, rozmačkáme a přidáme k výpeku. Zalijeme smetanou a omáčku provaříme, dokud nebude mít jemně krémovou konzistenci. Maso ostrým nožem nakrájíme na tenké plátky, které dáme na nahřátý talíř a lehce pokapeme česnekovou omáčkou.
Smažené jablečné taštičky
Ingredience
- 130 g nakrájených jablek
- 20 g citronové šťávy
- 25 g vanilkového cukru
- ½ kávové lžičky mleté skořice
- špetka mletého kardamomu
- 1 hřebíček
- 1 badyán
- 50 ml vody
- 5 g kukuřičného škrobu
- 275 g předváleného listového těsta
- 1 vejce na potření
- 1 litr řepkového oleje na smažení
- 20 g cukru krupice na obalení
- ½ kávové lžičky skořice na obalení
Postup
- Nejdříve si připravíme jablečnou náplň. Jablka omyjeme, oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Dáme do misky a zalijeme citronovou šťávou.
- V pánvi rozpustíme máslo, přidáme koření, minutu prohřejeme, pak přidáme jablka, cukr a promícháme. V hrnku si rozmícháme kukuřičný škrob ve vodě, když je rozpuštěný, tak přilijeme do pánve a za stálého míchání dvě až tři minuty provaříme. Náplň před plněním necháme vychladnout.
- Plát listového těsta vyndáme z lednice a rozdělíme na 18 dílů (3 řady x 6 sloupců). Na polovinu dílů rozdělíme náplň, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a překryjeme prázdnými obdélníky těsta.
- Taštičky přendáme na plech s pečící folií, okraje spojíme vidličkou. Taštičky z vrchu potřeme vejcem a dáme na 10 minut do mrazáku. Pokud se vám tam nevejde plech, přesuňte je jen na pečící podložce. Díky zamražení budou více křupavé.
- V hrnci s tlustým dnem rozehřejte na středním plamenu olej, před smažením by měl mít teplotu okolo 170 °C. Lepší je vybrat hrnec menšího průměru, vrstva oleje je pak vyšší. Z mrazáku vyndejte vždy jen dvě kapsičky, okrájejte do rovna okraje a vložte do oleje. Smažte tři minuty do zlatova, v polovině smažení je otočte.
- Po usmažení dejte na plech vyložený papírovou utěrkou, aby se odsál přebytečný tuk. Na závěr ještě teplé obalte v krupicovém cukru se skořicí. Nejlepší jsou taštičky ještě teplé.
Tip: Pokud vám nedělá dobře smažené, můžete upéct taštičky v troubě. Pečte na 180 °C 15 až 20 minut do zlatova. Po upečení zlehka poprašte moučkovým cukrem.

