Zpět

Menu a recepty

Zimní menu: Křehké kuře na pomerančích a další speciality

Milujete kyselou a svěží chuť citrusů? Přichystali jsme pro vás speciální pokrmy z citrónu a pomeranče. Těšit se můžete na aioli, citrusové koláčky a pečená kuřecí stehna na pomerančích. Recepty pro vás připravila Eva Mašová, foodblogerka známá též pod pseudonymem Mave'S Kitchen. Tyto recepty vždy kontrolují nutriční specialistky z B. Braun, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat ani s dietními omezeními na ledvinové dietě. 

Pečená kuřecí stehna na pomerančích

kure_na_pomerancich_recepty
Typ receptu Typ: Oběd
Porce receptu Porce: 4
Náročnost receptu Náročnost: Snadná

Ingredience

  • 4 kuřecí stehna
  • 100 g červené cibule
  • 20 g dijonské hořčice
  • 20 g olivového oleje
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 1 chemicky neošetřený pomeranč
  • 4 stroužky česneku
  • snítka tymiánu a rozmarýnu
  • špetka šafránu
  • sůl a pepř
  • 30 g medu

Postup

  1. V misce rozmícháme olivový olej, pomerančovou šťávu, dijonskou hořčici, med a špetku šafránu. Do marinády dáme kuřecí stehna a necháme v lednici alespoň hodinu odležet.
  2. Cibuli a česnek očistíme, cibuli nakrájíme na měsíčky a česnek na tenké plátky.
  3. Pomeranč nakrájíme na tenká kolečka, ta pak ještě přepůlíme.
  4. Kuřecí stehna vyndáme z marinády a marinádu přelijeme do pekáče, přidáme část bylinek, pomeranče, česneku a cibule. Kuřecí stehna zlehka osolíme a opepříme, dáme do pekáče a kolem nich poklademe zbylou část bylinek, plátků pomerančů s česnekem a měsíčky cibule. Pekáč přiklopíme a dáme péct na hodinu do trouby na 200 °C.
  5. Po hodině pečení odklopíme a dopečeme stehna z obou stran dozlatova. Kuře na pomerančích podáváme s kuskusem nebo bagetou.
Ikona
Nutriční hodnoty receptu Údaje jsou přibližné
Energie : 308 kcal Bílkoviny: 27 g Sacharidy: 18 g Tuky: 14 g Draslík: 789 mg Fosfor: 336 mg Vláknina: 2 g

Aioli s vařenou zeleninou

Aioli s vařenou zeleninou, recepty
Typ receptu Typ: Příloha
Porce receptu Porce: 4
Náročnost receptu Náročnost: Snadná

Ingredience

  • 160 g malých mrkví
  • 200 g květáku
  • 200 g brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 1 žloutek
  • 200 ml olivového oleje
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • sůl

Postup

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na měsíčky a namočíme alespoň na dvě hodiny do studené vody (díky tomu se nám sníží 
    obsah draslíku). Vodu po namáčení vyměníme za novou a brambory uvaříme.
  2. Mrkev oloupeme a nakrájíme podélně, menší mrkve můžeme nechat vcelku. Květák rozdělíme na růžičky. Zeleninu vložíme do vroucí vody a vaříme 10–15 minut, aby byla tak akorát na skus.
  3. V hmoždíři utřeme žloutek s prolisovaným česnekem a špetkou soli na hladkou pastu. Přidáme citronovou šťávu a postupně zapracováváme po kapkách olej, dokud se nevymíchá pevný hladký krém.
  4. Na přípravu aïoli můžeme použít samozřejmě i mixér, nesmíme však zapomenout přidávat olej jen po kapkách. Uvařenou zeleninu dáme na talíř, aioli do mističek a vše podáváme jako přílohu k vařenému kuřecímu masu či rybě.
Ikona
Nutriční hodnoty receptu Údaje jsou přibližné
Energie: 503 kcal Bílkoviny: 3 g Sacharidy: 15 g Tuky: 47 g Draslík: 459 mg Fosfor: 95 mg Vláknina: 3 g

Citrónové koláčky

citronove_kolacky_recepty
Typ receptu Typ: Dezert a moučník
Porce receptu Porce: 6-10
Náročnost receptu Náročnost: Střední

Ingredience

Formička průměru 10 cm

TĚSTO

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • špetka hrubé mořské soli
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formiček

NÁPLŇ

  • nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 200 g smetany 33%
  • 120 g cukru krupice
  • 30 g vanilkového cukru

OZDOBA

  • 1 citron chemicky neošetřený
  • 200 ml vody
  • 60 g cukru krupice

Postup

  1. Nejdříve si připravíme křehké máslové těsto. V míse promícháme mouku s moučkovým cukrem, přidáme špetku hrubé mořské soli, vychlazené máslo nakrájené na kostičky a žloutky. Rychle vypracujeme hladké těsto, uděláme z něj váleček a dáme ho v uzavíratelné krabičce odležet alespoň na dvě hodiny do lednice.
  2. Těsto vyndáme z lednice a nakrájíme ho na deset stejných dílů. Formičky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Jednotlivé kusy těsta vyválíme mezi dvěma pečicími papíry, aby se nám těsto nelepilo. Vmáčkneme tenké pláty těsta důkladně do formiček, okraje začistíme.
  3. Těsto na dně propícháme vidličkou a košíčky vyložíme kolečkem pečicího papíru, zasypeme fazolemi nebo pečicími kamínky a vložíme na 10 minut do trouby předehřáté na 180°C. Těsto díky tomu bude držet tvar formičky a nebude z něj placka.
  4. Pak fazole s papírem sundáme a dáme košíčky ještě na 5 minut dopéct, měly by mít narůžovělou barvu. Košíčky ve formičkách necháme vychladnout a připravíme si mezitím citronový krém.
  5. Do mísy nalijeme citronovou šťávu, přidáme nastrouhanou kůru z citronu, vejce, žloutky, cukr i smetanu, mícháme metličkou, dokud se všechen cukr nerozpustí. Krém nalijeme do vychlazených košíčků a dáme péct do trouby vyhřáté na 200°C přibližně na 15 minut, náplň ztuhne a bude na povrchu lehce nazlátlá.
  6. Nakonec si připravíme citrony na ozdobu. Nakrájíme jeden citron na tenké plátky, budeme potřebovat kolečko na každý koláček, tedy deset plátků. Do hrnce s tlustým dnem nalijeme vodu, přidáme cukr a na mírném plamenu za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Když nám cukrová voda začne lehce pobublávat, přidáme plátky citronu a vaříme, dokud se nám voda neodpaří a citrony  lehce nezkaramelizují, přibližně 15–20 minut. Když jsou citrony hotové, ihned jimi koláčky ozdobíme.
  7. Citronové koláčky podáváme co nejdříve, dokud jsou košíčky krásně křupavé a náplň vláčná.
Ikona
Nutriční hodnoty receptu Údaje jsou přibližné
Energie: 570 kcal Bílkoviny: 9 g Sacharidy: 81 g Tuky: 21 g Draslík: 103 mg Fosfor: 107 mg Vláknina: 13 g
Ikona
Upozornění

Recepty pro vás kontrolují naše nutriční specialistky, nemusíte se tedy bát si na pokrmech pochutnat. Dialyzovaní pacienti by nicméně měli dbát zvýšené opatrnosti, například při konzumaci ovoce. Výše uvedená jídla proto nekonzumujte současně v rámci jediného dne. Vyzkoušejte je odděleně a dbejte na nutriční hodnoty ostatních přijatých potravin. Jídelníček vždy přizpůsobte svému zdravotnímu stavu.

Další menu

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme